A kormány jövő évi költségvetéséből az látszik, hogy az ideinél 5500 milliárd forinttal több adót terveznek beszedni – ez pedig nem csak a cégektől fog érkezni.

Ezt is mi fogjuk megfizetni: brutális adóemelést tervezhet az Orbán-kormányMTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Fidesz mindenhol azt hangoztatja, hogy a magyar emberek – elsősorban persze a családok – védelme érdekében vezet be egy-egy intézkedést, gondoljunk csak az extraprofit-adóra, amit elsősorban a rezsicsökkentés miatt találtak ki. Ez persze csak ámítás, hiszen ahogyan várható is volt, a nagy cégek a lakosságra fogják visszahárítani az így keletkezett hiányukat. Remekül példázza ezt a Ryanair-ügy, hiszen a kivetett pluszadót a légitársaság már be is szedte az utasaitól.

Azaz: az egyszerű emberek fognak rosszul járni – amire a jövő évi költségvetés-tervezet csak rátesz majd, és nem is egy lapáttal.

A parlament előtt fekvő költségvetést a Népszava.hu elemezte, e szerint kiderül: az adóbevételek 22 százalékkal, 5500 milliárd forinttal nőnek, így jövőre a kormány a főbb adónemekből 30 976 milliárd forintot akar beszedni.

A kormány a napokban jelentette a be a költségvetési megszorításokat, az idén és jövőre évi 2000 milliárdos kiigazításra szánta el magát, úgy, hogy a különadókból és az adóemelésekből évi 800-900 milliárdot teremtene elő, míg a kiadások lefaragásából 1000-1200 milliárd forintot. Vagyis a megszorításokban a kiadáscsökkentések nagyobb súllyal estek a latba.

Ezzel a kormány azt akarja üzenni: nagyobbat spórol magán, mint amennyire megsarcolja a cégeket.

Ez viszont nem egészen így van, a képet több minden is árnyalja. A most kivetett különadók, amelyek összesen 900 milliárd forintra rúgnak, az adóbevételi növekménynek csak egy kisebbik részét teszik ki. Más forrásokból további 4600 milliárd forint hullik a kormány ölébe.

A költségvetési kiigazításhoz sokkal nagyobb mértékben járulnak hozzá a lakosság által megfizetett adók, mint a cégek.

Míg a céges adókból 1056 milliárd forintos többletet vár a kormány, addig a lakossági és fogyasztási adókból jövőre 3600 milliárd forinttal többet fog beszedni, vagyis a költségvetési kiigazítás nagyobb terhét a lakosság fizeti meg. Láthatón a kormány titkolni is igyekszik ezt a tényt, mivel képes volt a Pénzügyminisztérium úgy beterjeszteni a költségvetést, hogy az adóbevételek alakulásáról, az azt befolyásoló tényezőkről egy mondatot sem írt az indokolásban. Az állam személyi jövedelemadó-bevételei a tervek szerint 30 százalékot meghaladó mértékben emelkednek, úgy, hogy a kormány nem tervez adóemeléseket. A nagy növekedést részben magyarázhatja az alacsony bázis, a foglalkoztatottság 0,3 százalékos növekedése, illetve a bruttó reálkeresetek 10,2 százalékos növekedése.

Hasonló tendenciát látunk fogyasztási típusú adóknál is, vagyis az általános forgalmi adónál (áfa) és a jövedéki adónál, amelynek túlnyomó részét a lakosság közvetlenül fizeti meg, hisz a fogyasztást adóztatják.

A kormány tervei szerint a fogyasztási adók 27,7 százalékkal, az áfa-bevételek mintegy 30 százalékkal, míg a jövedéki adók alig 12,6 százalékkal emelkednek. Jövőre a kormány 5,2 százalékos inflációval és a lakossági fogyasztás 4,3 százalékos emelkedésével számol, s ez két szám szintén nem magyarázza meg a közel 30 százalékos bevétel-emelkedést. A magyarázat az lehet, hogy az áfabevételek már idén jóval magasabb szinten alakulnak majd, mint az eredetileg tervezték. Erről azonban nem beszél a vezetés – egyelőre.

Forrás: Népszava.hu

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Valami jobbat képzelt valaki erről a kormányról ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@verőce21: 2621 verőce árpád út 40. alatt mindent megtudok rólad! :)
Háááá...Háááá...Háááá...! -majd elbeszélgetünk ha nem szaladsz el ...
verőce21
A zaklatottságtól most nem tudsz elaludni, he? Te buta paraszt! @csak úgy...:
Pálinkás Pál
@csak úgy...: nem...de olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy tojok magasról orbán baromságaira...
Dr. Proktor
@Pálinkás Pál: Ugyan hagyd, ezek kimondottan élvezik ha a farok általunk rossznak tartott végére kerülnek! Imádják ha szopatják őket...
ómió
Újabb "hazudozásvegyes" bolsi riogatókampány indult!?
nemkati
Előbb utóbb jó vége lesz ennek.
Megunja a nép a sarcot és a lopást és elkergeti ezeket a bűnözőket.
Csak érjük meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.