Ez most egy FIGYELEMFELHÍVÁS szülőknek címmel írt bejegyzést az egyik hazai Csomagpont, már nagyiparban űzik a gyerekek az itthon illegális Elf Bar kereskedelmet, és úgy néz ki, az influencerek sem akarnak kimaradni a "buliból"! De mi is a manó-rúd? Egy kommentelő úgy foglalta össze: olyan mint a Fidesz: színes, szagos, sokat ígér, nem tudni mi van benne és mindenki szívja.

Szorul a hurok a magyar gyerekek nyaka körül: vasököllel fog lecsapni a hatóság a manó-rúd kereskedőkre

A termék nem más mint egy eldobható elektromos cigaretta, bár a forgalmazása Magyarországon tilos, de a neten bárki meg tudja rendelni, és igazából még csak az életkorát sem kell bizonygatnia.

Hogy mennyire káros, azt még nem pontosan tudjuk, de vannak aggasztó hírek, a napokban erről is beszélt Zacher Gábor.

Maga a termék nem veszélyesebb mint egy elektromos cigaretta, ám ahogy a dohányzás is egészségtelen, így természetesen a nikotintartalmú eszközök is ugyanannyira ártalmasak, és a dohányzással ellentétben a hosszútávú hatásaik nem ismertek. A szakemberek nem javasoljál hogy a hagyományos dohánytermékek fogyasztói e-cigarettára vagy Elf Barra váltsanak, a kettős használat pedig még fokozottabban egészségkárosító hatású lehet.

Bár a legtöbb szomszédos országban legális, Magyarországon tiltott forgalmazni.

Ugyan a legjobb esetben is még éveket kell várni arra, hogy az összes negatív mellékhatását megismerjük, de azt már most lehet tudni, hogy a legtöbb Elf Bar nikotint tartalmaz, így biztosan nikotinfüggőséget okoz.

Szorul a hurok a magyar gyerekek nyaka körül: vasököllel fog lecsapni a hatóság a manó-rúd kereskedőkre
Budapesten akár házhoz is hozzák

A jogszabályok szerint 2020 májusától nem árulhatnak még a Nemzeti Dohányboltok sem speciális folyadékok párologtatásán alapuló e-cigarettákat és „dohányzást imitáló elektronikus eszközöket”.  Az Elf Bar pontosan ebbe a kategóriába esik.

A tiltás ellenére azonban nagyon könnyű hozzájutni ezekhez illegálisan, leginkább gyerekektől. 

Bizonyára sokan tudjátok, hogy mi egy Csomagpont is vagyunk, naponta 30-40 ember veszi át nálunk az innen-onnan érkező csomagját. Körülbelül 3 hónapja felfigyeltünk rá, hogy 13-14 éves gyerekek hetente vesznek át nem kis összegért, ugyanonnan érkező csomagokat és jellemzően 1000 Ft-os címletekben fizetik ki.

- jegyezte meg a bolt, mely Csomagpontként is szolgál.

Igen, az ELF-BAR eldobható elektromos cigaretta a Nagykovácsi kistinédzserek körében is nagyon népszerű lett. Sok aggodalomra okot adó kérdést vet fel ez az új divat... mi egyelőre azt tehetjük, hogy kérjük nézzetek rá, mire költik a gyerekek a zsebpénzüket.

- tették hozzá, kitérve arra is, hogy a csomagkiadást nem tagadhatjuk meg. 

Szorul a hurok a magyar gyerekek nyaka körül: vasököllel fog lecsapni a hatóság a manó-rúd kereskedőkre

Pár kattintással az interneten bárki találhat olyan webshopot akik megközelítőleg 8-9 euró környékén beszerezhető és pár nap alatt postázzák is a rengeteg ízben elérhető terméket. Ám a legfőbb baj nem az, hogy ez beszerezhető, hanem az, hogy gyermekek kereskednek vele. 

Szorul a hurok a magyar gyerekek nyaka körül: vasököllel fog lecsapni a hatóság a manó-rúd kereskedőkre
A Facebook profilok alapján a legtöbb eladó kiskorú gimnazista.

Mi több eladóval is beszéltünk, többé-kevésbé eladó piaci áron árultak, ám a gyerekek körében személyesen, az iskolákban akár 5 ezer forintot is érhet egy amúgy 3200 forintért beszerezhető készülék, ugyanis úgy nem kell csomagpontra menni, és így is minimalizálható a lebukás veszélye. Ám a szakemberek olyanokról is tudnak, amikor a gimnazisták adják el általános iskolásoknak az Elf Bart.

Ám jelenleg aki aktívan használtja a közösségi médiát, esetleg követ is influencereket azaz véleményvezéreket, az biztosan találkozott már olyannal aki ezeket a termékeket reklámozta. 

Szorul a hurok a magyar gyerekek nyaka körül: vasököllel fog lecsapni a hatóság a manó-rúd kereskedőkre
Több mint 100 ezer követővel rendelkező véleményvezérek is reklámozzák a terméket

Az alábbi képen látható az, hogy kitért arra, hogy csak 18 éven felülieknek, ám a követőbázisában jelentősen képviselteti magát a fiatalabb korosztály.

