Ujhelyi István közösségi oldalán osztotta meg bejegyzését, amelyben arról ír, hogy konzultálni hívja Navracsicsot az uniós forrásokról.

Ujhelyi konzultálni hívja NavracsicsotFotó: Ujhelyi István EP-képviselő (MSZP-Párbeszéd) felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. MTI/Kovács Attila

Közös nemzeti ügynek nevezte az uniós forrásokhoz való hozzáférést, ezért konzultációt kezdeményezett Navracsics Tibor tárca nélküli miniszterrel a kérdésben, egyúttal a helyreállítási forrásokkal kapcsolatos kormányzati terv teljes átdolgozására tett javaslatot Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szombati online sajtótájékoztatóján.

Az MSZP európai politikusa hozzátette, hogy

amennyiben létrejön a Navracsics Tiborral történő találkozó, akkor át fogja adni neki azokat az országspecifikus ajánlásokat, amelyeket az elmúlt három évben az Európai Bizottság készített a magyar társadalmi és gazdasági helyzettel kapcsolatban, benne a kormánnyal szembeni legfontosabb kritikákkal és elvárásokkal. Ezeket ugyanis az elmúlt időszakban a kormány szinte egyáltalán nem vette figyelembe.

Ujhelyi hangsúlyozta:

a Fidesz-kormány „bűne”, hogy jelenleg befagytak a helyreállítási- és a hazánknak járó egyéb uniós támogatások, szerinte ugyanis az Európai Bizottság nem tesz mást, mint az eddig is leírt és az európai szabályokon alapuló javaslatokat kéri számon a magyar kormányon, amely Ujhelyi meglátása szerint ezzel szemben csak „arcoskodni és harcoskodni” tudott az elmúlt időszakban.

Az MSZP politikusa szerint Navracsics – bár jó diplomata – érdemi eredményeket nem tudott elérni brüsszeli bemutatkozó találkozóin, amelyeken az európai döntéshozók visszaüzentek a miniszterelnöknek:

egy udvariassági látogatás nem oldja meg a felmerült jogállamisági problémákat.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón közölte, hogy a helyreállítási alapok felhasználása kapcsán több mint egy éve benyújtott és azóta el nem fogadott nemzeti tervet a kormánynak mindenképpen újra kell írnia, mivel annak sem a tartalma, sem pedig a megszületésének módja nem elfogadható az Unió számára. A szociáldemokrata képviselő rámutatott, hogy a szakszervezetekkel, civil érdekvédőkkel, önkormányzatokkal és ellenzéki pártokkal közösen kellene a tervet újrafogalmazni, az ország teljes lakossága érdekének és a jelenlegi társadalmi és világpolitikai helyzetnek megfelelő célokkal.

Ez egy nemzeti, közös helyreállítási terv kellene, hogy legyen. A kormány nem nyújtott be még más dokumentumot, sőt a szabályokkal ellentételesen a 6000 milliárdos keretből lehívható 3500 milliárdnyi, olcsó hitelrészre sem adott be még érdemi tervezetet. Erre augusztus vége a határidő, a teljes csomag elfogadásának pedig az év vége. Ha addig nem áll elő új tervvel a kormány és azt nem tudja elfogadtatni Brüsszellel, akkor az összeg 70 százalékát bizonyosan elveszítjük

– fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: egy új nemzeti tervben a kormánynak világosan meg kell tudnia jelölnie, hogy milyen garanciákat tud adni a korrupció, vagyis az uniós források oligarchák általi felszippantásának megakadályozására, valamint melyek azok a valóban égető társadalmi kérdések, amelyekre ezeket a forrásokat fel akarja használni.

Az MSZP európai parlamenti képviselője azt javasolta, hogy az újonnan összeállított nemzeti tervben nagyobb hangsúlyt kapjanak a magyar emberek mindennapi problémáinak és megélhetési gondjainak valós megoldásai, így például az MSZP által javasolt Esély-kupon élelmiszer támogatás bevezetése, illetve az „örök rezsicsökkentést” biztosító lakossági szintű energiahatékonysági beruházások finanszírozása. Ujhelyi elmondása szerint az MSZP úgynevezett „Létbiztonság-csomagjában” szereplő javaslatok jelentős része ezekből az uniós forrásokból részfinanszírozhatóak.

