A Müller Cecília országos tisztifőorvos alá tartozó hivatal még a másodfokú ítélet után sem kapkodta el a kért adatok kiadását, egy rendőrségi büntetőfeljelentés kellett ahhoz, hogy valaki rátenyereljen a Küldés gombra.

A 444 cikke szerint pereskedés és büntetőfeljelentés kellett ahhoz, hogy a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) meg tudjon szerezni a koronavírusjárvánnyal kapcsolatos adatokat a nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK).

Bírósági ítélet után még rendőrségre kellett menni ahhoz, hogy az NNK kiadja a koronavírus-adatokat a TASZ-nak

Müller Cecília országos tisztifőorvos a vízfogyasztást népszerűsítő Happy hét kampány rendezvényén a Millenáris Széllkapu parkjában 2022. május 20-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

A civil szervezet még a járvány második és harmadik hullámának egy-egy szakaszáról kért fertőzöttségi, halálozási és oltási statisztikákat olyan részletességgel, amit az NNK magától sosen hozott volna nyilvánosságra. A TASZ 2020. november 4-16., majd 2021. november 8-tól december 23-ig minden nap kikérte ugyanazokat a számokat az NNK-tól, mindig az előző napra vonatkozóan. 

A cikk szerint a Müller Cecília országos tisztifőorvos alá tartozó NNK a többi állami szervhez hasonlóan nem sietett a válaszadással: az első évben 15 napnyi várakozás után közölték, hogy a kért adatok egy részét vissza lehet keresni a kormányzati oldalon, a többi pedig nincs meg olyan formában, ahogy azt a civilek kérik. A TASZ eztán ment bíróságra az ügyben, ahol az NNK (képviselője) a cikk szerint a következőkkel érvelt:

- "a TASZ „rosszhiszeműen járt el”, amikor naponta küldött egy emailt a hivatalnak,

- ez „jelentős munkaterhet” jelentett számukra,

- a kért adatok csak „ömlesztve” vannak meg,

- az NNK-nak nem feladata, hogy „amúgy is jelentős munkaterhe” mellett a kért bontásban állítsa össze a TASZ „tudományos céljait szolgáló, nagy mennyiségű adatokat”,

- a TASZ „kérdésfeltevései szakmailag indokolatlanok, észszerűtlenek”,

- az adatok egy részét akár a megyei kormányhivataloktól is elkérhették volna."

A bíróság viszont úgy látta, elvárható lett volna az NNK-tól, hogy a kért bontásban rendszerezze a meglévő adatokat, mivel ez még nem jelentette új adat előállítását, ami viszont tényleg nem lenne a szervezet feladata. Az ítélet ugyanakkor kimondta, hogy a TASZ kérése nem volt visszaélésszerű vagy indokolatlan, mert a járványhelyzet alakulását akarták vizsgálni. 

Az ügyben tavaly októberben született meg a másodfokú ítélet, majdnem egy évvel azután, hogy a TASZ az első adatkérését benyújtotta, ám az NNK továbbra sem akarta kiadni az adatokat. Ez végül csak idén áprilisban történt meg (ekkor a 2020-as adatokat küldték meg), azután, hogy a TASZ a rendőrségen büntetőfeljelentés tett. A 2021-es adatok május végén érkeztek be a hivataltól.

"Az NNK-nál ragaszkodnak hozzá, hogy bizonyos adatokkal nem rendelkeznek, de a TASZ szerint a perben egyszer sem hivatkoztak erre, ezért is döntött úgy a bíróság, hogy ki kell adni őket. A TASZ-nál abban bíznak, hogy a nyomozás ezt a kérdést is tisztázza. Ide tartoznak többek közt a járási és kerületi fertőzésszámok.

A kiadott adatokból megtudhatjuk például, hogy 2021 karácsonyáig, vagyis a negyedik hullám végéig lakosságarányosan Nógrád megyében halt meg a legtöbb fertőzött, és Pest megyében a legkevesebb. (A halálozást alapesetben nem teszik közzé területi bontásban. Korábban a K-Monitornak sikerült megszereznie ezeket települési szinten, de csak 2021 szeptemberéig.)"

- olvasható a cikkben. A bővebb táblázatokat ezen a linken, a 444 járványoldalát pedig ezen a linken lehet megtalálni.

Forrás: 444.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Baker
Hogy tud ez öklendezés nélkül a tükörbe nézni?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Emmersson71
@ómió: Nafene! A Fidesz komcsiknak adat titkolhatnékja van?!
ómió
@Emmersson71: Már a komcsi efftársaid "kibenléte" is ilyen "elmosódott" számodra? Csak nem a vigyorgóban vagy? Mert, akkor, érthető! Netán csak TASZ-os efftársaid hazugságbázisának csökkentett adatellátása viselt meg téged ennyire!?
Emmersson71
@ómió: A Fideszben vannak az MSZMP-s elvtársaid.
ómió
@Emmersson71: Az efftársaidat - ne másra hazudd(!) - majd ott látod, amikor valamelyik "jeles alkalmatok" alkalmával együtt énekled velük a "szent bolsi zsoltár" Internacionálétokat!
Emmersson71
@ómió: A Fideszben vannak az MSZMP-s elvtársaid.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.