Amikor nagy nehezen sikerült konszenzusra jutni a globális társaságiadó-minimumról, akkor még nem volt háború Ukrajnában, azóta viszont teljesen új világgazdasági helyzet állt, amelyben ennek bevezetése drámai hatásokkal járna Európában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Szijjártó: "Nem baj, hogy senki nem mondott köszönetet Magyarországnak a segítségnyújtásért, de..."
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) hivatalában fogadja Ivan Korcok szlovák külügyminisztert (j) Budapesten 2022. június 17-én. MTI/Balogh Zoltán

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Ivan Korcokkal közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva kiemelte:

"Az európai gazdaság elképesztő kihívásokkal néz szembe. Amikor egekben vannak a kamatok, az infláció meg az energiaárak, akkor a termelő vállalatokra kivetett adóemelés drámai hatásokkal járhat, például munkahelyek százainak, ezreinek, tízezreinek a veszélybe kerülésével."

Rámutatott, hogy a megállapodás idején még arról volt szó, hogy a nagy digitális technológiai cégek átláthatóbb, hatékonyabb megadóztatása és a globális minimumadó majd együtt halad előre, de ennek az első felét "valamiért elfelejtették", ami szerinte ugyancsak elfogadhatatlan.

Mint mondta, ha ezt az intézkedést az Európai Unió a jövő elején mindenki más előtt, elsőként életbe léptetné, az rendkívül negatív hatást gyakorolna a kontinens versenyképességére. És hozzátette, hogy számos amerikai republikánus képviselő és szakmai szervezet nyilatkozott meg hasonlóan ebben az ügyben.

Szijjártó Péter ezt követően a szlovákiai ingatlanvásárlásokra vonatkozó kérdésre válaszolt, és ezzel kapcsolatban

"minimális korrektséget" kért az újságírók részéről.

Aláhúzta, hogy a szóban forgó ügyben nem a magyar állam, hanem egy olyan cég vásárolt ingatlanokat, amelynek tulajdonosa egy, korábban az állam által alapított alapítvány. Ráadásul amikor ezeket az épületeket az érintett vállalat megvásárolta, akkor a szlovák államnak elővásárlási joga volt, amelyről azonban a pozsonyi kulturális minisztérium lemondott – hangsúlyozta.

Hangsúlyozta, hogy a felek sokat dolgoztak az elmúlt években a jó kapcsolatok kialakítása érdekében, ezért azt kérte, hogy ezt egyesek ne akarják "mindenfajta összeesküvés-elméletek kreálásával", illetve "ellentétek szításával" elrontani.

A miniszter Ukrajnával összefüggésben leszögezte, hogy az ország európai uniós tagjelölti státuszának támogatásáról a magyar kormány már akkor nyilatkozott, amikor a nyugat-európai országok többsége még hezitált.

Továbbá kijelentette, hogy Magyarország nem ellenzi a fegyverszállításokat. A magyar kormány úgy döntött, hogy hazánk biztonsága érdekében nem szállít fegyvereket és nem enged át közvetlenül fegyverszállítmányokat, de minden ország eldöntheti maga, hogy milyen álláspontot képvisel ez ügyben – közölte.

"Mások erről máshogyan gondolkoznak, és mi ezt tiszteletben tartjuk"

- fogalmazott. Majd hozzátette,

nem baj, hogy senki nem mondott köszönetet Magyarországnak a segítségnyújtásért, "de azt, hogy minket folyamatosan provokáljanak, folyamatosan követelőzzenek, folyamatosan szidalmazzanak az ukrán politika képviselői, azt nem tudjuk elfogadni".

