A háborús helyzetben a kormány indokoltnak látja az árstopok fenntartását, ezért az élelmiszer- és a benzinárstopot október 1-jéig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot pedig december 31-ig meghosszabbítja. Ezek lejártát megelőzően döntenek majd arról, hogy fennállnak-e azok a körülmények, amelyek a további meghosszabbításra okot adnak – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Kormányinfón, ahol arról is beszélt, hogy a kormány nem támogatja a globális minimumadó és a budapesti dugódíj bevezetését.

Gulyás Gergely: "Brüsszelből kapott a kormány egy felszólító levelet, hogy szüntesse meg a benzinárstopot"

A tárcavezető kifejtette: a kormány csütörtöki ülésén áttekintette a háborús és a gazdasági helyzetet, és kevés reménykedésre okot adó körülmény van.

A háború gazdasági hatásaként hatalmas infláció van Európában és a világon, drasztikusan emelkedtek az energiaárak, a termékek ára is nőtt, részben a szankciók eredményeként

- mutatott rá.

Közölte: a háborús térséghez legközelebb a legmagasabb az infláció, ezzel Magyarországnak is szembe kell néznie. A háborús infláció akkor szűnik meg, ha béke lesz, ezért nem fegyverszállítással, a háború támogatásával, hanem békekötéssel lehet a legeredményesebben fellépni az infláció ellen – érvelt.

Aláhúzta, a jelenlegi helyzetben fontos, hogy amennyire lehet, mérsékelni kell Magyarország határain belül a világgazdasági hatások ellenére is az inflációt, és a magyar kormány a lehető legtöbbet teszi ennek érdekében.

A tárcavezető kiemelte:

a kormány a rezsicsökkentés megvédésével és az árstopokkal elérte, hogy 5-6 százalékkal alacsonyabb az infláció, mint ezen intézkedések nélkül lenne.

Gulyás Gergely kitért arra: azok, akik magyar forgalmival rendelkező autóval tankolnak, továbbra is 480 forintért vehetik az üzemanyagot.

Ez egy jó lépés, mégsem aratott osztatlan elismerést, ugyanis Brüsszelből kaptak egy felszólító levelet, hogy a kormány szüntesse meg az intézkedést

- mondta.

Úgy látja, a piaci folyamatokba való beavatkozásra mindig nagyon nyomós ok kell, és ebben a helyzetben több érv szól az intézkedés mellett, ezért "a kormány elkötelezett, hogy továbbra is megvédje az embereket, és ezen keresztül megvédje a magyar gazdaságot és az elszabadult benzináraktól".

Megjegyezte: korábban Olaszországban volt hasonló intézkedés, és az ország megnyerte a pert.

A tárcavezető a jövő héti EU-s csúcstalálkozóval kapcsolatban azt mondta: a magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy az Európai Unió egysége fontos, de csak olyan döntéseket, szankciókat támogatnak, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának mint annak, akit szankcionálni akarnak.

Kijelentette: az eddigi brüsszeli döntések hozzájárultak ahhoz, hogy az infláció ilyen rekordmagas legyen, a gázembargó bevezetése esetén pedig Európa egészének ellátása kerülne veszélybe, ezt nem csak a magyar, hanem az egész európai gazdaság megszenvedné.

A magyar kormány továbbra is arra hív fel mindenkit, hogy térjenek vissza a versailles-i konszenzushoz, ami azt jelentette, hogy Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni agresszió miatt kivetett szankciók az energetika területét nem érintik – mondta. Hozzátette: a szén és az olaj ügyén "úgy ahogy" túl vannak, de a gázszállítás további korlátozása egészen biztos, hogy rendkívül negatív hatást gyakorolna.

Gulyás Gergely közölte azt is: a globális minimumadót nem támogatja a kormány, így az európai pénzügyminiszterek pénteki ülésére a magyar pénzügyminiszter ezzel a "kötött mandátummal" érkezik. Jelezte: ebben a kérdésben csak egyhangú döntés születhet, Magyarország nélkül pedig ez nem valósulhat meg.

A tárcavezető azzal indokolt: a 15 százalékos globális minimumadó arra kényszerítené Magyarországot, hogy duplázza meg a vállalkozásokat terhelő adókat, hiszen a magyar adószint jelenleg 7,5 százalék. Úgy vélte: Magyarország ezzel az adóelőnyét is elvesztené a térségben és Európában, és a vállalkozásoknak is olyan plusz terhet jelentene, amelyet még normális gazdasági helyzetben is nehéz lenne elviselni, nemhogy egy "háború által szorongatott" időszakban. Szerinte a jelenlegi helyzetben gazdasági növekedésre, adócsökkentésre, beruházásösztönzésre van szükség, mert csak így tudják megvédeni a munkahelyeket.

