A klímabérlet haladéktalan bevezetését sürgette az LMP szóvivője szombati budapesti, az ellenzéki párt Facebook-oldalán is közvetített sajtótájékoztatóján.

Az LMP a klímabérlet haladéktalan bevezetését sürgetteFotó: Gál József, az LMP budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. február 20-án. MTI/Mohai Balázs

Gál József azt mondta, hogy a klímaváltozás és az energiaválság rendkívüli intézkedéseket követel:

csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, ezzel párhuzamosan pedig a függőséget az orosz energiától.

Német mintára klímabérletet vezetnének be, amely egységesen, országosan ötezer forintba kerülne, és minden állami és önkormányzati fenntartású tömegközlekedési járatra érvényes lenne.

Az LMP tervei szerint júliusban kezdődne egy három hónapos próbaidőszak. A kormánynak ezzel párhuzamosan tájékoztatási és szemléletformálási kampányt kellene indítania a témában

- tette hozzá a szóvivő.

Azt mondta, a próbaidőszak második hónapja után társadalmi egyeztetésre lenne szükség arról, hogy megtartsák-e a klímabérlet intézményét.

Gál József közölte, hogy az első három hónap költsége nagyjából 100 milliárd forint lenne. Ezt abból fedeznék, hogy a főleg szennyező multinacionális cégek társasági adójának felső kulcsát 25 százalékra emelnék.

A szóvivő úgy vélekedett, hogy a klímabérlet terve egyszerre szociális és zöld kezdeményezés.

Azt kérte, hogy szavazzák meg az LMP javaslatát. Az ellenzéki párt korábban petíciót is kezdeményezett az ügyben

- emlékeztetett Gál József, arra kérve az embereket, hogy támogassák aláírásukkal az elképzelést a klimaberlet.hu oldalon.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...a kis nyavalyás...ezt brüsszelben kéne elkiabálja, ott azoknál ahol a nagy oroszfüggetlenségmániájukban újra kellett indítsák a szénerőműveket...
sokanvagyunk
Gondolom, nem csak a lakosságra vetne ki klímaadót, hanem minden egyes rakétára, repülőre, lövegre, hajóra - talán még a szarvasmarhákra is - a világ minden pontján, mert a néhány millióra ez édeskevés lenne.
Pálinkás Pál
ez az lmp az egyik legkártékonyabb alakzat...tele buta kérődzővel...
ómió
Amúgy meg mindegy is, csak sarcolhassatok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.