Májusban már kétszámjegyű drágulás nehezítette meg a magyarok életét. A több mint 15 éve nem látott nagyságú infláció pedig bizonyos társadalmi csoportok életét még nagyobb mértékben megnehezíti, mint a társadalom többségének.

Csontba vágó, kegyetlen drágulás vár a magyarokra –  a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek számára jön az igazi böjt

Ilyenek a nyugdíjasok is, akikre az össztársadaloménál nagyobb hatással van az élelmiszerek, az általános inflációt jócskán megaladó áremelkedése. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számai szerint májusban 10,7 százalékos volt az általános drágulás a fogyasztói árakat tekintve.

Ez évtizedes csúcsdrágulást jelent, már sokadik hónapja, ráadásul az áremelkedés a kétszámjegyű átlaggal újabb lélektani határt lépett át.

Az általános drágulás persze csak a jéghegy csúcsa. Rengeteg olyan terméket találni ugyanis a boltok polcain, amelyek ára az általános drágulást jócskán meghaladó mértékben emelkedett. A KSH havonta publikált, közel 180 termék és szolgáltatás aktuális árát vizsgáló listáján a csúcsdráguló termékeket vizsgálva pedig a drágulás egészen sokkoló

Az élelmiszerek ára 18,6%-kal emelkedett, ezen belül az igazi csúcsdrágulók a margarin, ami 41,4, a kenyér ami 37,5, a sajt, ami 35,4, a baromfihús, ami 34,3, a száraztészta, ami 33,3, a tejtermékek, amik 30,3, a tojás, ami 29,9, a péksütemények, amik 27,3 százalékkal lett drágább.

A drágulásról sokat elárul, hogy a fogyasztói árak egyetlen hónap alatt is átlagosan 1,7%-kal nőttek.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, van olyan élelmiszer, illetve alapanyag, ami 71,7 százalékkal lett drágább az utóbbi 12 hónapban

Az, hogy az élelmiszerárak drágulása mennyire nehezíti az egyes társadalmi rétegek életét, elsősorban attól függ, hogy az adott csoportok milyen termékeket és mekkora mennyiségben fogyasztanak. A KSH az egyes rétegekre bontott drágulásról is vezet statisztikát, melynek alapján a jellemző számok szerint a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek érzik meg a legjobban az árdrágulást.

Az élelmiszerek ára eleve 18,6 százalékkal, tehát az általános inflációt jóval túlszárnyaló mértékben emelkedett, a nyugdíjasokra vetítve pedig még sötétebb a kép. Az ő esetükben ugyanis az élelmiszer infláció 19,2 százalékos, azaz az általánosnál 0,6 százalékponttal magasabb volt.

Az alacsony jövedelmű háztartások esetében még sokkolóbb mértékű, 19,6 százalékos drágulást regisztráltak.

Éves összevetésben is fájdalmas a nyugdíjak vásárlóértékének romlása. Májusra ugyanis, hiába a többszöri nyugdíjkorrekció, az előző év azonos hónapjánál is jóval kevesebbre tellett egy átlagos idős ellátásból.

Forrás: Pénzcentrum

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Nem baj, hiszen a hülyemagyarok ezért szavaztak rájuk vagy 3 millióan..Még alig hogy 2 hónapja történt...
Akkor most ne sírjon senki szája... Ezt akarták, ez lesz...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Emmersson71: Eszerint a többség, amelyik 2 hónapja újra 2/3-dal megválasztotta, szereti az ilyen típusú "uralkodást"! Ez nem engem zavar, hanem a tetübolsi fajtátokat!
ómió
@Galway: A 13:44-es mocskod talán "érv" volt, bolsiék gyagyása!? "Kinevezted érvnek"?
Emmersson71
@ómió: Nem kétharmaddal választották meg!
ómió
@Emmersson71: Számold össze az országosan szerzett egyéni képviselői helyeket meg azok arányát!
Emmersson71
@ómió: az csak parlamenti 2/3! Ne keverd!
ómió
@Emmersson71: Az országos egyéni!? Az 4/5-nél is "erősebb"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.