Tudatos stratégia a főispánok és vármegyék visszahozása, amely egyúttal arra is alkalmas, hogy fontos, húsba vágó kérdésekről elterelje a figyelmet – mondja Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke. Miközben erről beszélünk, az iskolában, ahol tanít, még soha annyi tanár nem távozott a tanév befejezése után, mint most – írja a Népszava.hu.

Szakértő a főispánság visszaállításáról: "Ha a történelmet a napi politika szolgálóleányává kívánják tenni, akkor az a történelemmel való visszaélés."

Fotó: Facebook / Miklósi László

A főispán a király embere volt. Az ispánok már Szent István idejében is a király megbízottjaként irányították a vármegyéket. A tisztség számos változáson ment át az idők során, egészen 1950-ig, a megszüntetéséig. Ilyen értelemben elmondható, hogy a kormány az úgynevezett kommunista rendszer előtti állapothoz akar visszatérni. A kérdés az, hogy a visszatérés miről szól, mi ennek az üzenete

- mondja a szakértő. 

Az, hogy a pénzügyminiszter javasolja a főispán kifejezés újbóli bevezetését, valamint az, hogy Kocsis Máté terjeszti be a vármegyékről szóló alkotmánymódosítást, jól megmutatja – ha eleve nem tudtuk volna –, hogy ezt politikai kérdésnek tekintik. Nem lényegtelen, hogy a történelmet mire használják. Ha a történelmet a napi politika szolgálóleányává kívánják tenni, akkor az a történelemmel való visszaélés. Nem először fordulna elő Magyarország történetében, hogy aktuálpolitikai célokból citálják a történelmet, és nem annak a megismerése okán

- folytatja.

Arra, hogy a kormánynak mi lehet a célja ezzel a Népszava.hu cikkében olvashatnak. 

