A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazásának bűntette miatt elrendelt nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

Pegasus-ügy: az ügyészek megszüntették a nyomozást bűncselekmény hiányában

Fotó: pixabay.com

A feljelentés lényege szerint egy – mobiltelefonok feltörésére és lehallgatására alkalmas – kémprogram használatával jogellenesen figyelhettek meg számos magyar újságírót és ellenzéki közéleti személyt – olvasható az ügyészség honlapján.

A leplezett eszközök – így többek között információs rendszer titkos megfigyelése, lehallgatás – alkalmazását a magyar törvények szigorú feltételekhez kötik, az azt alkalmazó szervezettől elkülönülő bírói vagy külső engedély szükséges az alkalmazásukhoz.

Ezen eszközök alkalmazása a feltételek fennállása esetén nemcsak bűnüldözési célból, hanem a rendőrségről szóló törvényben meghatározott rendészeti vagy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényben írt nemzetbiztonsági célokból is engedélyezhető. E célokat az arra feljogosított szervek határozhatják meg.

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény az 1996. március 27-i hatályba lépése óta engedélyez titkos információgyűjtést nemzetbiztonsági célokból, az ennek során alkalmazott eszközök azonban a kor technikai követelményeinek megfelelően változtak.

Erre figyelemmel a regionális nyomozó ügyészség nyomozása során nem azt vizsgálta, hogy milyen szoftvert alkalmaztak a hatóságok, hanem azt, hogy a leplezett eszközök vagy titkos információgyűjtés során alkalmazott eszközök felhasználásának törvényi követelményei fennálltak-e.

A minősített iratokra is kiterjedő, széleskörű nyomozás azt állapította meg, hogy jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazása nem történt.

A sajtóban megnevezett személyek személyiségi jogainak védelme érdekében szükséges megjegyezni, hogy nem feltétlenül gyanúsítható bűncselekménnyel az, akivel szemben a hatóságok rendészeti vagy nemzetbiztonsági célból alkalmaztak titkos információgyűjtést.

A feljelentésben megjelölt esetekben vizsgálta a főügyészség, hogy okozott-e hátrányt az eljárás a megfigyelt személyeknek.

Ilyen hátrány okozás a nyomozás adatai szerint nem történt

- írta a közleményben az ügyészség.

Címlapkép: pixabay.com

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Csűrik csavarják és aztán megy a kukába a jól tartott "kurvák" munkája!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gina
Milyen aljas mocskos sötét maffia országban élünk??? ez a buta primitiv nép megérdemli a sorsát... szégyelem hogy magyar vagyok !!!
csak úgy....
elvégre orbán ügyészei...
"Titkosította az OBH elnöke a Schadl-vizsgálat eredményét" ez is egy érdekes story ..
444.hu/2022/06/14/titkositotta-az-obh-elnoke-a-schadl-vizsgalat-eredmenyet
justhpeter
Hurrá ! Végre jogállamban élünk ! Hogy milyen jogállanban ? Hát a Pintér - Polt jogállamban ! Annyira egyedülálló, hogy a világon sehol sem jegyzik ! Magyarország előre megy nem hátra ! Nálunk már a jogállam is hungarikum !
tudode
RöHELYES az, hogy Nixon elnök belebukott a napvilágra került Wotergate ügy következtében, és egy paraszt ifjú aki fölgyütt Pöstre a haja szála sem görbülhet meg a mai technikának megfeleLŐEN:
.
----- Watergate máig Amerika legnagyobb politikai botránya
www.vg.hu/kozelet/2019/06/watergate-maig-amerika-legnagyobb-politikai-botranya
-------------
.
Ez igen, vagy mégsem! a szerecsenmosdatók világában!!!
simmering73
Na ugye, hogy ugye. Nincs itt semmi látnivaló.
namihami
Az is hülye, aki más eredményben reménykedett vagy számított!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.