A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazásának bűntette miatt elrendelt nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

Pegasus-ügy: az ügyészek megszüntették a nyomozást bűncselekmény hiányában

Fotó: pixabay.com

A feljelentés lényege szerint egy – mobiltelefonok feltörésére és lehallgatására alkalmas – kémprogram használatával jogellenesen figyelhettek meg számos magyar újságírót és ellenzéki közéleti személyt – olvasható az ügyészség honlapján.

A leplezett eszközök – így többek között információs rendszer titkos megfigyelése, lehallgatás – alkalmazását a magyar törvények szigorú feltételekhez kötik, az azt alkalmazó szervezettől elkülönülő bírói vagy külső engedély szükséges az alkalmazásukhoz.

Ezen eszközök alkalmazása a feltételek fennállása esetén nemcsak bűnüldözési célból, hanem a rendőrségről szóló törvényben meghatározott rendészeti vagy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényben írt nemzetbiztonsági célokból is engedélyezhető. E célokat az arra feljogosított szervek határozhatják meg.

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény az 1996. március 27-i hatályba lépése óta engedélyez titkos információgyűjtést nemzetbiztonsági célokból, az ennek során alkalmazott eszközök azonban a kor technikai követelményeinek megfelelően változtak.

Erre figyelemmel a regionális nyomozó ügyészség nyomozása során nem azt vizsgálta, hogy milyen szoftvert alkalmaztak a hatóságok, hanem azt, hogy a leplezett eszközök vagy titkos információgyűjtés során alkalmazott eszközök felhasználásának törvényi követelményei fennálltak-e.

A minősített iratokra is kiterjedő, széleskörű nyomozás azt állapította meg, hogy jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazása nem történt.

A sajtóban megnevezett személyek személyiségi jogainak védelme érdekében szükséges megjegyezni, hogy nem feltétlenül gyanúsítható bűncselekménnyel az, akivel szemben a hatóságok rendészeti vagy nemzetbiztonsági célból alkalmaztak titkos információgyűjtést.

A feljelentésben megjelölt esetekben vizsgálta a főügyészség, hogy okozott-e hátrányt az eljárás a megfigyelt személyeknek.

Ilyen hátrány okozás a nyomozás adatai szerint nem történt

- írta a közleményben az ügyészség.

Címlapkép: pixabay.com

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Csűrik csavarják és aztán megy a kukába a jól tartott "kurvák" munkája!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Csűrik csavarják és aztán megy a kukába a jól tartott "kurvák" munkája!
Nessy
Kötelező feladat "teljesítve", probléma megoldva! Azaz, már nincs probléma! Micsoda "független"színtársulat!
colibri
Milyen kár, hogy nem lehetett az eredményre fogadni. Most elég sokan jó kis summát nyerhettünk volna..
Eladott Ország
Végzett a vizsgálattal az adatvédelmi hatóság a Pegasus ügyben, és rendben találták a megfigyeléseket. 2050-ig titkosították is. Csak kérdezem, ha rendben van minden miért is kellett titkosítani? Péterfalvi Attilát ellenben ezért tartják, hogy ne csináljon semmit amire nem kap utasítást főnitől, és lehetőleg ne is mondjon semmit.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273201035_4566996820094987_448624545500670146_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=urOswIIfVicAX8Suf6w&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT-3tj5DqVqAVPp6hwdn4ERmIxgdGiO3tE_eLqlOD3A1Gw&oe=62AEC68F
A Pegasus letiltotta Orbánékat. Orbán már nem hallgathat le senkit Pegasus-szal. A Pegasus gyártója a világszerte kirobbant lehallgatási botrány nyomán felmondta a szerződést Magyarországgal és Lengyelországgal. Ismerve Orbán tiszteségét, nála semmit nem jelent, hogy felmondták a szerződést. A szoftver itt van és működik. Erre sem tudok mást mondani, mint a járványkezelésre: egy normális országban a miniszterelnök ezért lemond vagy lemondatják. Egy normális országban..
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/271283853_466546421507658_5438233018640869990_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=1KmMg6kK_WkAX8SfeT1&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT-4zi629Pl_oLvv1fIpyGYkc8hFbK7seqeqqARsJJ8PVg&oe=62AF7312
Béla333
Így döntött a hülyemagyar maffiahívő április 3-án!
ómió
Szóval, ez is bolsi hazudozás volt.
kereső
Megmondta varga judit: " az emberek április 3.-án véleményt!!! mondtak erről, és a schadl ügyről is". Nincs itt semmi látnivaló- ugorgyunk.
/ az OBH elnöke titkositotta a schadl ügy nyomozati anyagát!!!)
Qqberci
@Eladott Ország: "A szoftver itt van és működik."

Nem működik. Leállította a gyártó és nélküle nem megy...
Emmersson71
Tessék tovább haladni, nincs tt semmi látnivaló!
A lehallgató szobában viszont sok érdekes dolog hallható :P
gina
Milyen aljas mocskos sötét maffia országban élünk??? ez a buta primitiv nép megérdemli a sorsát... szégyelem hogy magyar vagyok !!!
csak úgy....
elvégre orbán ügyészei...
"Titkosította az OBH elnöke a Schadl-vizsgálat eredményét" ez is egy érdekes story ..
444.hu/2022/06/14/titkositotta-az-obh-elnoke-a-schadl-vizsgalat-eredmenyet
justhpeter
Hurrá ! Végre jogállamban élünk ! Hogy milyen jogállanban ? Hát a Pintér - Polt jogállamban ! Annyira egyedülálló, hogy a világon sehol sem jegyzik ! Magyarország előre megy nem hátra ! Nálunk már a jogállam is hungarikum !
tudode
RöHELYES az, hogy Nixon elnök belebukott a napvilágra került Wotergate ügy következtében, és egy paraszt ifjú aki fölgyütt Pöstre a haja szála sem görbülhet meg a mai technikának megfeleLŐEN:
.
----- Watergate máig Amerika legnagyobb politikai botránya
www.vg.hu/kozelet/2019/06/watergate-maig-amerika-legnagyobb-politikai-botranya
-------------
.
Ez igen, vagy mégsem! a szerecsenmosdatók világában!!!
simmering73
Na ugye, hogy ugye. Nincs itt semmi látnivaló.
namihami
Az is hülye, aki más eredményben reménykedett vagy számított!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.