Magyarország földgázellátása továbbra is biztos lábakon áll, a szállítások a szerződések szerint, megfelelő mennyiségben, mindenfajta fennakadás vagy zavar nélkül zajlanak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Szijjártó bejelentést tett a gázellátással kapcsolatban
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető rámutatott, hogy jelenleg rendkívül komoly feszültségek vannak a nemzetközi politikai életben, amelyeknek egy részét pedig az energiaellátással kapcsolatos kérdések generálják.

"Sajnos az elmúlt időszakban a válságok kísérőjellege lett az a bizonytalanság, amely egyes országok, sőt térségek energiaellátásának biztonságával kapcsolatos"

- fogalmazott.

Majd emlékeztetett rá, hogy az Európába irányuló irányuló orosz földgázszállítások az elmúlt napokban több ütemben is csökkentek több ország irányába.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban közölte: "szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy Magyarországot ezek a mennyiségcsökkentések nem érintik. Magyarországra az Oroszországból importált földgáz mindenfajta fennakadás nélkül, menetrend és a megkötött szerződések szerint érkezik."

Aláhúzta, hogy Magyarország ellátásának legnagyobb része Ausztrián és Szerbián keresztül érkezik, előbbi ország felől napi 12-14 millió köbméter, utóbbi felől napi 10-16 millió köbméter. Emellett folyamatos a beszállítás Szlovákia és Horvátország irányából is.

"Jól tettük, hogy tavaly ősszel hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötöttünk a Gazprommal. Ha ezt nem tettük volna meg, akkor az elmúlt hónapokban is nagy bajban lettünk volna, és most is nagy bajban lennénk"

- jelentette ki a miniszter.

Ezt követően pedig arra is kitért, hogy "helyes volt magunkat összekötni a szomszédok földgázellátási rendszereivel, hiszen így gyakorlatilag mind a négy égtáj irányából folyamatosan a rendelkezésünkre állnak a szállítási útvonalak".

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
már lélegeztetö gépeken keresztül is megy a gáz...,pötyi,te egy hosszú marhaság.
gina
Idióta meleg barom, megtanulta fényezni magat ez a senkiházi, olyan mint az elmebeteg OV fönije, ,,,,
verőce21
Még szerencse, hogy a gázellátásban "nem akasztottuk minden kabátunkat egy szegre..."!
csak úgy....
@verőce21: még szerencse,hogy elkeseredésedben elég lesz majd a gázcsap ...
balos
Akkor beszerzek a télire 20m3 fát!Az ördög meg a kakadú dolgozik(ez vicc volt)!
Néro2
Petipumpáid árát már visszatettétek a kasszába úgy 300 MILIÁRD ! Akkor lenne pénz gázra is. Rohad tolvaj banda.
ómió
Akkor, hál' Isten, hiába követelték az efftársak a "csapelzárást"!
jesz
több gazdag nyugati ország is csökkentett gázhozammal gazdálkodik...még nyár van, de már dől a bili...ha az oroszok karbantartásra hivatkozva csökkentik a csövön küldött gázt a fontos, mérvadó országokba,, akkor a mi alig észrevehető országunkkal is megtehetik...

Félek, hogy a most elmondott megnyugtató beszéd őszre semmit sem ér

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.