Kis eséllyel az ország keleti megyéiben lehetnek a hét utolsó napján zivatarok, azonban az ország túlnyomó részén már kánikula lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap a sok napsütést általában csak kevés gomolyfelhő zavarhatja. Ugyanakkor a keleti harmadban néhány zivatar kis eséllyel ismét előfordulhat. Az ország döntő részén a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, elsősorban az Alföld délkeleti részein pedig akár a 27 fokot is. Mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében lehetnek erős, viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 35 fok között valószínű. Késő estére 18 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Hőség és 30-35 fok – ez várható vasárnap

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A meteorológiai szolgálat zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre. Hőség miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest (és benne Budapest), Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben – itt a napi középhőmérséklet 25 °C fölött valószínűsíthető. Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre másodfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki a hőség miatt, ebben a két megyében a napi középhőmérséklet 27 °C fölött valószínűsíthető.

Az előrejelzés szerint vasárnap éjjel a gomolyfelhők összeesnek, és ezt követően túlnyomóan derült, száraz idő várható. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul, de a hidegre érzékeny részeken 11, 14 fok is lehet. 

Hétfőn a kevés fátyol-, illetve nappali gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Általában száraz idő várható, de az Északi-középhegység térségére észak felől nem kizárt egy-egy zápor, zivatar besodródása. Az északkeleti, a Dunántúlon a délies szél megélénkül. Hajnalban általában 15, 21, a délutáni órákban 32, 37 fokot mérhetnek. Hétfőn zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van kiadva Borsod megyére. Hőség miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzés Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékre van kiadva, minden más megyére az országban másodfokú figyelmeztető előrejelzés vonatkozik.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.