Főképp a Dunántúlon lehetnek zivatarok a nap több szakaszában, viharos széllel és jéggel, valamint felhőszakadással kísérve. Szerdára akár 38 fok is lehet az ország egyes területein.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden tovább folytatódik a hőség, a sok napsütés mellett kevés fátyol- és gomolyfelhő lesz felettünk.

37 fok és zivatarok, ez várható kedden

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A reggeli órákban a Dunántúl északi felén és a Dél-Dunántúl keleti területein, valamint kisebb eséllyel a Bakonyban és az Északi-középhegység nyugati felében alakulhatnak ki zivatarok, melyeket intenzív csapadék (10-30 mm), viharos széllökés (>60 km/h), kisebb eséllyel apró szemű jég kísérhet.

A késő délutáni, kora esti óráktól a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben fordulhatnak elő zivatarok, melyek azonban hevesebbek is lehetnek, viharos kifutószél (60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és intenzív csapadék társulhat hozzájuk. Kialakulásuk helye és pályája azonban bizonytalan, egyes forgatókönyvek szerint az előfordulásuk az országhatáron kívül valószínű. A zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

A zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyékben. Zivatar miatt elsőfokú riasztás is életbe lépett a győri, balassagyarmati és szekszárdi járások között húzott képzeletbeli háromszög alá eső területeken.

A hőség miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, valamint a Dunántúl összes megyéjében. Másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztető előrejelzés Pest (benne Budapesttel), Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben van érvényben.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 32 és 37 fok között valószínű. Késő estére 20 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Kedd estétől szerda hajnalig fátyolfelhős idő várható, amely a Dunántúl egyes részein meg is vastagszik. A Dunántúlon az éjszaka első felében még előfordulhat zápor, zivatar, aztán csapadék nem valószínű. A keleties szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatar környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 15 és 22 fok között valószínű.

Szerdán sok napsütés várható, a Dunántúlon több gomoly-, illetve fátyolfelhővel. Általában száraz időre számíthatunk, de főleg a Nyugat-Dunántúlon itt-ott kialakulhat zápor, zivatar. A délkeleti szél időnként megélénkül, néhol megerősödik. A maximum 33 és 38 fok között valószínű.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.