Szijjártó Péter végül a visegrádi négyek jövőjét is érintette, kiemelve, hogy bár erős együttműködésről van szó, "mindig köztudott volt, hogy mivel azt négy különböző ország alkotja, ezért elképzelhetetlen, hogy mindig minden ügyben egyetértsünk", de nézetkülönbségek esetén is tiszteletben tartják egymás álláspontját.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
Ez igy momentán nem igaz. Mert Ukrajna magyarországi nagykövete többször is - legutóbb a Telexnek adott nagy interjúban, illetve tegnap este is személyesen a Bakáts téren megtartott szolidaritási koncerten. És zelenszkij elnök is, aki szintén bejelentkezett videó üzenetben.
Ami meg a minimum adót illeti- ugyanazokat érveket hoztad fel ellene-mitől is fordult a széljárás, hiszen eddig támogattátok-mint amivel putyin mesteretek operált az eu ellen.
kereső
Szijjártó azt hiányolhatja, hogy az ukrán vezetők nem a magyar kormánynak mondtak köszönetet a támogatásért, az adományokért- hanem azoknak a magyar embereknek, akiknek az adományaiból kaptak humanitárius támogatást. Az adomáynvonalakon hány milliárd is gyűjt össze? Azokon meg tudta venni a kormány a gyógyszer...etc. segélyeket.
namihami
@kereső: 18.48:. És a maradékból még éppen kifutja egy szép Tanösvényre.
Tanösvény építésben már gyakorlatuk is van. Egy ""közeli"" pedig csak akad majd.
teuton
HOL vannak egekben a kamatok???
HOL van egekben az inflacio???
HOL van egekben a helyi fizetöeszköz ara???
Ja, Orbanisztanban... A MIERTröl lehet tippelni, mert Nyugat-Europaban ez nincs igy, a nemet alapkamat 1% sincs!!!
gina
Mocskos kis elmebeteg, ezek azt hiszik ök találták ki a spanyol viaszt, pedig csak szar szolgák,akik a népet lopják, semmit nem tettek le az asztalra, csak hazudozás és mit köszönjön ezeknek a mocskos tolvajoknak, hányinger ez az egész fidesz maffia.. akkora a pofájuk , csak nincs mire, undoritó vizfejű meleg
human
"nem baj, hogy senki nem mondott köszönetet Magyarországnak 2
Hazudsz Tarajos! Számtalanszor elmondták az ukrán és külföldi politikuksok is, hogy köszönik a menekültek segítését Magyarországnak.
Persze a ti csak pénzben méritek a köszönetet az más kérdés.
balos
@human: Ne várj egy gerinctelentől ép gondolatot!Különben is a tömeggyilkos,csak a háború szításának él!
Gazella
Jó sokat el ferditettél kakadu. ...
Hazudsz folyamatosan.
Néro2
Papagáj Pitike nem tetszik ha a saját mondataitokat visszamondják ? Folyamatosan csak ti provolkáltok mindenkit.
csipetke
Sokszor megköszönték a segítséget, de nem annyira a magyar államnak kellene megköszönni,hanem a civil szervezeteknek, akik azonnal segítettek, szemben az állammal, akik kb 3 hét múlva kaptak észbe, leginkább azért, mert a segítségért kinézett nemkevés uniós pénz, amit az állam meg is kapott. Valahol lehetett olvasni, hogy ennek nagyrészét is "elfagyizták" , másra költötték. De 12 éve abban élünk,hogy mindegy,milyen címen érkezik ide pénz, olyan még nem volt, hogy orbán,és a bandája ne tudta volna " átcsoportosítani"
human
@ómió: Legalább kicsit zavarna téged, hogy hazudik!

"Köszönetet mondott Magyarország segítségéért az ukrán nagykövet"
mandiner.hu/cikk/20220312_koszonetet_mondott_magyarorszag_segitsegeert_az_ukran_nagykovet

"Az ukrán nagykövet szövetségesként tekint Magyarországra és megköszönte a segítséget"
telex.hu/belfold/2022/03/12/ljubov-nepop-adomany-magyarorszag-ukran-nagykovet
ómió
@human: Akkor, úgy látszik, az "efftársilag meghallott köszönetüket" nagyon elnyomhatta az annál sokkal hangsúlyosabb követelőzésük, "Jeszenszki" módra!
Toller Béla
Van valaki, aki nem szégyenli ezt a kakadut ?
Nessy
Drága külügyérünk! Eddig már párszor hivatalosan is megköszönték! Az Unió is küldött 100 milliárdos támogatást, amiből nem sok jutott a civileknek, határ menti kis településeknek, akik első perctől adományokból ott voltak a határon, a pályaudvarokon, és segítették a menekülteket ! A kormány csak később lépett, legfőképp adományokból. Azt se tessék feledni, hogy az ide érkezők nagyobb része tovább is utazott!
human
@ómió: De azért elismered, hogy ez konkrétan hazugság volt Szijjártótól, hogy nem köszönték meg a magyarok segítségét.
balos
@Toller Béla: 3millió agyhalott seggturó!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.