Még a márciusi fizetésüket sem kapták meg a csornai EcoSolifer Heterojunktion Kft. dolgozói a lap szerint.

A 24.hu cikke szerint háromhavi bérüket nem kapták meg a csornai EcoSolifer Heterojunktion Kft. dolgozói, még a márciusi fizetésükkel is tartoznak nekik, erről maguk az érintettek számoltak be a lapnak. 

24.hu: három hónapja nincs fizetés annál a napelemgyárnál, ami milliárdos állami és uniós támogatást is kapott

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a kisalföldi naepelemgyár bukdácsolása nyolc éve tart, miközben többen is igyekeztek bábáskodni körülötte: az alapkőletételen a csornai születésű Áder János köztársasági elnökként vett részt; 2014-ben egymilliárd forintos egyedi támogatást kapott a cég a kormánytól, és 1,9 miliárd forintos uniós támogatást is kaptak. 

A 15 milliárd forint költségűre tervezett beruházás kapcsán az állami Eximbank Zrt. 22,4 millió euró erejéig nyújtott kölcsönt. Ez sem volt elég azonban, négy év elteltével sem készült el a napelemgyár, erre a másik állami bank, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vette át a cég hitelezését úgy, hogy a kölcsön keretét 40 millió euróra növelték meg. Ezt azzal indokolták, hogy jelentősen nőtt a kereslet a napelemek után, és hogy megduplázzák a tervezett gyártókapacitást. A hvg.hu korábbi információi szerint az EU csalás elleni hivatal, az OLAF is vizsgálatot kezdett az uniós pénzekkel kapcsolatban 2018-ban.

A cikk szerint még a magyar hatóságok is foglalkoztak a projekttel, a gazdasági tárca még 2016-ban indított szabálytalansági vizsgálatot – viszont hogy milyen szabálytalanságot találtak, azt öt év elteltével sem hozták nyilvánosságra. A DK-s VAdai Ágnes nemrég írásban feltett kérdésére a napokban Latorcai Csaba miniszterelnökségi államtitkár azzal felelt, hogy ugyan az elsőfokú döntés már megszületett, de a jogorvoslati határidő még nem járt le, vagyis még nem jogerős a határozat.

A gyárat végül 2020 decemberében ilyen előzmények után is átadták hivatalosan, az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondott beszédet. A beruházás addigra 18,9 milliárd forintra duzzadt, az állami támogatás összege 2 milliárd forint volt – olvasható a cikkben, amely szerint az első üzleti év eredményei nem ismertek, hiába kereste a 24.hu a mérlegbeszámolót az Igazságügyi Minisztérium honlapján. Az Opten adatbázisa szerint viszont 2020-ra bő 1,7 milliárdos veszteséget könyvelt el a cég, és a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága idén június 10-én végrehajtási eljárást rendelt el a céggel szemben.

A 24.hu kereste az EcoSolifer ügyvezető-tulajdonosát, Haidegger Ákost, de sem az email-, sem a telefonos megkeresésére nem válaszolt. Utóbbi megkeresés alapján viszont kiderült, hogy a napelemgyárban jelenleg leállás van, nem dolgozik senki sem.

A lapnak az egyik dolgozó elmondta, húsvét előtt kezdődtek a gondok a cégnél, április 12-én a cégvezető is bejelentette, hogy késnek a márciusi fizetések, de akkor azt a reményét fejezte ki, hogy két héten belül rendeződik a helyzet. Május 8-án többeket igazolt fizetett távollétre küldtek, hamarosan pedig értesítést kaptak, hogy két napon belül el kell dönteniük: fizetetlen szabadságra mennek, vagy közös megegyezéssel felmondanak. Még aznap volt egy állománygyűlés, ahol a dolgozók jelezék, a fizetetlen szabadság-opcióból nem kérnek, más megoldást várnak. Pár nappal később kaptak egy üzenetet, hogy állásidőre küldték őket, fizetést majd kapnak valamikor, de azóta sem látták a bérüket – foglalta össze az egyik dolgozó a helyzetet a 24.hu-nak.

Egyelőre a munkavállalók tanácstalanok, nem tudják, hogy érdemes-e még várniuk a bérükre és járandóságaikra, vagy érdemesebb-e már felmondaniuk. Vannak olyanok, akik már megtették ez utóbbit, de a cégtől azóta sem kapták meg az elmaradt bérüket és egyébb juttatásokat, viszont már máshol dolgoznak, ahonnan van már fizetésük. 