Nyitókép: 123RF.com

Forrás: Népszava.hu

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
Vissza a feudalizmus korába. Magyarország előre megy nem hátra...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
division
Vissza a feudalizmus korába. Magyarország előre megy nem hátra...
amortizáltok
indul a rabszolgaság felé kicsi, de nagyravágyó vezetőnk? hoppá ispánok zsupánok kakastóllas csőndérek ? ja elfogytak rendőrék?
amortizáltok
80,000 karó is lesz ? vot ám má példa arra is ugye?Spartakuszékná?
jesz
@amortizáltok: India atomhatalom. Ott bottal(karóval) verik a renitenskedőket. Akkor itt miért ne?
Nessy
@division: Az állam és a vallás összefonódása már megtörtént! "Rabszolga törvényünk" már van.. Oligarcháink, új földesuraink dettó.
amortizáltok
@jesz: kissé hiányzó ismeretekkel én pótoljam? vagy majd megteszed helyettem? na akkor karóba huzásról szólt ugye?
amortizáltok
@division: orbán is hátramenetben van? hát ?
division
@amortizáltok: Na helló, durbincs kolléga:-)) Megint egy új név?
csak úgy....
szarban lesz a külföldi sajtó...,aminek nincs idegennyelvi megfelelöje,azokat fuckboynak fogja nevezni?
főispán- angolul ,némertül,franciául? :)
division
@amortizáltok: A stílusod mindent elárult, legalább változtattál volna rajta.
amortizáltok
@division: a stilusról éppen te kacaG A VAGBELEM de egyet nem tudsz a halfarok nő csak tudd.amugy meg mindegy tipelj van itt vagy 600 lehetőséged.
csak úgy....
@division: itt inkább a shikarit lehet többnevüséggel vádolni mint a 1/2 halat,aki a tudathasadásával legutóbb mint "rizikó" nevü állitólagos pedagógus dolgozott!
jelenleg a " macsska" fedönév alatt is ö az orbáni szakértö...
csak úgy....
@amortizáltok: csak a vakbeled kacaghat és nem a vagbeled,ha csak nem a végbeledre gondoltál tibim..
Németh István
Ez a barom fasz nem szakértő ez egy fúúúlhülye seggfej! Tudjátok mikor volt magyar >> soha , de nem is lesz! Az biztos!
Aztán a nagyon hülyéknek fingjuk nincs, hogy milyen hatással van, lenne ez a VÁRMEGYÉKKEL együtt a megroggyant Európára! menten felébrednének a magyarlakta területek magyarjai! Hi-hi-hi lenne itt ribillió! Aztán ha tovább futtatjuk a gondolatot, rájöhetnének arra, hogy HA világháborús helyzet jönne menten volna magyar verbuválható hadsereg is! Na de persze az agyament állatkerteknek fingnyi agyuk sincs! Márpedig előre kéne gondolkozni, - Még szerencse, hogy polihisztor állami vezérünk, vezetőnk van!
csak úgy....
@Németh István: szegény pistim...,fogadok,hogy a te eseted már a fideszéknek is sokk...,pedíg böven belemászhattak az agyadba mire idáig jutottál..
division
@csak úgy...: A fene tudja ki hány névvel van itt jelen egyszerre. Igazából még ez a Fahrenheit, Uriel, stb. ugrott be, de valahogy a stílusa a halfarokra emlékeztetett.
csak úgy....
@division: rossz emberismerö vagy! az egyedi értelmes,öszinte félnótásokat kevered a született és megrögzött bolondokkal! ne csüggedj,hiszen te sem lehetsz mindenböl jeles... :)
division
@csak úgy...: Nem vagyok rossz emberismerő, legalábbis a való életben nem, de ez itt a virtuális világ, nehéz beazonosítani mindenkit.
tomsawyer - régről
Egyedi, értelmes és őszinte egyetlen egy sincs itt.
tomsawyer - régről
Három tulajdonság együtt: túl nagy elvárás.
Ami az őszintét illeti, egy van. Én. De kurvára minek.
Németh István
Akik az orrukig sem látnak azok, akik tök üres fejűek - teljesen tök mindegy, hogy mi történik és vajh, miért is a környezetünkben! ezekre mondják vannak, de minek!
Németh István
Aztán a szakértőnek jelölt szagértő, egy annyira üresfejű zsidó aki nem is magyar!
ómió
És, ugye, az is "tudatos stratégia", hogy, ha a fizutokat lenyulják, akkor úgy kell benneteket kirugdalni, ha meg éves fizuemeléseket kaptok, akkor nem győztök sztrájkolni, "tiltakozni" és felmondani!? Vagy ez inkább agybaj!?
amortizáltok
@csak úgy...: tehetek róla közel volt a két betű vagy éppen siettem?
Németh István
@division: A volt, azt mondjuk történelem! A történelmi idökben nem volt az az információs dömping, mint most! Értem alatta, ha el-fingjuk magunkat most egy fél perc múlva a világ tudhatja! Ebből indulj ki! A trianon létre nem jöhetett volna, ha a mai információ dömping működik! A vármegyék témakörében a helyzet hasonlatos az öregjeink amit kaptak főképpen a pofájukra azt tudomásul vették és kuss volt! Rájöttek arra nem érdemes a rákosista sleppel üzekedni! AZONBAN a VÁRMEGYE visszaállítása nagyon fontos >> alapvetően is a magyar öntudat nevelő eszköze! A rákosista időszakban ugye a kommunista öntudat és a kuss volt a jellemző! MA a mai Ifjúságnak kell, hogy vér legyen a pucájában és érvényt kell szereznie a magyar népnek a magyarságnak a magyar hittnek! Szóval a magyar öntudatnak! Érted???
Ugyanis nem csak élünk bele a világba, hanem vannak érzelmeink, kötődéseink, egy hazánk is akad valahol mondjuk emitt a magyar földön!
division
@Németh István: Ne szólj hozzám légy szíves.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.