A gazdaságkutató szerint közel 500 milliárd forintot jelent a közvetlenül továbbterhelhető adó mértéke, és az érintett ágazatok élni is fognak ezzel.

Kétségbe vonja azt a kormányzati állítást a GKI Gazdaságkutató, miszerint az extraprofit különadókat az érintett ágazatok szereplői nem fogják továbbhárítani a fogyasztókra – olvasható a hvg.hu cikkében.

Ettől is drágul minden: Növeli az inflációt fogyasztókra áthárított extraprofitadó a GKI szerint

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint a gazdaságkutató azt is megpróbálta megbecsülni, hogy a közvetlenül továbbhárítható összeg mekkora, és hogy ez milyen hatással lesz az inflációra. 

2021-ben a legnagyobb nyeresége az érintett ágazatok közül a bankszektornak (555 milliárd forint), az energiacégeknek (a MOL-nak 550 milliárd forint) és a bioüzemanyag-gyártóknak (60 milliárd forint), és a kiskereskedelmi ágazatnak (290 milliárd forint) volt. Ezekre 2022-ben 250, 300, 60 milliárd forint extra adó fog jutni, 2023-ban pedig még ennél is nagyobb mértékű lesz az adó. 

A GKI szerint a három vizsgált ágazaton belül a nyereséghez viszonyított adók súlya 50-58-18 százalék lesz. A biztosítási ágazaton belül 63, a kiskereskedelmi láncoknál 40, a bioenergia ágazaton belül 71 százlaék lesz a bevételre kivetett extraprofit adó aránya az adózott eredményhez képest.

"A helyzet azonban ennél is rosszabb, mivel az egyes ágazatok szereplőire több olyan költség is vár a következő időben, amelyet a profitból tudnak kigazdálkodni. A bankoknál a gazdasági nehézségek miatt jelentős céltartalékolás várható, a biztosítók esetében a kiadások a bevételeknél nagyobb mértékű emelkedése befolyásolja a profitabilitást, a telekom szektorban a gyenge forint és az építés drágulása miatt a beruházási költségek emelkednek drasztikusan, a bioenergetikában az alapanyagok és az energia árai, míg az energiaszektorban az üzemanyagár befagyasztása határozza meg az eredményességet.

A GKI emiatt úgy látja: aligha várható, hogy a megadóztatott vállalkozások nem hárítják át az adókat a fogyasztókra. Az egyszerűen áthárítható adók összege – beleértve a szintén megadóztatott gyógyszerforgalmazókat és a légitársaságokat – 475 milliárd forint a GKI becslése szerint. A 2022-re 29 ezer milliárd Ft-ra becsült vásárolt fogyasztás alapján a fogyasztói árindex 1,6 százalékpontos növekedése várható (idén és/vagy jövőre), csupán az extraprofit adó miatt"

– írta meg elemzésében a gazdaságkutató, amely úgy látja, ezekkel a lépésekkel a kormány tovább gerjeszti az inflációt