"Érdeklődtünk a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nél arról, kaptak-e tájékoztatást a csornai állapotokról, és mi a tervük a továbbiakban az EcoSoliferrel, mivel számolnak, hogyan rendezik az állami kölcsön sorsát. A bank korábbi közlése szerint 40 millió eurós hitelszerződést kötöttek a céggel, és a 2020-as évről leadott mérlegben a tartozások között van is nyoma a bő 10 milliárd forintos hosszúlejáratú beruházási, fejlesztési hitelnek. Elég komoly tehát az állami kitettség EcoSolifer-ügyben, a fejlesztési bank azonban nem reagált kérdéseinkre, így arra sem, mit tesznek, hogy ne vesszen el a 40 millió eurós állami hitel"

- olvasható a cikkben.

Forrás: 24.hu

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Csak a szokásos fideszes módra intézett beruházás.
""5 piaci stand és 100 négyzetméter térkő"" vagy ""Nyilvános, de csak az átadás napján egyszer beindított szökőkút"" és társai. Ez is hasonló, csak a fiúk nagyobbat haraptak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kisfalud
Pedig az adatokból úgy tűnik a kormány stratégiai partnere lehetett a cég.
namihami
Csak a szokásos fideszes módra intézett beruházás.
""5 piaci stand és 100 négyzetméter térkő"" vagy ""Nyilvános, de csak az átadás napján egyszer beindított szökőkút"" és társai. Ez is hasonló, csak a fiúk nagyobbat haraptak.
kisfalud
@namihami: Csak nem azt mondod, hogy a pénzecskét elvitte az alkotmányos költség?
Nessy
Milyen szerencse, hogy a kormány védi a családokat, a munkavállalókat! De leginkább a hívét, és az eddigi "alkotmányos pénzét"!
ómió
Kérdezzetek már rá a tulajra, efftársak!
Clavigo
@KisTehen: Ez a félhülye @ómió: a tesód ,,vagy a faterod,,,,Esetleg a muter ?
jesz
ezt ott vidéken simán meg lehet tenni a dolgozókkal...ugyanis nincs hová menni dolgozni, ráadásul ha lenne is, adolgozók már nem hagyják ben a pénzüket, hogy a szarháziak lenyeljék...

Perseskedni senki nem mer, pénze sincs, aztán az ügyvéd sem foglalkozna egy ilyen bukható keresettel...
Clavigo
@Horizont: Képzelem,,az illetékes szakszi- vezérek is mit össze nem izgultak ...( a saját fizujukért )
Peller Anikó
@Horizont: Amit belepumpáltak azt el is lopták, ahogy szokták. De a tehenek már csak az ilyennek örülnek, mert a lopott pénzből kapják a bérület.
Pági
@Horizont: nyilván tele van komoly "szakemberekkel", akik éjjel -nappal azon dolgoztak, hogy jobb legyen. /nekik/
Eladott Ország
"Lassan négy éve visszhangoznak Áder János szavai a településen: ez a gyár közös siker és magyar büszkeség."Végeredményben igaz is, hisz a napelemgyár közös siker és magyar büszkeség". Büszkeség volt az Öveges program is, az Elios program is, s még lehetne sorolni a többit, amelyek bemutatták, hogy miért is nem kell nekünk az EU ügyészség, mert akkor már az elkövetők már a megérdemelt "jutalmukat" él veznék a rácsok mögött. Ha az EXIM bank hitelez akkor ott nagyon nagy az alkotmányos költség ,ne legyen kétségünk kiknél lehet a lenyúlt 10 miliárd, a napelem csak ürügy a lenyúlásra. A pénzt lenyúlták, most pedig próbálják eltitkolni, kinek a zsebébe került. Az OLAF pattoghat, de csak az országot büntetheti, a haszonélvezőket "Elveszítette közpénz jellegét!"

"Repülj, repülj! és délen valahol
A bujdosókkal ha találkozol:
Mondd meg nekik, hogy pusztulunk, veszünk,
Mint oldott kéve, széthull nemzetünk...!" ( Tompa Mihály: A gólyához.)
kisfalud
Nincs új a nap alatt, úgy 15 évvel ezelőtt hasonló történt több mint egy tucat általános iskolával, amelyeket egy győri alapítvány vett át, az épületeivel együtt 1 Ft-ért száz évre a térségben, a fideszes győri főjegyző bábáskodása mellett. Egy hónapig kaptak fizetést, aztán év végéig ingyen dolgoztak amúgy is papíron kevesebbért mint a közalkalmazotti bértábla szerint járt volna, aztán semmi. Mára már az idő múlása miatt úgy döntött a bíróság, hogy fityiszt kap az a 37 fős málészájú társaság, nemhogy visszamenőleg az elmaradt fizetését és a kamatait, mert nekik valóban a gyerek volt az első. Habbard meg röhögve forog a sírjában, hogy a holta után is pörög a zseniálisan kiagyalt biznisz.
Aki Én
@ómió: ,,Kérdezzetek már rá a tulajra, efftársak!"

