A keddi ülésen módosíthatja a fideszes többség a házszabályokat, amivel a frakciók költségvetését nyirbálják meg, és jöhet az az új vagyonnyilatkozati rendszer is, amelyből többé nem derül ki, hogy egy képviselőnek mekkora a tényleges vagyona.

Az alaptörvény tizenegyedik módosítását, valamint az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló országgyűlési határozati javaslatot is megvitatja kedden a parlament – olvasható az MTI hírében.

Tizenegyedjére módosíthatják kedden a gránitszilárdságú alaptörvényt a Parlamentben, jöhetnek a vármegyék

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az ülés 9 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az első napirendként az országgyűlési törvény és a házszabály kormánypárti képviselők kezdeményezte módosítását tárgyalja a parlament együttes általános vitában.

A javaslatok a nemzetgazdasági stabilitás fenntartására hivatkozva átalakítják a frakciófinanszírozási szabályokat, emellett az európai uniós integráció erősítése céljából ezentúl a magyar országgyűlési képviselőknek ugyanolyan vagyonnyilatkozatot kell benyújtaniuk, mint az európai parlamenti (EP-) társaiknak.

Általános vita lesz az ugyancsak a Fidesz-KDNP által benyújtott, Magyarország alaptörvényének tizenegyedik módosításáról szóló javaslatról, amely rögzíti, hogy az önkormányzati választások ezentúl ugyanazon a napon lesznek, amikor az EP-választások, valamint a történelmi hagyományokra hivatkozva a megyék elnevezését vármegyékre változtatja.

Tárgyalja a Ház az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló határozati javaslatot. Az előterjesztésben a kormánypártok egyebek mellett azt javasolják, hogy törölni kell az uniós szerződésekből az "egyre szorosabb egység" célkitűzését, rögzíteni kell ugyanakkor azokban, hogy az európai integráció alapját Európa keresztény gyökerei és kultúrája jelentik. A szerződésekben rendelkezni kell a további uniós adósságfelvétel tilalmáról, az EP-képviselőket a nemzeti parlamenteknek kell delegálnia, így biztosítva a valódi politikai legitimitást – tartalmazza a javaslat.

A kormány kezdeményezésére vitatják meg az egyes választási tárgyú, valamint kapcsolódó törvények módosítását, amelyet a közös eljárásban bonyolított 2022-es országgyűlési képviselők választása és országos népszavazás során összegyűlt jogalkalmazói tapasztalatokkal indokolnak. A módosítás a többi között egyértelművé teszi, hogy a magyar választási bizottságok a nem Magyarország területén elkövetett esetleges jogsértések kivizsgálására és elbírálására is hatáskörrel rendelkeznek.

Forrás: mti.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Horizont: valóban így van.
Alaptörvény = orbán kénye kedve
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Na magyar lesz szopacs neked...oszt ezek után törvénybe vágják a csendörséget...vissza jön a nyilas korszak.
csipetke
...és még azt mondják,hogy Magyarország előre megy, nem hátra..Pedig úgy néz ki,hogy visszahozzák a sötét középkort.
Vagy az a cél,hogy eltöröljék az önkormányzatokat, ami amúgyis a bögyükben van, vagy csak arról szól a dolog,hogy rokonnak-havernak kell valami jó kis zsíros állás, és így az egész pereputtyukat bevihetik az államigazgatásba. Államtitkárt,és miniszteri biztost már nem mernek csinálni, mert ezekből már csak fingásügyi államttkár nincs. Hát lesz belőlük tekintetes főispán úr. Meg pesrze lennének az önkorik helyett vármegyék
Aki Én
@Horizont: valóban így van.
Alaptörvény = orbán kénye kedve
Clavigo
első éjszaka joga,," robot "...stb. 93 ezer n/km- es Tébolyda.,, a XXI- k századi EU- ban.
ómió
Az efftársak az ilyesmit még "felesben" tervezték volna! És "jogállamilag"!
kormanyos63
Mivel megvan hozzá a 2/3-dos többségük, ezér a fidesz-kdnp moslékkoalició úgy, és akkor módosítja a "gránitszilárdságú" alaptörvényt, ahogy akarja, természetesen a leendő "király",orbán viktor parancsára!
Amikor pár héttel ezelőtt meghallottam hogy a kormánypártok vissza akarják állítani a főispáni intézményt, és a megyéket vármegyékre akarják átnevezni, majdnem dobtam egy hátast!
Ez egy restauráció, és jönnek majd nemsokára az alispánok, a nádorok, a kisbírók is, és aki ellenszegűl, azt deresre fogják húzni, oszt jó napot!
A vagyonnyilatkozatoknak idáig sem volt semmi értelme, azt írtak bele(illetve azt kamuztak bele) a képviselők amit akartak, senki sem ellenőrizte a valóságtartalmát!
, 2024-ben pedig egy napon lesz az EU-s, és önkormányzati választás, de már ez is tökmindegy, mert a fidesz gyakorlatilag megsemmisítette az ellenzéket április 3.-án, ez az ország sajnos elesett!
Két nappal ezelőtt is tarolt a fidesz az idöközi önkormányzati választásokon 12-ből 11-helyen győztek!
Aki Én
@KisTehen: @ómió: Akkor mitől gránitszilárdságú?
Akkor módosítják, mikor úgy akarják?
Tudom, ez a "jogállamilag"!

Ti tuti tesók vagytok...
Aki Én
@KisTehen: Te nem érted.
Nem nevezhető szilárdnak, ha kényük, kedvük szerint átírják érdekeik szerint.
Ez nem alaptörvény, hanem a fidesz menetközben módosuló játékszabálya. Totál felesleges és hiteltelen.
Aki Én
@KisTehen: A gazdád nevezte ,,gránitszilárdságúnak"
Ez is csak azt mutatja, ami mindenre igaz.
Megfontolatlan, zagyva, kapkodva, pillanatnyi érdekeknek megfelelően összeb@szva.
Egész addig leg, amíg nem lesz legebb. Meg méglegebb, meg még...
kereső
Mi ez a feltételes mód: "módosithatják"- módositani fogják, a király parancsára, és az állampárt kivánságára. Csak azt nem értem, minek bajlódnak a választási jogszabályok módositásával- hiszen a főispánok kinevezésével az önkormányzatiság teljesen értelmét vesziti.
kereső
Persze a "látszat",a legitimált látszat, az nagyon fontos- hiszen még az Eu tagjai vagyunk.
Gazella
@KisTehen: alkotmányt nem szokta egyik kormány sem felülírni csak a fidesz de fél évente! S ez a legdurvább dolog.
balos
@KisTehen született barom,mint aki az alap"kötvényt" összebaszta az ereszen!
Nessy
Van ennek a bolhacirkusznak értelme? Rendeleti kormányzás van. Orbán elrendeli, hogy mától visszavonásig ez a törvény, oszt jó napot! A törvény mindenkire vonatkozik, kivéve: pártunk és kormányunk tagjaira, az oligarchákra, a haverokra etc.
rbela
Most bezzeg nem kell népszavazás...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.