A gazdaságkutató intézet havi konjunkúra-jelentése szerint júniusban az üzleti bizalmi index és a fogyasztási index is tovább csökkent a májusi adatokhoz képest. A bizalomvesztést a háború és a kormányzati intézkedések okozhatták.

A GKI konjunktúraindexe május után júniusban is csökkent 15 havi mélypontra jutva, az üzleti várakozások ismét bő 3, a fogyasztóiak viszont újra mintegy 10 ponttal estek az előző hónaphoz képest; az emberek legutóbb a Covid-járvány kirobbanásakor voltak a mostaninál pesszimistábbak – közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

GKI: a világjárvány kirobbanása óta nem volt ennyire pesszimista a magyar lakosság, mint júniusban

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint a GKI konjunktúraindex értéke az előző havi mínusz 2,6 pontról mínusz 7,5 pontra romlott. Az üzleti bizalmi index értéke 6,9 pontról 3,7 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index a májusban mért mínusz 29,5 pontról mínusz 39,4 pontra romlott júniusban.

Az üzleti szektorban minden ágazat várakozása kisebb-nagyobb mértékben romlott, különösen a kereskedelemé és a szolgáltatásoké. Az iparban a termelési várakozások és a rendelésállományok megítélése májushoz képest gyengült, a készleteké kissé javult. Az elmúlt időszaki termelés megítélése nem változott, az exportrendeléseké jobb lett.

Az építőipari vállalatok hangulata május után júniusban is romlott; a magas- és mélyépítőké egyaránt. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség érezhetően kedvezőtlenebbé vált, a rendelésállományé is csökkent.

A kereskedelmi bizalmi index értéke három havi kismértékű emelkedést követően jelentősen esett. Az eladási pozíció és a készletek megítélése közepes mértékben romlott, a várható rendeléseké azonban másfél éves minimumára zuhant. A szolgáltatói bizalmi index az áprilisi nagy javulás után második hónapja esik. Romlott az általános üzletmenet és az elmúlt időszaki forgalom megítélése, gyengültek a forgalmi várakozások.

Júniusban az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága a szolgáltatások kivételével minden ágazatban romlott. Az áprilisi csúcshoz képest minden ágazatban csökkent, de a kereskedelem kivételével továbbra is több a létszám növelését, mint csökkentését tervező cég. A lakosság munkanélküliségtől való félelme május után júniusban tovább erősödött, igaz az előző havinál kisebb mértékben.

A GKI közölte: a cégek áremelési törekvése, ha nagyon lassan is, de az ipar kivételével minden ágazatban második hónapja csökken. A válaszolóknak így is jóval több mint fele – a kereskedelemben közel háromnegyede – áremelésre készül.

A fogyasztók inflációs várakozása azonban júniusban is kissé tovább erősödött. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetét az orosz-ukrán háború kitörése óta a vállalatok és az emberek egyaránt rendkívül pesszimistán látják, júniusban ehhez feltehetőleg a kormányzat egyensúly-javító csomagja is hozzájárult.

A GKI fogyasztói bizalmi index júniusban a májusi jelentős csökkenéssel szinte megegyező mértékben romlott tovább, és alacsonyabb szintre került, mint a mindenkori, vagy ezen belül az elmúlt tíz év átlaga.

A lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott véleménye júniusban a májusinál is nagyobb mértékben lett pesszimistább. Az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességükről alkotott véleménye a mindenkori rekordot jelentő februári szintről negyedik hónapja folyamatosan, szinte havi egyenletes ütemben gyengül. Júniusban a lakosság a nagyértékű, tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is romlónak találta.

Forrás: mti.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@csipetke: Abszolút igazad van.
Amit nem értek, hogy ezt a választások elött is tisztan lehetett látni, a magyar emberek pedig ezek ellenére a folytatásra voksoltak. Ha pedig ezt tettek, akkor mire föl a pesszimizmus, hiszen azt kaptak, amit akartak. Kiveve persze azt az 1.9 millio ellenzeki szavazot, akik tisztan latjak a helyzetunket es a sorsunkat.

Mellesleg mindenkinek elegedetnek kellene lennie, hiszen a legfobb nagyur fizeteset most emeltek tobb mint 4 millio forintra. :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
A tisztelt hívek ezt akarták, ezt választották, akkor most szilencium! Érthetőbben KUSS! Ezzel az a baj, hogy pártunkat és kormányunkat, meg haverokat ez nem érdekli, nem is érzékelik! A plebsz meg csak néz, és csodálkozik, hova jutottunk pár év alatt, és még lesz lejjebb is, amikor a gigahitelek visszafizetése esedékessé válik.
csak úgy....
egy mindenre képes elmebeteg kormányozza az országot,szóval nem kell semmin csodálkozni..
ómió
Pedig áprilisban a bolsikat választva ezt még fokozhatta volna!
csipetke
@KisTehen: 09:18 Ebben az egyben egyetértünk, mert az EU tényleg elb@szta. Velük az a baj,hogy túl lassúak. Már évek óta tudják,hogy orbán,és a bandája már hosszú-hosszú évek óta ellopják az eu-s, és tulajdonképp mindenféle pénzt,ami szembejön. Viszont az összes fidesznyák kőgazdag lett. Hol létezik még olyasmi,hogy egy félhülye gázszerelő 3-4 év alatt dollármilliárdos lesz, és benne van a világ 100 leggazdagabb embere közt? Szóval a lényeg,hogy orbánt már régen meg kellett volna rendszabályozni, és a költéseket ellenőrizni. Másrészt szándékosan alacsonyan tartották a munkabéreket, hogy a multik ittmaradjanak. Ha igyekezett volna orbán a béreket zárkóztatni az eu-s fizetésekhez, az emberek nem lennének ekkora sz@rban. Most azért kapálóznak a rezsicsökkentés megmaradásáért, mert a rájuk szavazó agyatlan birkák felébrednének, és talán meg is lincselnék ezt a gané maffiakormányt
Macskaszem
@KisTehen: Marharépa, te hiszel a mesékben? Nőjél már fel vazze.
csipetke
@KisTehen: 12:49 Nem a pitiáner fidesz-szavazókra gondoltam, mint amilyen te is vagy, hanem az orbánhoz közelálló üzletemberekre, és a fidesz-holdudvarra. /semjén, kövér, kocsismálé, rogántonyó, stb,stb... Most a nyári szünet előtti rtl- Házon kívül c. műsorban ezeknek az óráiról volt szó. 12- 150 millióig terjed csak az óráik ára, amit persze a vagyonnyilatkozatban nem látni. És akkor hol van még a többi ingó-,és ingatlan vagyonuk, ami nincs arányban a keresetükkel. Csak az ilyenek hiszik el minden szavukat,amilyen te is vagy Riska...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.