Az ukrajnai háború és az annak nyomán kivetett szankciók az energiahordozók rendkívüli drágulásához vezettek, ezt követte a szállított mennyiség visszaesése, ami egyfajta ördögi körként az árak további emelkedésével járt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

Szijjártó: ismét bebizonyosodott, hogy a magyar kormánynak igaza volt
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az energiaügyekkel foglalkozó európai uniós tagállami miniszterek ülését követő sajtótájékoztatóján kiemelte: a találkozón érezhető volt, hogy óriási az aggodalom, hiszen Európa rendkívül komoly kihívásokkal és nehézségekkel néz szembe az energiaellátás biztonságát illetően.

"Láthatjuk, hogy immáron Nyugat-Európa erős országaiban is nemzeti veszélyhelyzetek kihirdetésére került sor az energiaellátás bizonytalanságai miatt"

- mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt hetekben "drámaian" visszaesett a kontinensre szállított orosz földgáz mennyisége.

Mint tudatta, ezzel kapcsolatban felkérte az Európai Bizottságot annak kivizsgálására, hogy igaz-e az orosz fél azon érvelése, miszerint a mennyiségcsökkenés oka az, hogy a szankciók miatt nem érkeztek vissza Kanadából a vezetékrendszer üzemeltetéséhez szükséges, korábban karbantartásra odaküldött német eszközök.

"Ha ez így van, akkor valamifajta akciótervet vagy intézkedést várunk az Európai Bizottságtól"

- fogalmazott.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a mérsékelt nyugat-európai szállítások hatása Magyarországon is érezhető volt, igaz, közel sem olyan mértékben, mint máshol. Rámutatott, hogy az ellátás döntő része a déli útvonalon keresztül zajlik, így a szerződés szerinti teljes napi mennyiség 88-89 százaléka még az Ausztria felől érkező földgáz lefeleződése mellett is megérkezett. Ez ügyben orosz kollégája, Szergej Lavrov segítségét kérte, majd ennek nyomán már másnap beszélt Alekszandr Novak energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel, aki arról tájékoztatta, hogy a kiesést a már idézett technikai problémák okozzák.

Továbbá aláhúzta: ismét bebizonyosodott, hogy a magyar kormánynak igaza volt abban, hogy az energiaellátás nem filozófiai, ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés.

"A nap végén egyszerű a kérdés: van-e elég mennyiség és az elér-e a fogyasztókhoz"

- vélekedett.

Majd hozzátette, az is bebizonyosodott, hogy nem könnyű a leválás az orosz földgázról, hazánk éppen ezért nem hajlandó semmiféle gázembargó támogatására, az ugyanis a teljes működésképtelenséget jelentené.

Ennek illusztrálására rámutatott, hogy Magyarország évi 10 milliárd köbméteres fogyasztásából 8,5 milliárd köbméter Oroszországból érkezik, ekképpen fizikailag lehetetlen rövid- vagy akár középtávon más forrásból garantálni az energiaellátás biztonságát és kiszámíthatóságát.

A miniszter ezután a közös beszerzési platformok létrehozását célzó javaslatra is kitért. Támogatásáról biztosította a diverzifikációt, ugyanakkor leszögezte, hogy ebben kizárólag önkéntes alapon képzelhető el a részvétel.

"Szuverén nemzeti jog, hogy mindenki önkéntesen dönthesse el, hogy milyen módon, akár egyedül, akár csoportosan, akár közös platformon keresztül akarja beszerezni az energiahordozókat"

- közölte.

Végezetül bejelentette, hogy már 39 százalék fölött van a magyar földgáztározók töltöttségi szintje, ami 2,7 milliárd köbméternek felel meg. Tájékoztatása szerint ez nagyjából háromnegyede annak a mennyiségnek, amelyet az EU-s előírások értelmében Magyarországnak kötelező betárolnia. Utóbbi az éves fogyasztás 35 százaléka, azaz 3,6 milliárd köbméter.