Forrás: hvg.hu

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ezt orbánék pontosan tudják, csak így nem ők a hunyók.
Dehogynem...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Ezt orbánék pontosan tudják, csak így nem ők a hunyók.
Dehogynem...
Clavigo
@Aki Én: Viszont ezt egy átlag- kretén fitymasz szavazó fel sem fogja...
Aki Én
@Clavigo: Ez nekik lett így kitalálva.
Nessy
Értelmes ember ezzel tisztába van! A hívek meg zengik a hozsannát! Csak akkor kezdik érezni, hogy valami gond van, amikor nem lesz a megszokott gyógyszerük a patikában!
Aki Én
@Nessy: ...amikor saját bőrükön érzik, akkor jön ,,Soros"
Lásd forint árfolyam
Eladott Ország
Brit oknyomozó újságírók szerint a tyúkok egyetlen huncut fillért sem kapnak a tojásért! Mégis drága! Nagyon helyes, fizessenek csak a tyúkok! Nehogy már az emberekkel fizettessék meg! Kimaradtak a dupla áron finanszírozott beruházások építőipari cégei is, azaz minden olyan cég amelyik Orbáné vagy a családjáé! Nem csak a kaszinók, pl. a gánti kőbánya 50%-os profitja sem megszokott abban az ágazatban. Ezt nevezhetjük extraprofitnak. Mészáros cégeinek profitja is nevezhető extrának. De vannak marketing és divatcégek is, 50-70 %-os profitrátával. Mondjuk ezek mind az Orbán-klánhoz tartoznak. Amikor beindultak a fideszes közbeszerzések, a magyar építőipar profitrátája 10%-kal lett magasabb az uniós átlagnál. Azóta az árak elszabadulásával ez még tovább emelkedhetett. De Lölönél, Garancsinál, Szijjnál tíz éve nem veszi észre a fideszkurmány’ az extraprofitot. Nem tetszik, hogy a kormány mindent elb*sz?
uploads.disquscdn.com/images/977c3323f66faf7214163fc257160d5cd6fb6be5b5269b4802cb8dfd9146dd99.gif?w=800&h=255
Nessy
@Aki Én: Az, hogy a modern gyógyszerek 2/3-t kis hazánkban nem is ismerjük, már csak a hab a törtán! Ott "jogos" a Gyurcsány, mert ekkor még nem léteztek! Az átkosban is nehézkes volt a "gyógyszer befogadás+ a TB finanszírozásra , de ma még rosszabb! És pont azok maradnak ki, amelyek valóban a legtöbb halálok elleni gyógyszerek! Lassan már a generikus gyógyszer is probléma lesz.
kereső
Milyen közgazdasági/pénzügyi nonszensz már, a bevételre kivetett adót "extraprofit adónak" nevezni!!
ómió
Hát, ha az efftársi GKI így hazudja nekünk...! A NAV meg addig, ugye, felköti a szemkötőjét!?
justhpeter
@kereső: Mit vársz egy közgazdasűgi analfabéta miniszterelnöktől, amikot:
a) a lakosság lerablása a cél, valamint az összes plusz pénz visszaszedése, amit az elműlt 8 hónapban uralkodói kegyként kiosztott
b) a környezetében még nála is ostobábbak vannak, tehát fel sem tudják világosítani.

Azért ennek van jó oldala is - ha ki tudjuk várni:
- minden lépésével megy egyet előre a bukása felé
- nagy árat kell majd fizetni érte, de legalább végleg eltűnik majd a fideSS-kdnp, a NER és az egész szégyenkeresztény csürhe
Dr. Proktor
@kereső: ... de ne feledkezzünk el a veszteségre kivetett adóról sem, mint a légitársaságok esetében!
jesz
nem kell ennek a megállapításához a GKI, elegendő a kocsmában meghallgatni a még józan alkeszeket...
a cimborák szerint a drágulást a kormány irányítja...kell a pénz, a nép boldogan fizet...(az élelmiszeráruházban a kasszánál)
Béla333
Az igazán nagy "extra profit" termelő, az állam pénzén élősködő maffia tagok és vállakozásai azok, aki igazán extra profitot "termelnek", lopnak el tőlünk.
Őket kellene megsarcolni!
Mocskos maffiózók!
balos
@justhpeter: Tévedsz!Sajnos nekünk a Mohácsi "győzelem" az etalon!
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 10:05
Szóval akkor szerinted a multik lenyelik az úgynevezett extraadót és nem hárítják át a lakosságra?
kereső
INTERNETADÓ!!!
"A kormány extraprofit adókról szóló rendelete kiemelten érinti a távközlési szektort, az alacsony árbevételi küszöbhatár miatt az adó nagy terhet ró a kisebb cégekre is és jelentős vágást ejthet a nagyobbak nyereségén. Könnyen előfordulhat, hogy a szolgáltatók jelentősebb díjemelésre kényszerülnek – írja a Niveus Consulting Group.

