Navracsics: Magyarország kész kompromisszumokat kötni Brüsszellel a helyreállítási alap forrásaiért cserébe

Navracsics: Magyarország egyezkedne Brüsszellel, csak kapjuk meg a részünket az helyreállítási alapbólMTI/Balogh Zoltán

Navracsicsot nemrég nevezték ki Magyarország regionális fejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterré, és úgy tűnik, nem is tétlenkedett soká, máris hozzákezdett a magyar út kikövezéséhez. A célunk ugyanis az lenne, hogy megkapjuk a részesedésünket az EU 750 milliárd eurós gazdaságélénkítési alapjából.

Ennek kapcsán a miniszter ez Euronewsnak elmondta:

Mivel Magyarország az utolsó olyan uniós tagállam, amelynek még nincs megállapodása az Európai Bizottsággal a nemzeti gazdaságélénkítési tervről, az a célunk, hogy minél jobban felgyorsítsuk a tárgyalásokat, hogy az év végéig aláírhassuk ezt a megállapodást.

Hozzátette:

Magyarország kész kompromisszumot kötni Brüsszellel annak érdekében, hogy megszűnjön a régóta húzódó patthelyzet, amely megakadályozta az ország hozzáférését az EU koronavírus utáni helyreállítási alaphoz

– szemléz a hvg.hu. Navracsics kifejezte, bízik abban, hogy az ő miniszteri kinevezése új lendületet adhat a tárgyalásoknak.

Mint ismert, a Bizottság – jogállamisági aggályokra hivatkozva – továbbra is elutasítja a magyar gazdaságélénkítési terv jóváhagyását. Az aggályok az egész országot érintő korrupcióval, klientelizmussal, közbeszerzési csalásokkal és a közpénzek elosztásához fűződő szisztematikus szabálytalanságokkal kapcsolatosak. Magyarországon az EU-ban az egyik legmagasabb az egy ajánlattevővel kiírt pályázatok aránya, amelynek keretében a közbeszerzési szerződést az egyetlen pályázó cégnek ítélik oda.

Budapest eredetileg 7,2 milliárd eurós támogatást kért az EU 750 milliárd eurós gazdaságélénkítési alapjából. A negatív gazdasági tényezők – a tartós energiaválság, a megszakadt ellátási láncok, az ukrajnai háború, az Oroszország elleni szankciók és a szárnyaló infláció – együttese azonban arra késztette a kormányt, hogy meggondolja magát, és a csomag kiegészítéseként alacsony kamatozású hiteleket kérjen. Magyarország legfeljebb 9,6 milliárd eurónyi hitelt igényelhet, amelyet idővel vissza kell fizetnie. 

Forrás: hvg.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Nem egyezkedni kell, hanem betartani a szabályokat...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
egy fillért se, míg ez a patkányhorda nem bukik,...vagyonokat elkobozni,...minimum 20 év fegyház../ nem a Parkettásban Kecskeméten /...amelyik pofázik azt " menekülés közben..."..
Béla333
Ahogy szoktátok mi? Maffiózók!
Egy lépés előre, kettő hátra...!!!
lampa laz
...miközben vargajuci + hidrogénbombával fenyegeti Brüsszelt
Jozefina
Gyalázatos lenne Brüsszelre nézve, ha engednének a magyar nyomásnak. Magyarországnak az összes feltétel maradéktalan teljesítése után lehetne csak pénzt folyósítani.!!!??
ómió
Pedig, hát, mi sem "demokratikusabb" meg "ajrokonformabb", mint valakinek a nevében (is) hitelt felvenni, majd az illetőt a felvett hitelből "kifelejteni"! Ez már virtigli "népi demokratikus"!
csipetke
Navracsics itt annyit jelent,mint a lósz@rban a vitamin. Vagy esetleg tud egy kis jogállamiságot rittyenteni, és egyéb nyalánkságokat, amiket az unió kér. Mert ezek nélkül semmit nem fog elérni. Üres a buksza,orbánnak ez a választás minden pénzt megért, szórta is kétkézzel, mint a bolond pék a lisztet. Emiatt szív most az egész ország. Megpróbálják megmagyarázni,hogy a pedagógusok,és a többi rendre félresepert ágazat Brüsszel miatt nem kap béremelést. Brüsszelnek semmi köze a béremelésekhez, ezeket az állami bevételekből kellene előteremteni. De a birkák benyalják,hogy ezért is Brüsszel,meg a háború a hunyó. Brüsszel fizetett az ukrán menekültek után is nem keveset, de azt valami másra költötték rossznyelvek szerint. Ha orbán nem tud felnőni ehhez a feladathoz, mondjon le, és jöjjön végre egy szakértői kormány. Ezektől minden jobb lenne

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.