Meglátjuk, melyik vállalat lépi majd meg.

Brutális számok! Akár húsz százalékos béremelést is előidézhet a soha nem látott drágulásMTI Fotó: Balázs Attila

A mindennapokban tapasztalhatjuk, hogy egyre nehezebb a helyzet: nőnek a fogyasztói árak, az infláció történelmi mélypontba taszította a forintot, ezek mellett ráadásul munkaerőhiány is jelen van. Mindezek miatt magasabb a bérdinamika országos szinten. Ha pedig a vállalatok bírni akarják a versenyt és meg akarják tartani az alkalmazottaikat, muszáj lesz fizetést emelniük.

Ezt Suppan Gergely, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Bankholding vezető elemzője is megerősítette:

Az erősödő infláció és az egyre feszesebbé váló munkaerőpiac hatására a várakozásoknál magasabb lehet az idén a bérnövekedés üteme.

 Szerinte a mindenkori minimálbér-emelés nagyságától függetlenül is van olyan erős a verseny a munkaerőért a régióban, hogy a 10 százalék körüli dinamika fennmaradjon a következő években is – írja a hrportál.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, április adatai szerint a bruttó és a nettó bérek a várakozásokat felülmúlva 15,2 százalékkal növekedtek, ami továbbra is erőteljes dinamikára utal. Bár az előző két hónap után ez némileg lassabb ütem, ugyanakkor az év eleji adatok adatokat torzítja, hogy előbb a fegyverpénz kifizetése okozott egy kisebb bérrobbanást, majd márciusban rengeteg bónuszt utaltak a cégek a munkavállalóknak, ezért sokkal többet mondanak a valós folyamatokról a rendszeres keresetek, amelyek ezúttal „mindössze” 14,1 százalékkal bővültek a márciusi 15,5 százalék után.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, hogy az idén a 13-14 százalékos átlagos bérnövekedést tart reálisnak.

Szerinte nem is az a probléma, hogy a vállalatok részéről ne lenne meg a fogadókészség az esetleges évközi emelésre, sokkal inkább az egyes piacokon érezhető bizonytalanság nyomja rá a bélyegét ezekre az egyeztetésekre.

Suppan Gergely biztosra veszi, hogy ez az ütem kitart az idén, sőt,

várakozásaik szerint a nemzetgazdasági átlag egyre inkább a 16 százalékhoz közelíthet, és akár még magasabb is lehet.

Úgy számolt, hogy 6 százalékos reál-GDP-vel és 10 százalék körüli vagy még magasabb inflációval könnyen 16–20 százalék között nőhet a nominális GDP, ami azt jelenti, hogy akár ennyivel is bővülhetnének a bruttó bérek.

Persze jogosan adódik a kérdés, hogy mindebből mennyi marad, amikor a drágulás rég nem látott mértéket ölt. 

Forrás: hrportál.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

puszt
Ezt úgy elxrták, h aligha lehet helyrehozni, szerintem még az EU-s pénzekkel sem...
Yoda69
Ez egy ordogi spiral, a 20%-os beremeles ujabb 30%-os inflaciot fog indukalni es igy tovabb. Egyenes ut az allamcsodbe. A ruszkik ki tudjak gazdalkodni, mi nem. Egy megoldas lett volna aprilisban levaltani a maffia csurhet. Igy sajnos a fasz rossz oldalara kerult az orszag.
jesz
jó, rendben..20% béremelés...a vállalat eldönti.

...de a nyugdíjfolyósító(pm) mennyit ad az öregségi nyugdíra?
puszt
@jesz: azt ami a lónak már amúgyis megvan...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.