Hat településen tartanak időközi polgármester- és önkormányzati képviselő-választást vasárnap – írja az ATV.hu.

Börtönbüntetésre ítélték a fideszes polgármestert – új választásokat kellett kiírni
Fotó: Pixabay

Azokat az időközi választásokat rendezik most meg, amelyeket a koronavírus-járvány miatt 2020. november 4-én hatályba lépett veszélyhelyzet idején, illetve idejére nem tudtak kiírni.

A veszélyhelyzet megszűnését követően május 8-án már 11 településen megrendezték azokat az időközi önkormányzati választásokat, amelyeket korábban már kitűztek – és lezárult a jelöltállítás is –, azonban a veszélyhelyzet miatt már nem tudták azokat megrendezni.

A Pest megyei Dánszentmiklós képviselő-testülete tavaly augusztusban feloszlatta magát. A vasárnapi polgármester-választáson három jelölt indul.

A szintén Pest megyei Pilisjászfalu lakóinak azért kell új polgármestert választaniuk, mert a 2019-es önkormányzati választáson polgármesterré választott Székely Róbert (független) tavaly novemberben lemondott.

Szintén Pest megyében, Szigethalom 1. egyéni választókerületében a képviselő halála miatt kell választást tartani.

A Békés megyei Méhkeréken a korábbi polgármester, a döntő többségében románok lakta települést 2010 óta irányító Tát Margit (Fidesz-KDNP) lemondása miatt kell polgármestert választani.

A polgármester azért mondott le, mert a Gyulai Törvényszék idén februárban jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte költségvetési csalás és hamis magánokirat folytatólagosan elkövetett felhasználása miatt.

Az ügy nyolc vádlottja a költségvetést 2013. szeptember és 2015. október között több mint 30 millió forinttal károsította meg a bíróság jogerős ítélete szerint.

A vasárnapi választáson újra elindul a tisztségért Tát Margit, valamint Gherman Sámuel és Gherasim Dániel, mindketten függetlenként. A névjegyzékben 1763-an szerepelnek.

A Baranya megyei Kisjakabfalván azért lesz polgármester-választás, mert a Villánytól néhány kilométerre északra fekvő községet 2014 óta irányító független polgármester, Bíró László lemondott posztjáról.

A Somogy megyei Marcaliban a 6. egyéni választókerületben a korábbi képviselő lemondása miatt kell választást tartani. 

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: ATV

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Gherman és Gherasim. Hát remélem a választók nem csak az első négy betűig olvassák majd a neveket a szavazólapon.
balos
A tát margit nem tárta eléggé szét,hogy megfenyítették?Ráadásul újra indulhat a koncért!
rokker33
Beri Róbert nyírpilisi polgármester mikor megy börtönbe és mikor lesz új választás kiírva?? Ő cigány és rá nem vonatkozik a törvény az uzsorás buzira?
ómió
Bizony! Pedig ott van neki a "minta": a kispesti pógi! Börtönről ott "szó nincs"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.