A Niveus ezt abból vezette le, hogy a távközlési szektorra kivetett különadó szabálya a nettó árbevételt teszi az adó alapjává, amiből csak minimális tételeket lehet levonni, a költségek nagy részét pedig egyáltalán nem. Az adót ráadásul sávosan kell megfizetni. Emellett, míg a távközlési adót eddig a telefonszolgáltatók fizették, a hívások és az előfizetőszámok után, addig az új típusú különadót fizető vállalkozások köre szélesebb, mert kiterjed az internetszolgáltatókra is – írják a közleményükben."
Yeromos
@ómió: Áruld már el nekem ehez miköze a NAV-nak. Pl. ha én boltos vagyok és 100 Ft ért adtam egy terméket, holnaptól 140 ért árulom, ahhoz mi köze a NAV-nak. A gazdád egyégként örül az áremelásnek mert ügye ők nem emelnek adót, de minden boltba hagyott forintod után leszerdik a 27% sápot, ha nőnek az árak nő az adótartam is.
ómió
@kulabombaafityiszre: A multiknak van egy adott átlagforgalom és adott árrés melletti normál profitja. Ha a forgalmuk nem a volumenindex, hanem az árindex miatt nő a duplájára, magyarul ugyanannyit forgalmaznak, de dupla áron, akkor - változatlan árrés esetén - a profitjuk úgy duplázódik meg, hogy egy darabbal se adtak el több árut, mint előzőleg. Na, ekkor van az, hogy a profitjuk fele extraprofit, aminek javát most az új adó elvonja. Ezt áremeléssel továbbháríthatják ugyan, de az további extraprofitot és további arányos adóelvonást fog képezni, amiért a továbbhárítás - ezt (a zsebükön) be fogják látni - hiábavaló lesz.
Aki Én
@ómió: ...és mi a helyzet a beszerzési árral? Az nem változik szerinted? És így borul is minden.
Ez a ,," a profitjuk úgy duplázódik meg, hogy egy darabbal se adtak el több árut", egyszerűen nem igaz.
Merthogy kiadása is van még a multinak is.
A te dupla kiadásod nem jelenti a kereskedő dupla hasznát.
kereső
@Aki Én: A kiskereskedelem- a multik is!! importálnak. A 400 Ft-os eur árfolyam, vajh mennyi extraprofitot generál ómió szerint?
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 12:42
Mi van akkor ha kétszer annyit forgalmaznak ugyan olyan áron+építenek még két áruházat?
Akkor is fizetik,mert nem a nyereség hanem a forgalom után kell fizetni.
Lásd a raynair helyzetét.Tavaly 600millió forint vesztesége volt,azon mi az extraprofit?
Németh István
Pedig hát aki tudja, hogy mi is az, az extra profit az valószínűleg nem hőbörög, hanem örül ennek a folyamatnak! Amit kb. minima 9-10 éve én magam vezettem le valahol egy előadáson, le is vagyon nagyon egyszerűen írva és érthető is aztán mégis bele lett szarva a bugyellárisba! No nézzük tényleg egyszerűen > valamit előállítunk a kereskedelmi árak alapján, amely termék felszámolva rá minden költséget, adót, járulékokat is, stb. kijön egy értékesítési összeg. Mivel a termék "elballag" a kereskedőhöz és az is ráteszi a maga forgalmi, kezelési, stb. költségeit és a tisztességes hasznát (na itt mán kerekedik a nagy kérdés!) megint kijön egy összeg > így kerül piacra minden árú a zöldség a nadrág a melltartó, de a gáz, villany és a benzin is! Ez az ára a tisztességes haszonnal mondjuk - egy darab, egy egység, kiló, köbméter, stb. - 1˙000 Ft. No fogja a valamelyik fószer, többnyire a termelő, és vagy a kereskedő azt mondja hát a haszonkulcsocskát meg kőne emelni, oszt akkor előbb lenne egy házikó a tengerparton meg egy jacht is mellette, stb. No ezt nevezzük extra profitnak! erre találták ki valahol a hatósági árak korlátait is pl. de persze vannak más tisztessége és határozott intézkedések az árszabályozásokra amelyet rendre elfelejtenek alkalmazni, aztán ezért van az, hogy a bankok például a pénzünk kezelésével kapcsolatosan mindenféle szemétséget úgy számol el, hogy az elhelyezett pénzedre kamatot alig kapsz, legfeljebb évi viszonylatban 0,75 %-ot! Ha csak az átkosban bankba tett pénzednek a kamatozó részét számoltad ott az 5-6%-os kamatokkal még adott esetben néhány év elteltével gazdagodtál is! Ezzel szemben ma még te fizetsz a banknak, hogy a pénzedet kiadják búsás haszonnal! Na látooood??? ez is az extraprofit egyik combos része!