,,a kisalföldi naepelemgyár bukdácsolása nyolc éve tart, miközben többen is igyekeztek bábáskodni körülötte: az alapkőletételen a csornai születésű Áder János köztársasági elnökként vett részt; 2014-ben egymilliárd forintos egyedi támogatást kapott a cég a kormánytól, és 1,9 miliárd forintos uniós támogatást is kaptak.

A 15 milliárd forint költségűre tervezett beruházás kapcsán az állami Eximbank Zrt. 22,4 millió euró erejéig nyújtott kölcsönt. Ez sem volt elég azonban, négy év elteltével sem készült el a napelemgyár, erre a másik állami bank, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vette át a cég hitelezését úgy, hogy a kölcsön keretét 40 millió euróra növelték meg. Ezt azzal indokolták, hogy jelentősen nőtt a kereslet a napelemek után, és hogy megduplázzák a tervezett gyártókapacitást. A hvg.hu korábbi információi szerint az EU csalás elleni hivatal, az OLAF is vizsgálatot kezdett az uniós pénzekkel kapcsolatban 2018-ban."

Ezekből az adatokból arra tippelek, hogy valamelyik ellenzéki politikus lehet.
Te, buta balfasz.
Macskaszem
Nem kell felmondani, de ha pár napig senki nem menne be dolgozni, valami biztos történne.
Nessy
@Macskaszem: Semmi, hiszen leállás van!
Macskaszem
@Nessy: Igazad van, csak az elejét olvastam.
Nessy
@Macskaszem: Szerencsétlen dolgozók csapdába kerültek! Az ügyészség úgyis megállapítja, hogy minden törvényes, probléma egy szál se!
colibri
Előre megyünk, nem hátra!... igaz orbánc...??
Aki Én
@kereső: Ezt a sutyerák @ómió: látta már?
percsi
@Horizont: "Most miért nem védi meg a magyar családokat orbán???"
Mitől is? A rántott hústól, a nyaralástól, vagy a kilakoltatott családokat a lakhatási jogától?
Már előfordult, hogy megvédte? Ne reménykedjünk, ilyen nem lesz. :(
ómió
@Aki Én: A bolsi hazudozást elmebeteg bolsiknak kell látniuk! Mint pl. te!
ómió
@Aki Én: (11:11) Ne idézz, ne hazudozz, bolsiék elmebetege! Kérdezz! Azt, aki illetékes!
ómió
@Horizont: Találgatás, hazudozgatás helyett nézzen utána az, akit érdekel!
ómió
@Clavigo: Bolsiék fajkreténje! Már megint az elmebeteg bolsi familiádat hazudoznád itt összevissza mindenkire?
Dr. Proktor
Nyugalom, nyugalom!
A fizetések fedezete már jó kezekben van...
Aki Én
@ómió: Könnyű neked, te elmebeteg.
Amit képtelen vagy elfogadni, az egyszerűen hazugság.
Dr. Proktor
@namihami: Ne feledkezz el az egy méter magas kilátókról!
Régen ezt a vármegyék korában amúgy hokedliknek hívták és nem kellettek rájuk uniós milliók...
ómió
@Aki Én: Számodra ott az elmeosztályon minden ilyen "eccerű", bolsiék zakkantja!? Kimenőt se kapsz már, de efftársnak annál "kiválóbb" vagy!?
Clavigo
@ómió: Menjél árnyékba ,gyagyás ..Még a végén bajod esik... Hogy számolnak el veled,,te dilis ?
ómió
@Horizont: Miközben rühelled hallani a tetvesbolsi egótok említését még "önarcképet" is festesz magadról másra hazudva, bolsiék fajkreténje!? És még az aljabolsi hazudozgatásotok érdektelensége is frusztrálja tetvességedet!? Hű, de "sokoldalú" bolsi trágyakupac vagy te!
ómió
@Clavigo: Rajtad az elmeosztály hűvöse se segített, bolsiék fajkreténje! Ott még gyagyább lettél!
Clavigo
@ómió: Reggel megformáztalak,,szobrot alkottam neked... A monogramodat kéne beleharapnod,,...oszt öblítlek... Idiota.
ómió
@Clavigo: Te maximum magadat formázhatod meg, bolsiék gyagyása, a Böszmeánuszból kifelé vezető utadon, oszt' a bolsi latrinában - ahova való vagy - tempózhatsz kedvedre!
ómió
@Horizont: Mi van, bolsiék elmebetege!? Még mindig frusztrálja tetvességedet, ha önmagad ábrázolásával, azzal a "gyérséggel" találkozol!? Nem csodálom!
Dr. Proktor
@Clavigo: Vigyázz, még betörik a fejed! :-)
ómió
@Clavigo: Önmagad eféle "bíztatását" mindig másokra szoktad hazudni, bolsiék fajkreténje!? Így az efftársi?
ómió
@Dr. Proktor: (12:17) Gyagyásabb az már úgyse lesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.