A "Zebra terv" közlekedésbiztonsági akció június 14-16. között tart az ország területén.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint június 14-16. között országos közlekedésbiztonsági akciót tart a rendőrség, a cél a gyalogosbalesetek elkerülése, emiatt a közlekedők fokozott ellenőrzésre számíthatnak. 

Háromnapos razziát indított a rendőrség, a gyalogosok biztonságára fókuszálnak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A "Zebra terv" akció keretében a rendőrség kiemelt figyelmet fordít mind a gyalogosok, mind pedig a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére, melyet drónokkal, civil járművekkel és teskamerákkal folytat a hatóság.

"Korábbi évekre jellemző volt, hogy évente átlagosan 2500 gyalogost ütöttek el a magyar közutakon, közülük 150 ember vesztette életét. Az utóbbi két évben ugyan csökkent ez a szám, nagyságrendileg 2000 járókelő sérül meg balesetben, de még mindig több mint 100 gyalogoselütés végződik tragédiával. A gyalogosokat érintő baleseteken belül a korábbi években 900-1000 balesetet maguk a járókelők okozták, ez az elmúlt két évben valamelyest csökkent, nagyságrendileg 600-ra. Ez azt jelenti, hogy az őket érintő balesetek több mint 30 %-át maguk a gyalogosok idézték elő.

Mindemellett az is figyelemre méltó, hogy ezek a balesetek közel 40 %-a (750-800 baleset) a kijelölt gyalogátkelőhelyen történik, és megközelítőleg 3 %-a halálos kimenetelű.

Az ellenőrzésekre a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú, a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken és annak környezetében lehet számítani, elsősorban olyan helyen ahol jelentős közúti forgalom van"

- olvasható a közleményben.

A rendőrség felhívta a figyelmet a kommünikéjében arra, hogy a szabálytalan gyalaogosok esetén a helyszínen intézkedő rendőr figyelmeztetést vagy helyszíni bírságot alkalmazhat és feljelentést tehet. A járművezetők által a gyalogosok sérelmére elkövetett elsőbbség meg nem adása jogsértés esetén az intézkedő rendőr figyelmeztetést, helyszíni bírságot és feljelentést alkalmazhat. Tilos jelzésen áthaladás esetében a járművezető 50 ezer forintos közigazgatási bírságra számíthat.

Forrás: police.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A nyuggerektől az idén még nem szedtünk be eleget.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.