Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t.

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el Müller Cecília
Fotó: MTI/kormany.hu

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy

a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői – hangsúlyozták.

A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók se napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe

- hívták fel a figyelmet.

Sose hagyjanak gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban, mert ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot!

- kérték.

A nagy melegben – folytatták – megnőhet a szén-monoxid kialakulásának veszélye is, mert légdugó alakulhat ki a kéményben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni – ajánlják.

A hőség miatt az országos tisztifőorvos javasolta az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnaptól fokozódik a hőség. A jövő héten már 38 fokos maximumokat is mérhetnek és többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
@Emmersson71: Hüh, de megnyugtató, hogy ő az országos tisztifőorvos!
Amíg ő él , és értünk dolgozik, addig mi zökkenőmentesen halunk.
Hát nem a legjobb hely Magyarország?
Nem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
Szeszil hajt az újabb potya milliós adóforintjainkra...
Túlfizetett hülyemagyar maffiahívő!
Giovanni Alba
@Emmersson71: ma, 17:54
Az első videónál a jeltolmács arca az igazi látnivaló, az elképedés, ahogy meghallja Nyunyóka elszólását, a tanácstalanság, hogy akkor most mit is mutasson. Dicséretére szóljon gyors reagálása, ahogy átlépett az akadályon.
Nyírfa
@Giovanni Alba: Miket észre nem veszel? :)
Én úgy meg voltam rökönyödve, hogy csak ültem, és néztem ki a fejemből: jól hallottam? Nem az én készülékemben van a hiba?
Hát, ilyen kezekben van a nép egészségügye. A járványügy. A közegészségügy.
Nem is csodálkozom, hogy Falus Ferenc olyan fiatalon távozott. Ezt az őrületet szótlanul végignézni...
Toller Béla
Akkor most beszerelik az új légkondit az orvosiba, vagy marad úgy ahogyan van, elfutottak a szerelők ...A ceci megnyomta a harmadfokú gombot, kilihegte magát majd hazaautózott ... és ?
csipetke
Ez a nő még mindig a posztján van?Azt hittem,eltűnt káslerrel együtt, ahogy illett volna. Müller se jó semmire, ahogy az orbán által bármire kinevezettek.
amortizáltok
akkor az utcákon sétálókat megilleti az ásványviz mamóka? vagy csak maszk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.