Konklúzió aki ugat az extraprofit megvámolása ellen a menjen a büdös kurva, burzsuj tolvaj anyjába! Természetesen a moslék szemét aljas gyurcsányista balliberális a szociálfasiszta édes anyjába! Az anyucik meg találják egymást!
ómió
@kulabombaafityiszre: Ha 2x olyan mennyiséget forgalmaznak + még értéket is (mert pl. két új egységük lépett be) változatlan árrés mellett, akkor, értelemszerűen nincs extraprofit, nincs mit külön megadóztatni. Veszteség esetén meg ez eo ipso!
ómió
@Aki Én: A kereskedők árrésrendszerrrel dolgoznak. Van a beszerzési ár (bármennyi legyen is), amihez a %-os árrésük hozzájön. Ha a beszerzési áruk duplájára emelkedett, akkor ehhez jön az árrésszázalékuk, ami duplaannyi nyereséget hoz, mint szimpla beszerzési ár esetén hozna és értelemszerűen a ráfordításaikkal csökkentett nettó profitjuk is valahol a duplája felé jár annak, amikor a beszerzési áruk még nem duplázódott. Itt mutatkozik meg az extraprofit léte vagy nemléte.
ómió
@Clavigo: Ha ilyet a tükörben látsz, ne hazudd másra, bolsiék gyagyása! Az ott te vagy!
ómió
@Yeromos: Ehhez a NAV-nak "csak" annyi a "köze", hogy a pénztárgépek hozzá vannak bekötve, bármit ellenőrizni tud. A gazdáid meg, ha nem döntötték volna anno csődbe az államot, tuti kevesebb lenne most az ÁFA is!
Yeromos
@ómió: Mellé beszész azt én is tudom, hogy a NAV-hoz be vannak kötve a pénztárgépek, de áremelés esetén egyebet nem tudd tenni csak tudomásul venni.Tehát áthárítják az extra adót a multik.
Hogy ki dönti, döntötte csődbe az államháztartást, ebben valószínűleg nem vagyunk egy véleményen, 12 éve ti vagytok hatalmon. Azóta folymatossan romlik az életszínvonal,a államháztartási hiány az egeben, emelkednek az árak az EURO 400 Ft az adókat folyamatosan emelik. (pl múlt héten az alkalmi munkaválalók után fizetett adó 100% -al emelkedett, előtte néhány héttel a közületek által használt GK adó 100%-al emelkedett)
ómió
@Yeromos: Képtelen vagy vágni, hogy az inflációs "magas ár", amiért a multik is kapják, ugyanakkora árrés% esetén arányosan magasabb profitot is hoz nekik!? Na, ez az arányosan magasabb profitjuk az extraprofitjuk, amit az állam nagyrészt elvon. És, ha ezt továbbhárítják, akkor jön a NAV bünti! Az életszínvonal meg 12 éve "annyira romlik", hogy ezalatt az azt megelőző 65 év átlagbérét csaknem megháromszorozták, a mélyszegénységet megharmadolták (Eurostat), a munkanélküliséget megnegyedelték, a családtámogatásokat megháromszorozták, az adókat meg "annyira emelik", hogy ekkora adócsökkentés 12 év alatt még sosem fordult elő, amit az idetelepült külföldi termelőberuházások rekord volumene hitelesít! Igaz, hogy Soros efftársatok csapatainak forinthekkelése is rekordokat dönt, de ez csak fokozza a magyar export versenyképességét! Na, innét döntsd a hazugságokat tovább!
Lepényleső
...s milyen jól járunk,hogy ezek nem megszorítások,- hiszen állításuk szerint ilyeneket ez a kormány nem tesz?
Egyszerűbben oldják meg,köz és magánvagyonokat a hatalom teljes erejének tudatában magánosítva elvesz?
Yeromos
@ómió: Ezt a sok sületlenséget melyik szemináriumon verték a fejedbe.
ómió
@Yeromos:A valóság téged mindig annyira mellbe szokott verni, hogy rögtön a bolsi szemináriumaid "ugranak be"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.