A gazdaságkutató szerint közel 500 milliárd forintot jelent a közvetlenül továbbterhelhető adó mértéke, és az érintett ágazatok élni is fognak ezzel.

Kétségbe vonja azt a kormányzati állítást a GKI Gazdaságkutató, miszerint az extraprofit különadókat az érintett ágazatok szereplői nem fogják továbbhárítani a fogyasztókra – olvasható a hvg.hu cikkében.

Ettől is drágul minden: Növeli az inflációt fogyasztókra áthárított extraprofitadó a GKI szerint

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint a gazdaságkutató azt is megpróbálta megbecsülni, hogy a közvetlenül továbbhárítható összeg mekkora, és hogy ez milyen hatással lesz az inflációra. 

2021-ben a legnagyobb nyeresége az érintett ágazatok közül a bankszektornak (555 milliárd forint), az energiacégeknek (a MOL-nak 550 milliárd forint) és a bioüzemanyag-gyártóknak (60 milliárd forint), és a kiskereskedelmi ágazatnak (290 milliárd forint) volt. Ezekre 2022-ben 250, 300, 60 milliárd forint extra adó fog jutni, 2023-ban pedig még ennél is nagyobb mértékű lesz az adó. 

A GKI szerint a három vizsgált ágazaton belül a nyereséghez viszonyított adók súlya 50-58-18 százalék lesz. A biztosítási ágazaton belül 63, a kiskereskedelmi láncoknál 40, a bioenergia ágazaton belül 71 százlaék lesz a bevételre kivetett extraprofit adó aránya az adózott eredményhez képest.

"A helyzet azonban ennél is rosszabb, mivel az egyes ágazatok szereplőire több olyan költség is vár a következő időben, amelyet a profitból tudnak kigazdálkodni. A bankoknál a gazdasági nehézségek miatt jelentős céltartalékolás várható, a biztosítók esetében a kiadások a bevételeknél nagyobb mértékű emelkedése befolyásolja a profitabilitást, a telekom szektorban a gyenge forint és az építés drágulása miatt a beruházási költségek emelkednek drasztikusan, a bioenergetikában az alapanyagok és az energia árai, míg az energiaszektorban az üzemanyagár befagyasztása határozza meg az eredményességet.

A GKI emiatt úgy látja: aligha várható, hogy a megadóztatott vállalkozások nem hárítják át az adókat a fogyasztókra. Az egyszerűen áthárítható adók összege – beleértve a szintén megadóztatott gyógyszerforgalmazókat és a légitársaságokat – 475 milliárd forint a GKI becslése szerint. A 2022-re 29 ezer milliárd Ft-ra becsült vásárolt fogyasztás alapján a fogyasztói árindex 1,6 százalékpontos növekedése várható (idén és/vagy jövőre), csupán az extraprofit adó miatt"

– írta meg elemzésében a gazdaságkutató, amely úgy látja, ezekkel a lépésekkel a kormány tovább gerjeszti az inflációt

Forrás: hvg.hu

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ezt orbánék pontosan tudják, csak így nem ők a hunyók.
Dehogynem...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Yeromos: Ehhez a NAV-nak "csak" annyi a "köze", hogy a pénztárgépek hozzá vannak bekötve, bármit ellenőrizni tud. A gazdáid meg, ha nem döntötték volna anno csődbe az államot, tuti kevesebb lenne most az ÁFA is!
Yeromos
@ómió: Mellé beszész azt én is tudom, hogy a NAV-hoz be vannak kötve a pénztárgépek, de áremelés esetén egyebet nem tudd tenni csak tudomásul venni.Tehát áthárítják az extra adót a multik.
Hogy ki dönti, döntötte csődbe az államháztartást, ebben valószínűleg nem vagyunk egy véleményen, 12 éve ti vagytok hatalmon. Azóta folymatossan romlik az életszínvonal,a államháztartási hiány az egeben, emelkednek az árak az EURO 400 Ft az adókat folyamatosan emelik. (pl múlt héten az alkalmi munkaválalók után fizetett adó 100% -al emelkedett, előtte néhány héttel a közületek által használt GK adó 100%-al emelkedett)
ómió
@Yeromos: Képtelen vagy vágni, hogy az inflációs "magas ár", amiért a multik is kapják, ugyanakkora árrés% esetén arányosan magasabb profitot is hoz nekik!? Na, ez az arányosan magasabb profitjuk az extraprofitjuk, amit az állam nagyrészt elvon. És, ha ezt továbbhárítják, akkor jön a NAV bünti! Az életszínvonal meg 12 éve "annyira romlik", hogy ezalatt az azt megelőző 65 év átlagbérét csaknem megháromszorozták, a mélyszegénységet megharmadolták (Eurostat), a munkanélküliséget megnegyedelték, a családtámogatásokat megháromszorozták, az adókat meg "annyira emelik", hogy ekkora adócsökkentés 12 év alatt még sosem fordult elő, amit az idetelepült külföldi termelőberuházások rekord volumene hitelesít! Igaz, hogy Soros efftársatok csapatainak forinthekkelése is rekordokat dönt, de ez csak fokozza a magyar export versenyképességét! Na, innét döntsd a hazugságokat tovább!
Lepényleső
...s milyen jól járunk,hogy ezek nem megszorítások,- hiszen állításuk szerint ilyeneket ez a kormány nem tesz?
Egyszerűbben oldják meg,köz és magánvagyonokat a hatalom teljes erejének tudatában magánosítva elvesz?
Yeromos
@ómió: Ezt a sok sületlenséget melyik szemináriumon verték a fejedbe.
ómió
@Yeromos:A valóság téged mindig annyira mellbe szokott verni, hogy rögtön a bolsi szemináriumaid "ugranak be"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.