Rezsicsökkentés fenntartása, extraprofit, lakosságot "kizsebelő" baloldal – minden panelt felmondott a rezsibiztos.

A kormány célja, hogy Magyarországon továbbra is ellátási gondok nélkül legyen megfizethető az energia ára és a jövő évi költségvetés pont arról szól, hogy a rezsiköltségeket az elmúlt tíz év árszínvonalán tartsák – erről a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az MTI híre szerint.

Németh Szilárd megmagyarázta, miért kell a kormányzati árstop

Fotó: Facebook/Németh Szilárd

Németh Szilárd azt mondta, az ukrajnai háborúra adott rossz, az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt "háborús infláció rengeti meg a világot", az energiaárak az "égbe emelkedtek". A magyar kormánynak azonban a haza védelmére és az emberek biztonságára kell koncentrálnia, a kormány nem engedheti meg, a hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát – fogalmazott.

A "négy stop" – a rezsi-, a benzinár-, a kamat- és az élelmiszerárstop – nélkül 6-7 százalékkal lenne magasabb az infláció Magyarországon.

A rezsicsökkentést teljes egészében fent kell tartani – jelentette ki Németh Szilárd, hozzátéve, hogy ez nem lesz egyszerű, mert "a háború árnyékában vannak olyan érdekek, amik nem ezt szeretnék elérni". Értehetetlennek nevezte a brüsszeli szankciós politikát és Magyarország a gázra kivetett szankciókat sem tudja támogatni.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatósága miatt hozták létre a rezsivédelmi alapot, jövőre 670 milliárd forint befizetést várnak azoktól a cégektől, amelyek a háború következtében nem az előre tervezett profitot, hanem extraprofitot "zsebelnek be".

A Ryanair légitársaság kapcsán azt mondta, senki nem vonhatja ki magát a magyar szabályozás alól, senki nem gondolhatja azt, hogy a magyar törvényeken kívül vagy felül áll. Jelezte, komoly fogyasztóvédelmi vizsgálat zajlik a céggel szemben és úgy vélte, hogy önmagáért beszél az a lenéző stílus, ahogy a légitársaság vezetése beszélt Magyarországról.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék is többször kritizálta a rezsicsökkentést, Németh Szilárd azt mondta: éppen azok emeltek ellene szót, akik 2002 és 2010 között elszabadították az energiaárakat. Felidézte: akkor, amikor a gáz világpiaci ára csökkent, a Magyarországon külföldi kézben lévő szolgáltatók még jobban "kizsebelték" a háztartásokat, kiszolgáltatták a magyar embereket.

Mint mondta, akkor – nyolc év alatt – tizenötször emelték a gáz és a villamosenergia árát, a gáz ára 206 százalékkal, az áram ára 97 százalékkal emelkedett.

Az ellenzék a kampány alatt, ahol tudta, fúrta-faragta a rezsicsökkentést, Gyurcsány Ferenc "hülyeségnek", Márky-Zay Péter "ostobaságnak" titulálva azt – mondta.

A kormánybiztos szemléltetésképpen elmondta, hogy az intézkedések nélkül a jelenlegi 115 forintos köbméterenkénti gáz piaci ára 565 forintba kerülne, az áram ára kilowattóránként 148 forintba kerülne a mostani 37 forint helyett. Az üzemanyagért a jelenlegi 485 forint helyett a 800 forint/liter piaci árat kellene fizetnie a lakosságnak.

Németh Szilárd beszélt arról is, hogy egyedül Magyarországon fenntartható az árszínvonal és egyedül Magyarországon védi árstop az embereket.

Forrás: mti.hu

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
Pacal(nyúljával) Szilárd még mindig csak a bevésődött mantrát zengi, pedig értelmes és gondolkodó emberek előtt régóta világos, hogy nem sipkát kell húzni az árakra, hanem a hatékony energiafelhasználást kell támogatni. Hiába akarod mesterségesen alacsonyan tartani a gáz árát, ha gyakorlatilag az utcát fűtöd.
Hatékonyabb felhasználás = alacsonyabb fogyasztás, ennek még értelme is van.
A rezsicsöki féle parasztvakítással szétteríted a költségeket az egész társadalomra, és a legeldugottabb zsákfaluban is hozzájárulnak ahhoz, hogy a módosabbak továbbra is gátlások nélkül használják a lakossági gázt, pedig abban a faluban fűtésre az erdőben szedett hullott gallyakat, és az elvásott gumicsizmákat használják.
Az fizessen, aki használja a gázt, de segítsük rászorultsági alapon, valamint a lakás szigetelésében és korszerűbb eszközök beszerzésében.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
percsi
Már megint megy az agymosás!

