Az iparttestület szerint a mikrovállalkozásokat érintő rezsicsökkentés részletszabályai továbbra sem ismertek, és bár a kormányfő korábban arról beszélt, hogy a mikrovállalkozások közül 100 ezer maradhat a rezsicsökkentés ernyője alatt, a kategóriában félmilliót is meghaladó számú kisvállalkozás van.

Az atv.hu cikke szerint vasárnap Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt az állami rádió Vasárnapi újság című műsorában, hogy az eddigi eredmények megőrzése a cél, miközben a kormány 5-6 százalékra csökkentené a jelenleg kétszámjegyű inflációt jövőre.

IPOSZ: csődhullám jöhet, ha sokaknak kell a piaci árat fizetni az energiáért

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A pénzügyminiszter elmondása szerint a kormány a rezsivédelmi alapba 670 milliárd, míg a honvédelmi alapba 842 milliárd forintot vár a jövő évi költségvetésre nézve. 2023-ban négy százalékos növekedéssel és fél százalékos államháztartási hiánnyal számol a kormány – de ez csak akkor lesz így, ha több adóbevétel folyik be a költségvetésbe és az uniós pénzek felhasználása is zöld utat kap.

A cikk szerint Varga Mihály az inflációt sem hagyta ki a vasárnapi rádióinterjúban, szerinte azt kell elérni, hogy a száguldó infláció trendje megálljon a következő hónapokban, megforduljon az iránya és elkezdjen csökkenni. 

Az infláció miatt az LMP a pénzromlást követő, évi két béremelést sürgetett vasárnap a közalkalmazotti szférában. A párt határozati javaslata szerint 250-300 milliárd forintot kellene elkülöníteni erre a célra, az intézkedést pedig a társasági adó új, 25 százalékos felső kulcsának bevezetésével finanszíroznák. Ennek kapcsán Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő kijelentette, 

ma, ha van üresedés, akkor lasszóval kell fogni a munkavállalókat. Ez azért van, mert hiába van hivatástudata akár egy rendvédelmi dolgozónak, akár egy szociális dolgozónak, akár egy pedagógusnak, a hivatástudattal nem lehet fizetni a boltban.

Hogy elfogadja-e a parlamenti fideszes többség a határozatot, az egyelőre még bizonytalan, mint ahogy az is ,hogy a kiscégek továbbra is élhetnek-e a rezsicsökkentett energia megvásárlásával – olvasható a cikkben. 

A lap szerint még pénteken azt nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy vagy aznap, vagy szombaton ki kell adnia egy rendeletet utóbbival kapcsolatban, de a részletszabályok még mindig nem ismertek. Az viszont már igen, hogy az elsődleges tervek ellenére mennyi kiscég maradhat az egyetemes szolgáltatói körben. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban korábban azt mondta, 100 ezer kisvállalkozást jelent.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) szerint azonban az érintett mikrovállalkozások száma a félmilliót is meghaladhatja. Az ipartestület reméli, hogy ez a kormányfői 100 ezres kör még bővülhet, mert különben a csődhullámot sem lehet kizárni. 

Németh László, az IPOSZ elnöke szerint ők azokat a kispékségeket féltik nagyon, amelyek a kisebb településeken látják el a lakosságot, mert ezen pékségeknek nagyon magas energiafelhasználása van. Az elnök azt is hozzátette, hogy a kiscégek még a koronavírus-járvány gazdasági nehézségeit sem heverték ki teljesen – olvasható a cikkben.

Forrás: atv.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Hogy fognak csodálkozni a négy elemit sem végzett honfitársaink, hogy megint felmegy egy rahedli termék és szolgáltatás ára!
Soros, Gyurcsány, Brüsszel és mindenki más a hibás...
Dr. Proktor
@KisTehen: Az igazi rezsicsökkentés az lenne, ha kedvenc pártod korifeusai és kedvezményezettjei nem lopnának, mert akkor még az ezer forintos benzin vagy dízel árát is röhögve kifizethetnéd!
De ne is panaszkodj, fizesd az árát annak am,it választottál...
Dr. Proktor
@KisTehen: A rezsicsökkentés nem más mint parasztvakítás! Amit nyersz a réven azt elveszted a vámon, mert ott még rájön adó és haszonkulcs...
Clavigo
@KisTehen: Gondolom,,takarítasz...( ennyi aggyal )..
Néro2
És és ?
Vejkó sem megy csődbe annyi meg mindenkinek legyen elég.
ómió
Pedig Maki efftársék a "piaci ár mindenhatóságára" esküsznek! Mégis!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.