Újságírói kérdésre válaszolva pedig elmondta: mint minden más tagállam, Magyarország is rendelkezik vészforgatókönyvvel, a jelenlegi helyzettől függetlenül is, azonban hazánk energiaellátása jelenleg biztonságban van.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Vajon, hogyan lehetséges, hogy ennyi okos politikus és gazdasági szakember ellenére mégis csak az utolsó előttiek vagyunk az Unio szinte minden vizsgálati pontjában?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Pötyiből potyog a hülyeség mint tehenből a ganaj.
Qqberci
Má' megint mindenki szembejön az autópályán...
namihami
Vajon, hogyan lehetséges, hogy ennyi okos politikus és gazdasági szakember ellenére mégis csak az utolsó előttiek vagyunk az Unio szinte minden vizsgálati pontjában?
polgarb
A szabadságnak,demokráciának ,békének ára van kakadu(!)ha nem fizeted meg soha nem lesz benne részed!!
namihami
@Maccska: Gondolom, hogy a te szempontjaid sokkal hitelesebbek, reálisabbak és a valósághoz közelebbiek, mint mondjuk egy Eurostat vagy hasonló, a libsi, bolsi, komcsi, sorosista, gyurcsányista, karácsonyista...vizsgálatok.
Hiszen te messze állsz az Orbán és a fideszelit által irányított KSH nézeteitől. Miként azt eddigi kommentjeid is bizonyítják.
És, ha szabad kérnem, néhány pontot, ha lehetne, kifejtenél, azt megköszönném. Csak azért, hogy a fentebb felsorolt (és nyilvánvalóan nem hiteles) nézetekkel összevethessem.
Istenakinincsen
Természetes hogy a magyar kormánynak mindig igaza van.(akkor is ha nincs:)
Ezeket fotelforradalommal nem lehet eltávolítani,az biztos.Demokratikus úton sem,mert arról már régen lekéstünk.
Az már sejthető hogy kihalás útján sem mert már (vissza)épül a feudális társadalmi rendszer.
Ebből baj lesz...
bencemacska
Mondja már meg valaki: a kakadunak 3 keze van, vagy beszorult valaki a s...be?
namihami
@Istenakinincsen: ""Természetes hogy a magyar kormánynak mindig igaza van.(akkor is ha nincs:)""
Sőőőőőőt, akkor csak igazán. A lovakról is csak az istállóban veszik le a szemellenzőt. Addig csak az van, amit a bakon ülő mond.
verőce21
Az ársipkákat jól fogadta a magyar lakosság, abból is érződik a kormány iránti feltétlen bizalom, hogy az időközi választásokon is taroltak a kormánypárti jelöltek 2/3-dal.
Istenakinincsen
@namihami: Mit lehet tenni?
Kb:semmit.
Nincs rosszabb a tehetetlenség érzésénél...
tudode
Cöcö!
.
A mindenreható elsőszámu PAPAgálya, gyermekkori álma miről is ketyeg akkor, amikor 10 évig tartott a délszláv háború úgy, hogy a rendszerváltás első kormányfője KÖZJOGI MÉLTÓSÁGHOZ illően meg is szólalt, mközben a társadalom nem volt kitéve félelemkeltésnek, a KÖZNYUGALOM MEGZAVARÁSÁVAL:
.
Nézzük csak Antall József kormányfő megszólalását a tévében, sőt Kádár János is méltányosan bánt a mai Soros ösztöndíjas felcsúti mini.elnök, un. utcai harcos kisded játékáról elterelő "hadjáratként"
.
--- A menekültekről való gondoskodás magyar hagyomány
www.youtube.com/watch?v=MliVhpq03D8
.
„””””Antall József a délszláv háború során Magyarországra menekült magyarok, horvátok, bosnyákok befogadását indokolva elmondja a televízióban, hogy ő különösen érzékeny erre a kérdésre, mert tanúja volt édesapja menekültek százezreinek ellátását megszervező tevékenységének
---------------
.
---- Döbbenetes hangfelvétel 1988-ból: Kádár szidja Sorost.
www.youtube.com/watch?v=4xGrl-JJpi8&t=8s
--------------
.
Volt, van miről elterelni a mindenrehatónak a társadalom figyelmét:
.
--- Pénzesőben fürdik a NER: 14 infografika arról, mekkora üzlet Orbán családtagjának és a Fidesz barátjának lenni
hvg.hu/gazdasag/20190612_14_infografika_NER_vallalkozasok
----------------
.
!!!
csak úgy....
@verőce21: csoda lenne ,ha a fideszes bölcsek kövét rágcsálva a nyelveden kívül maradt volna még valami fontos a szádban,- te lelkes alávaló alattvaló .. :)
Istenakinincsen
@Mirabilis: tegnap, 21:35
Egypártrendszer van.Demokráciának nevezett diktatúra...Átnevezhetnek bármit:))
Nem is lenne ezzel baj mert az egypártrendszer is működhetne emberségesen.Az emberek többségének szüksége van a diktatúrára,de nem mindegy hogy mekkora a ketrec és milyen hosszú a póráz.Diktatúra nélkül káosz lenne.Szabadon kóvályognának az emberek mint tyúkok a baromfiudvarban mert maguktól nem fogják tudni hogy mit is csináljanak és miért.
A diktatúra lehet akár szakértői,humánus és mindenkit elfogadó iránymutató.A másik véglet az erőszakos fegyveres "békefenntartó"fenyegető kilakoltató,kizsákmányoló élősködő.
Gazella
Igen ostoba vagy kakadu.. szembe mész az árral... visssza fog nyalni a fagyi. Ne etesd ennyire a birkákat.
Aki Én
@namihami: ...úgy, hogy kontár tolvajok, és minden, MINDEN szavuk hazugság.
Toller Béla
Ennyire ne lehet ember hülye, mint te, kakadu ! Mi az akadálya annak,hogy putty leállítsa a szállításokat , ha van más hely, ahol eladhatja az olaját ? Te mit intéztél öreg haveroddal, a lavórral ? Kaptál-e valamit is ?
szép új világ
@namihami: Azért azt ne hagyd ki, amiben elsők vagyunk! Úgymint a korrupció, az Uniós pénzek ellopása, a demokrácia felszámolása és a hazudozás terén. Ja és majd el felejtettem még, hogy a hozzá nem értő, dilettáns seggnyalók látványos felemelkedésében és meggazdagodásában is az első helyre vagyunk esélyesek,.
ómió
Pedig az efftársak továbbra is a gázcsapelzárás és az "önszellőztetés" elszánt hívei! Végtére is "haladók"!!
balos
@szódómió: nedveske!Azért ne felejtsd el,hogy a geciék tették taccsra az országot,mert olyan feltételekkel lettek muszka függök,hogy ennek isszuk most a levét!Igaz téged és még kb.2millió kipcsak piros seggű élvezi,hogy hülyét csinálnak belőlük!Szóval csak így tovább a muszka szaros úton!Jó étvágyat hozzá!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.