A valóságban ugyanis az Orbán Viktor nevével jellemzett „elmúlt nyolc év” során épp megduplázódott a lakossági gázár az azt megelőző „elmúlt nyolc év” átlagához képest.
A Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) kapott adataink szerint, míg 2002 májusa és 2010 áprilisa, vagyis a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kabinetek idején átlag 66 forintot fizettünk egy köbméter gázért, addig az érték 2010 májusa és 2018 februárja között 113 forintra rúgott. Az első Orbán-kabinet 1998 és 2002 között éppenséggel 70 százalékkal emelt az azt megelőző négy év fűtőanyagárán.
A 2002-es választások után hivatalba lépő Medgyessy-kormány egy évig tartotta a gázárbefagyasztási ígéretét: először 2003 júniusában emeltek az addig 39 forintos díjon. 2003 novembere, 2008 márciusa, 2009 júliusa és októbere is díjcsökkenést hozott, ami csak azért megjegyzendő, mert a Fidesz szerint 2002 és 2010 között soha nem esett a tarifa. 2008-ig ugyanakkor kétségkívül folyamatos a drágulás, még úgy is, hogy 2006 és 2009 között 25 helyett 20 százalékra rúgott az áfa.
balos
@Shikari: Reméled,hogy az első éjszakát a seggtartóddal tölti a lányod,hogy valami köze legyen a főispánodhoz!Hát a helyedben inkább vállald át ezt a nemzethy "melót",legalább egyszer nem a nyelvedé lesz a főszerep!Buzinak vélsz,pedig neked példaképed szájer aki nem átallott ereszen bemutatni,mennyit is ér 1 fideSSes gyökér!
Gazella
@Shikari: nálad ellszállt a vizagyad!! Nem gond, hogy csak néhány cucc ócssó... a többi meg 7x-s áron van?? Neked csak varhát és liszt kell?? Tán wc papír, zsír, paprika, paradicsom, karalábé, gyümölcsök nem kellenek??!!!
kulabombaafityiszre
@Shikari: tegnap, 15:05
Inkább oltasd be magad majomhimlő ellen,mert majomági érintettséged okán fogékony vagy rá.
Nehogy elpusztulj,nem lesz akin röhögjünk.
Tudod demke.
csipetke
Világos, ki lett adva a láncos kutyáknak a rizsa,amit tolni kell.Hiányolom belőle a magyarázatot,hogy a maffiakormány miért lopott el minden pénzt,amihez hozzáfértek, a pedagógusok,az eü-s dolgozók,a rendvédelmiek,a tűzoltók béremelése helyett, és egyáltalán, orbán nem igyekezett a magyar béreket zárkóztatni az eu-s fizetésekhez, mert akkor az emberek nem lennnek ekkora sz@rban. Csakhogy itt a béreket,nyugdíjakat szándékosan alacsonyan tartották, hogy ittmaradjanak a multik. Azaz, a dilettáns, semmihez se értő kormány miatt szívunk,mint a torkosborz.
drrotf
Az a csodálatos, hogy egy olyan ember magyarázza el ,hogy miért jó az ár stop, akinek ehhez nincs szaktudása!Nagy Márton, aki szerintem közgazdaságtanban nem egy nagy etalon, de azért ő mindig a szakmában dolgozott és így szakismeretei jóval megbízhatóbbak mint ennek a birkózó termetű, de szakismerettel nem rendelkező kormánybiztosnak, korábban azt mondta, hogy az ár stop az nem tesz jót a gazdaságnak és ki kell igen gyorsan vezetni, mert a gazdaság fejlődését nem segíti.A FIDESZ a kommunikációban olyan embereket használ, akik csak ugatják a szakmát, naponta ellenkezőt állítanak a kormányzati intézkedésekről, és az a céljuk, hogy az embereket összezavarják!Senki ne tudjon eligazodni azon hogy mit miért tesz a kormány, és abból mi a haszna az embereknek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.