Akár félmillió forintot. Egy konyhai kisegítő is nettó 250-300 ezer forintot kér, és mivel nagy a fluktuáció, általában meg is adják ezt az étterem- és szállótulajdonosok, viszont ez az árakban is meglátszik.

A privatbankar.hu cikke szerint drágultak a Balatonon a szolgáltatások, aminek okai a magas munkabér, az energiaár-költségek növekedése és az általános infláció, mindezek pedig egyrészt a vendégek zsebét terhelik meg, de a vállalkozások is érzik.

Ekkora fizetést is kaphatnak a pincérek és séfek a Balatonon

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap emlékeztet arra, nemrég nagy vihart kavart az ország egyik legjobb étterme tulajdonosának nyilatkozata, aki szerint érthetetlen és tarthatatlan az a különbségtétel, miszerint egy Margherita-pizzánál olcsóbban kellene egy fokhagymás-tejfölös-sajtos lángost adni, miközben alapanyagköltség, munkaerőköltség, felhasznált energia-költség és az elkészítési idő tekintetében sincs lényeges különbség a két étel között. Azt is hozzátette hogy nem lehet úgy nyugat-európai béreket adni, ha közben az árak nem fedezik a költségeket. 

A belföldi turisták viszont (közülük is a kiskeresetűek, nagycsaládosok, nyugdíjasok) úgy látják, hogy pont fordított a helyzet, a kelet-európai bérek mellett nem lehet nyugat-európai árakon kínálni az ételeket és szolgáltatásokat.

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa (amely Magyarország egyik legjobb étterme a cikk szerint) úgy látja, egy magas minőségű étterem sehol a világon nem olcsó, ám létezik itthon is egy olyan réteg, aki igényli ezt a színvonalat és áldozni is hajlandó rá. Szerinte a balatoni éttermek még így is olcsóbbak, mint a hasonló kategóriájú horvát, olasz vagy szlovén egységek. A szemesi étteremben egyébként asztalt kell foglalni, sokszor napokra előre.

A bérek kapcsán a lapnak elmondta, az egymilliós fizetést túlzásnak tartja, de a 5-800 ezer forintosat végső soron el tudja képzelni, ám ez függ az adott dolgozó tudásától és hozzáállásától, az étterem színvonalától, a szakmai színvonaltól és gépesítettségtől. 

Tudomásul kell venni, hogy munkaerőhiány van: ha ennyit kér egy jó, szakképzett séf vagy egy pincér, akkor ennyit kell neki adni, máskülönben az üzlet bezár, és az ágazat tönkremegy, ami senkinek nem érdeke

– tette hozzá.

A lap szerint ezeket a béreket és ennek költségeit mindegyik fogás árában érvényesíteni kell, amihez még pluszban jön az energia- és alapanyagok áremelkedése és az infláció. 

Rádóczy Andrea, a Hotel Golden Lake Resort tulajdonosa, a MAgyar Szállodák és Éttermek Szövetsége balatoni vezetője szerint a magas munkabér nem számít kirívónak egyáltalán. 

(...) Egy konyhai kisegítő 250-300 ezer nettót kér, attól függően például, hogy mennyire van gépesítve a mosogatás. Ma már ráadásul nem vonzó a biztos állás – a legtöbb embert nem érdekli, hogy egy év múlva is ugyanott dolgozzon, szezonalitástól függetlenül. Ez azt jelenti, hogy könnyű az alkalmazottat átcsábítani, akár a szállodával szemközti étterembe

- mondta el a prvatbankar.hu-nak a tulajdonos, és hozzátette, a helyzet nem jobb a nagy múltú, több évtizede épült, és egész évben működő tóparti és környékbeli szállodáknál sem.

Rádóczy szerint a munkaerőhiány többféle pluszköltséget is generál: sokat kell a bérek mellett a toborzásra is költeni, és ezt folyamatosan kell csinálni, mert nagy a lemorzsolódás. 

A pincérek, séfek egyik napról a másikra hagyják ott a munkahelyüket, mert másutt többet ígértek. Ma már ott tartunk, hogy a szakképzettséget nem igénylő munkakörökbe külföldi – például – ukrán alkalmazottakat is szívesen látnak, csak legyen, aki működteti a szállodákat, éttermeket

- magyarázta. 

Ha van már munkaerő, akkor is vannak költségek, Rádóczy Andrea ugyanis elmondta, 11 embere számára egymillió forintért bérelnek lakást Balatonfüreden, és ez csak az egyik költségelem a sok közül. 

A lap szerint ugyanakkor még mindig létező jelenség, hogy főleg a főszezon végén, és a szürke zónában a séfek és felszolgálók nem kapják meg a beígért nagy fizetést, vagyis van rizikó a dologban, ha nem készítenek szabályos és komoly munkaszerződést a felek. 

A cikk szerint a Facebookon majd negyvenezres csoport van, amiben vendéglátós munkát keresnek. Az idei pincérkeresetekre rákeresve 5-600 ezer forintos fizetés a jellemző a frekventált helyeken , június 27-én tízezer állásajánlat volt ezen a honlapon. 

Egy balatoni szállodánál – melyet a lap újságírója felhívott – 1500-2500 forint közötti az órabér, a főszezonban körülbelül hasonló összegre jön ki a havi fizetés. Az ugyanakkor döntő lehet, hogy milyen plusz, vagy mínusz jön még ehhez a keresethez.

Forrás: privatbankar.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

amortizáltok
hát ugye aki hagyta elszállani a forintot és az eurót akkor most ??? ja ők tele suskával nem döglenek itthon sem a nagyvilágban mert telik rá. egy darabig.
rokker33
Van munka bőven még a fizetés is elég korrekt csak az a baj a magyaroknak büdös a munka és milliókat akar keresni aemmi munkával! Utána mindenki sír, hogy nincs pénze csóró buzi éhezik a család, pedig nyáron megtudja magát szedni aki élelmes!
verőce21
Az a baj, hogy túl jól élnek a magyarok, a munka nem kell senkinek.
Aki tud és akar dolgozni, az elment inkább külföldre, mert itthon még szégyen is dolgozni...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.