Emlékeztetett: a kormány kezdetben azért is állt a globális minimumadó mellett, mert az volt a terv, hogy azokat a nagy technológiai cégeket adóztatják meg, amelyek adót csak részben és nagy nehézségek árán fizetnek. Ehhez képest – folytatta – ezek a cégek nincsenek benne a csomagban, miközben az összes többi termelő vállalkozást megadóztatnák.

Úgy értékelt: az EU megint "előre rohan", és úgy vezetné be az adót, hogy az Egyesült Államokban az időközi választások miatt még bizonytalan a kongresszusi támogatása, és a legfontosabb, republikánus hátterű, adózással foglalkozó szervezet is ellenzi bevezetését.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva arról is beszélt: a kormány továbbra sem támogatja a dugódíjat. Azt mondta: a kormány szerint nem kell anyagilag ellehetetleníteni azokat, akik autóval járnak, "ha már a főváros úgyis minden eszközzel, úton és módon ellehetetleníteni igyekszik őket".

Hozzátette: sem a kormánynak, sem polgármestereknek, "még liberális polgármestereknek sem" javasolja, hogy életvezetési tanácsokat adjanak. Mindenki a jogszabályok betartása mellett úgy él, ahogy neki kényelmes. Szabadság van – jelentette ki.

A miniszter megjegyezte: Európában ugyan a 21. századi liberalizmus szembefordult a szabadsággal, de ezt nem érdemes Magyarországon is átvenni. A kormány szerinte csupán ösztönzőket adhat.

(folyt.)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
abban a levélben az állhatott,hogy az árstopotok mindenkire a külföldiekre is vonatkozzon! ti lennétek a leg hangosabbak,ha hasonló módon külföldön megkülönbeztetnék a magyarokat! nix kettös mérce európában!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
Gergőke !!! Ne menj széllel szembe pisilni... Te tul mikronnyi vagy az EU szemében...
csak úgy....
abban a levélben az állhatott,hogy az árstopotok mindenkire a külföldiekre is vonatkozzon! ti lennétek a leg hangosabbak,ha hasonló módon külföldön megkülönbeztetnék a magyarokat! nix kettös mérce európában!
fergeteg
Magyarországon vagyunk.
Lassan kifelé az Unióból.
jesz
a DK szakértője, Dávid Ferenc írhatta a levelet, brüsszel csak aláírta.
Dávid szerint a magyar autós fizesse ki a rendes árat...mert ki tudja fizetni.

Bravó Dávid!
csak úgy....
@jesz: a rémeket látáson már sikeresen segít az orvostudomány!
teuton
@jesz: A MAGYAR fogyaszto magasabb elelmiszerarakat fizet, mint egy nemet! Ha a fizeteshez szamoljuk, akkor 3-5x magasabbat! Bravo O1G!!!
Béla333
"Gulyás Gergely: "Brüsszelből kapott a kormány egy felszólító levelet, hogy szüntesse meg a benzinárstopot"

De ti inkább meghosszabbítjátok Bicskéig, mi?
Mert ezért szeretnek titeket a hülyemagyar maffiahívek!
justhpeter
Új magyar harc - új brüsszeli pénzstop. Mert Magyarország előre megy nem hátra. Navracsics meg pörög köztük mint fing a fürdőben.
kereső
@Béla333: Meg.sikeresen. Orbán megszólalása előtt volt a hir, hogy az mnb 50 bázisponttal megemelte az egyhetes betétek kamatát- a forint a hirre 401 fT-ról 395 Ft-ra erősödött. Jött orbán nagy bejelentése, hogy meddig hosszabbodik az árstop, és hitelmiratórium. Fél órán belül a forint ismét ott táncolt a 400-as szinten. A piac áraz.
balos
Ezek a nemzethyek jól élnek a nemzethy szar kavarásból!
Edebácsi
Pártunk és Kormányunk az Unió legalapvetőbb elveit sem akarja betartani, tartani csak a markát tarja.
ómió
De azért, ugye, az "efftársiasan bekötöttek" - Maki efftárssal az élen - "efftársi becsülettel" minden tankolásuknál a "szent piaci árat" fizetik!? A brüsszeli efftársaknak meg "intsetek vissza"!
vacsi
Engem az érdekelne, hogy Brüsszel a csirke far-hát ügyében miért nem pattog?! Ja, azért ők nem jönnének idem csak tankolni?! Na, menjenek a ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.