Kedves Tibor, állok rendelkezésre. Ha valóban nemzeti minimum, hogy hazahozzuk végre az uniós forrásokat, akkor csörögj rám, nézzük át van-e annak esélye, hogy Magyarország megkapja a befagyott forrásokat. De egy dolgot tudomásul kell venni: ehhez jelentős módon hozzá kell nyúlni a kormányzat napi politikai hatalomgyakorlásához, működéséhez, korrupcióhoz való viszonyához és mindenhez, amit mi Orbán-rendszerként ismerünk

– fogalmazott Ujhelyi.

Forrás: Facebook

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Nah bégető birkák! Tudjátok matematikailag, hogy ha elveszik a 70% EU támogatási pénz, hogy ez hány milliárd euró??!!!
Szerintem nem!
Mert ti bégető birkák nem tudtok számolni!! Inkább még mélyebben nyaljátok zsírháj seggét, hisz tanulatlan bégetők vagytok!
Másik navravics annyira balfasz utasítást kapott a zsirhájtól, hogy szóba se áll Ujhelyi Istvánnal.
Korrupció szóba se jöhet a fitymasznál..Au ő kurvány haverjai nem csalnak, lopnak és hazudnak!
A nép zöm szerint meg igenis a kurvány s holdudvara hazudik , lop és csal!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Nah bégető birkák! Tudjátok matematikailag, hogy ha elveszik a 70% EU támogatási pénz, hogy ez hány milliárd euró??!!!
Szerintem nem!
Mert ti bégető birkák nem tudtok számolni!! Inkább még mélyebben nyaljátok zsírháj seggét, hisz tanulatlan bégetők vagytok!
Másik navravics annyira balfasz utasítást kapott a zsirhájtól, hogy szóba se áll Ujhelyi Istvánnal.
Korrupció szóba se jöhet a fitymasznál..Au ő kurvány haverjai nem csalnak, lopnak és hazudnak!
A nép zöm szerint meg igenis a kurvány s holdudvara hazudik , lop és csal!!
Bűnbak
Korrekt ajánlat! Navracsics van annyira intelligens, hogy elfogadja!
Csizmás Kond
...Petyának elment az esze...vagy csak szemüveget cserélt és most nagyot lát magakörül...
Gyurka80
@Gazella: Újhülyével nem kell szóba állni, előbb számoljon el a szeviépesekkel!
jesz
Navrasics pont leszarja az Újhelyi féle ajánlatot...majd most fogja ölelgetni azt, aki évek óta brüsszelben árulkodik, áskálódik...ott tesz keresztbe, ahol tud..
Sziszifusz
@Gyurka80: 13:16
Egy elhivatott, tisztességes politikusnak, ha megszólítják, minden politikussal szóba kell állnia. Akkor is az illető az ellenzéki oldalon áll.
Tudom, ez nálatok nem alapszabály.
Nálatok, az érvek ütköztetésének, helye nincs. A főnök parancsára, mindent izomból,az észérvek figyelmen kívül hagyásával, le kell nyomni azt emberek torán. Mert ez a demokrácia(?) és így célszerű . Mindenkinek kuss, csak nektek lehet igazatok.
Gyurka80
@Sziszifusz: Nem mindenkinek, újhülyének qss! Leírtam miért!
Gazella
@Gyurka80: Dugd fel a kezedet a ...
Rég elszámolt a Szevieppel marha!
Gyurka80
@Gazella: Te hiszel a meséjükben? Rossz lehet neked!
ómió
Eddig keresztbe tettetek a pénzeknek, most meg "konzultálnál", Újhülye efftárs!? Csak nem az "ukrán jogállamiságot" ajánlanád!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.