Van olyan élelmiszer, illetve alapanyag, ami 71,7 százalékkal lett drágább az utóbbi 12 hónapban.

KSH: egy év alatt 45,7%-kal drágultak a mezőgazdasági árak, egy valami lett csak olcsóbbMTI/Balázs Attila

Áprilisban átlagosan 45,7 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban, a márciusihoz képest 8,3 százalékponttal gyorsult a drágulás üteme – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Az MTI által közzétett adatok szerint a növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára 49,3 százalékkal nőtt tavaly április óta, az élőállatok és állatitermékek átlagosan 36,9 százalékkal lettek drágábbak.

A gabonafélék felvásárlási ára 64,9 százalékkal nőtt egy év alatt, az ipari növényeké 68,5, ezen belül az olajos növényeké 71,7 százalékkal emelkedett.

A drágulás gyorsulása a gabonaféléknél is 6,4 százalékpont volt a márciusihoz képest, az ipari és az olajos növényeket tekintve viszont 13,3, illetve 14,6 százalékpontot ért el. A búza ára 62,9, a kukoricáé 66,8 százalékkal nőtt egy év alatt. Az olajnövények árát a repcemag 88,7 százalékos emelkedése húzta, míg a napraforgómag éves drágulása ennél mérsékeltebb, 65,3 százalékos volt, ami 10,4 százalékponttal élénkebb éves növekedés a márciusinál.

A burgonya felvásárlási ára 32,0 százalékkal nőtt tavaly április óta.

A zöldségfélék ára 23,7 százalékkal nőtt, a gyümölcsökért viszont átlagosan 8,2 százalékkal kevesebbet kellet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

A zöldségfélék közül a paradicsom 46,5 százalékkal, az uborka 39,1, a fejes saláta 26,8, a fejeskáposzta 2,9 százalékkal drágább, míg a karfiol 15,6 százalékkal olcsóbb lett. A vöröshagyma 20,0 százalékkal többe, a sárgarépa 6,3 százalékkal kevesebbe került mint tavaly áprilisban.

Az élőállatok felvásárlási ára átlagosan 38,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a vágósertések 40,5, a baromfiak 39,3 százalékkal kerülnek többe. A tyúkfélék 42,3, a kacsa 54,8, a pulyka 26,3, a liba 27,0 százalékkal drágult egy év alatt, a vágómarha ára 46,0 százalékkal emelkedett.

Az állati termékek ára átlagosan 33,6 százalékkal nőtt, ezen belül a tej felvásárlási ára 28,3, a tojásé 21,5 százalékkal volt magasabb a tavaly áprilisinál, az összes többi állati termékért viszont 88,1 százalékkal kellett többet fizetniük a felvásárlóknak.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kissé felnőttem
akkor magyarul 50 %-al drágult majdnem és kompenzálja majd ezt valaki ? ugyan esti mese és a többi termékre is hasonló ár vár
ómió
Akkor, az orosz meg az ukrán mezőgazdaság "kiesése", az "nem semmi"!
Eladott Ország
"A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számai szerint májusban 10,7 százalékos volt az általános drágulás a fogyasztói árakat tekintve." Ezek után csak azt nem tudom, hogy a Központi Siker Hálózat (KSH) szerint, hogy jön ki a átlagos drágulás?! Megmondom: a kolostorgeci utasítására, hogy vakuljon a paraszt! Szomorú vége lesz ennek b*sszátok meg!
ómió
@Dr. Proktor: A világinflációé! És azt mi "védenénk"!? Így efftársi hazudni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.