Magyarország a zsidóság szempontjából is Európa egyik, ha nem a legbiztonságosabb országa – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Európai Zsidó Szövetség (EJA) konferenciáján hétfőn Budapesten.

Semjén Zsolt: minden zsidó intézményt, óvodát, iskolát az állam finanszíroz
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszélget Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijával az Európai Zsidó Szövetség (EJA) éves konferenciáján a budapesti InterContinental Hotelben 2022. június 20-án. MTI/Mohai Balázs

Semjén Zsolt kiemelte: Magyarország továbbra sem enged semmifajta antiszemita jelenségnek, legyen az szélsőjobboldali, szélsőbaloldali, dzsihadista jellegű vagy Izrael-ellenesség.

Azt is mondta:

a zsidó felekezetek és a magyar állam viszonya "tökéletesen rendezett", minden zsidó intézményt, óvodát, iskolát, kórházat, szociális intézményt az állam finanszíroz, pontosan úgy, mint a hasonló feladatot ellátó állami intézményeket.

A miniszterelnök-helyettes kitért arra is: a zsidó felkezetekkel átfogó megállapodást kötött a kormány, amelyek keretében a kommunista rendszer által elrabolt egyházi ingatlanokat vagy visszaadták a felkezeteknek, vagy – ha nem kérték vissza azokat –, örökjáradékot fizetünk utánuk.

Magyarországon az antiszemitizmussal szemben zéró tolerancia van, a holokauszt tananyag az iskolákban, természetesen van emléknapja, a gyűlöletbeszéd elleni törvény pedig garantálja, hogy ne lehessen tagadni vagy relativizálni a holokauszt szörnyűségeit.

Elmondta, Magyarországon is vannak antiszemita jelenségek, a nácizmus Magyarországon is "megteremte a maga keserű gyümölcseit".

Hozzátette: Magyarországon nem ért véget a zsidóság üldöztetése a náci Németország bukásával, hiszen a kommunista rendszer is üldözte a vallásos zsidóságot, az egyházak vagyonát államosította és Izrael-ellenes volt.

Rámutatott arra is, hogy a barna és a vörös diktatúra antiszemitizmusa mellett ma az Európai Unióban két másik típusú antiszemitizmusról is beszélni kell:

a politikai iszlám, az iszlám radikalizmus antiszemitizmusáról, ami Magyarországon nem létezik, és az Európai Unióban egyre elfogadottabb Izrael-ellenességről.

Semjén Zsolt hozzátette: az Izrael-ellenességet is az antiszemitizmus egy fajátjának tekinti, és biztosította a zsidó közösséget, hogy a kormány fellép ellene Magyarországon és az Európai unióban is.

Izrael számíthat Magyarországra, az Európai Unión belül is "megvétózunk minden olyan lépést, amely igazságtalanul támadja Izraelt" – fogalmazott Semjén Zsolt.

Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség (EJA) elnöke köszöntőjében rámutatott: Európában a zsidó közösségek egyik legnagyobb problémája a vallásszabadság korlátozása. Több országban betiltották vagy be akarják tiltani a zsidó rituális élet szempontjából fontos kóser vágást és a gyermekek körülmetélését.

Elmondta: a konferencia célja, hogy a zsidó közösségek vezetői megosszák egymással kihívásaikat, és a résztvevők közös akciótervet állítsanak össze a zsidó közösség védelmében.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija arról beszélt: Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely ma az európai zsidóság számára. A magyar zsidó közösség a reneszánszát éli, ugyanakkor a közösség vezetőinek számos kihívással kell szembenézniük.

Az antiszemitizmus elleni és a zsidó közösség biztonságáért folytatott küzdelem mellett a legfontosabb az igazi zsidó élet iránti érdeklődés felkeltése

- hangoztatta.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete azt mondta, a zsidó közösség számára egyre nagyobb kihívás Európában, hogy a hagyományinak megfelelően éljen.

Stavros Kalafatis, Görögország belügyminiszter-helyettese kiemelte: az elmúlt időszak európai antiszemita jelenségei, a zsidó közösséget sújtó koppenhágai, brüsszeli, párizsi támadások és a zsidó temetőket és holokauszt-emlékműveket ért rongálások szükségessé teszik az egységes fellépést az antiszemitizmus ellen.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Horizont: Iványi egyháza kivételével. Vele szemben a keresztényüldözést gyakorolják.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
@Horizont: Detto... Valahol az élvonalban van a hóóót-buta arcú ,fitymaszos " kedvenceim " között..
justhpeter
@Horizont: Iványi egyháza kivételével. Vele szemben a keresztényüldözést gyakorolják.
Galway
@justhpeter: Iványi maga tehet róla! Amikor Rühellkét keresztelte, addig kellett volna a keresztvíz alá tartania, amíg bugyborékol! Mennyivel szebb ország lennénk!
balos
Ő és követői legalább nem hiszik magukat mindenhatónak,mint a seggtartóid!
balos
@Maccska: neked írtam a fentieket!Kipcsak !
Rockxy
a zsidók nem sértődnek meg, ha szegregálják őket oktatásilag.
a czigányok viszont bezzegh.
ómió
Csak nem, mert előtte az állam fosztotta ki őket is!?
CsipkeRózsa
Minden vallási felekezet működtethet óvodát, iskolát, amit az állam helyett végeznek, azt az állam kell, hogy fizesse.

Akkor most ez az egyetlen vallás miért kifogásolható?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.