Persze nem lehetünk biztosak abban, hogy ők is rendeltek a termékből, bár annyian adtak le az említett online boltban rendelést, hogy az oldal elérhetetlenné vált.

Maga a kereskedelmi gyakorlat mindenképpen visszás, hiszen a Z generáció tagjai a vásárlását jelenleg nagy arányban az interneten bonyolítják. Arról, hogy mekkora szerepe van az influekncereknek a gyerekek befolyásolására majd egy másik cikkben számolunk be részletesebben. 

Az Elf Bar mint már említettük Magyarországon illegális, kereskedelemben nem kapható, így több kérdésessel is fordult a Propeller a rendőrséghez. 

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a rendőrség álláspontja arról, hogy sok esetben vélhetően fiatalkorúak árulják, és kereskednek a jogszabályok szerint 2020 májusától tiltott (speciális folyadékok párologtatásán alapuló e-cigarettákat és dohányzást imitáló) elektronikus eszközöket, illetve hogy érkezett-e erről bejelentés. Valamit arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi a rendőrség álláspontja arról, hogy több influencer is közösségi oldalán reklámozza ezeket a termékeket? 

Az Ön által feltett kérdés megválaszolása nem tartozik a rendőrség hatáskörébe. Kérjük, forduljon a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához.

- válaszolta a rendőrség sajtóosztálya. 

A kérdéseinket továbbítottuk a NAV és az SZTFH felé, válaszukra még várunk, ám az már bizonyos, hogy akció indul az Elf Bar-árusok felkutatására jelentette be szerdán a két testület.

Biró Marcell, az SZTFH elnöke közölte, nyári táborokban hívják fel a figyelmet az Elf Bar káros hatásaira, szeptembertől pedig valamennyi iskolában, valamennyi osztályban osztályfőnöki órán.

Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója elmondta, a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy ilyen termék akár 2,5 vagy akár 16 doboznyi cigarettának is megfelelhet, ezért az életüket is veszélyeztetik, ha szívják.

Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta:

nem csak a kereskedelme, de az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra történő rendelése is törvényellenes, mivel a jogszabály azoknak a termékeknek a tartását, beszerzését is büntetni rendeli, amelyek a jövedéki adó hatálya alá tartoznának.

Egyetértés van abban a szakemberek között abban, hogy a legrosszabb módja az Elf Bar beszerzésének az, ha utcai árusok, ki tudja milyen eredetű és tartalmú eszközeit vesszük meg. Kijelenthető az is, hogy szinte minden tininek van ismerőse, akitől lehet vásárolni, mondjuk egy jó kis mangó ízű 2 százalékos, 1500 slukkos manó rudat. 

Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta:

nem csak a kereskedelme, de az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra történő rendelése is törvényellenes, mivel a jogszabály azoknak a termékeknek a tartását, beszerzését is büntetni rendeli, amelyek a jövedéki adó hatálya alá tartoznának.

A készülék, bár a gyártó nem reklámozza DIY módszerekkel újratölthető, illetve a termék hamisítása is virágzó üzletté kezd dagadni. Így a csomagoláson feltüntetett QR kód segítségével ellenőrizheti a várásó, hogy eredeti e.

A legális dohánytermék gyártók és magyarországi forgalmazóik elleneznek minden illegális forrásból származó és minden fiatalokat célzó értékesítést. Magyarországon legálisan 18 év alattiak nem vehetnek dohánytermékeket, sem e-cigarettákat, sem ízesített e-cigarettát. Az ismert gyártók ellenőrzött termékei kizárólag legálisan trafikokban kaphatóak. Az illegális termékek és értékesítési csatornák, valamint a 18 éven aluliaknak történő forgalmazás ellen egyértelműen kiáll az iparág.

A ellenőrzötten és tudományos bizonyítékokkal alátámasztottan alacsonyabb károsanyag kibocsátású, kizárólag felnőtt dohányosoknak szóló termékek ezzel a jelenséggel semmiképpen nem keverendőek össze.

Különös hangsúllyal mutatunk rá arra, hogy a hevített dohánytermékek és kiegészítő termékeik csak azt követően kerülhetnek Magyarországon forgalomba, hogy azok műszaki és tudományos dokumentációját, összetevőit és adalékanyagait a Nemzeti Népegészségügyi Központ megvizsgálja, és e termékek forgalmazását jóváhagyja.

Az illegális forrásból beszerezhető ízesített e-cigaretták ilyen szűrőn nem mennek keresztül.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Már régebben is ezt kellett volna tenni!
Nessy
Örök igazság kamaszoknál, ha valamit tiltanak, annál inkább megteszik! Viszont a hatóságok felemelhetnék a hátsójukat, és letiltani az internetes reklámokat, legalább! A beszerzési források megfigyelése, már komolyabb informazikai feladat lenne. Nem értek ezekhez a dolgokhoz, de csak van valami megoldás?
Gauntlet
Míg dolgozol, a gyerek már seftel, tiszta vadkapitalizmus. Magyarország 2022.
Gazella
Baszki propeller tidzta hányás vagy.. Rendkivülien rossz főcimet adsz minden cikkhez.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.