A hatályos jogszabályok alapján korlátozott ideig, 2019 közepétől 2022 végéig igényelhetik a fiatal házaspárok a 0%-os kamatozású babaváró hitelt a bankoknál, eddig mintegy 200 ezer család vette igénybe. A jövő évi költségvetési terv fejezeti indoklása azonban arra utal: bár csökken a hitel népszerűsége, a babaváró hitel jövőre is velünk maradhat. 

Maradhat a babaváró: főleg akkor érdemes felvenni a hitelt, ha már úton van a baba

Fotó: pixabay.com

Ha 5 éven belül nem jön a baba, akkor a friss hitelfelvevőknek már 4 millió forintnál is nagyobb kamattámogatást kell visszafizetniük, tehát tényleg azoknak érdemes csak belevágniuk, akik már biztosak a gyermekvállalásban – írja a Portfolio.

Nekik viszont nagyon érdemes: havonta több tízezer forintban mérhető az előnye más hitelekhez képest.

A babaváró hitel népszerűsége mindazonáltal egyértelműen csökken: fennállása első egy évében még 787 milliárd forintnyi ilyen hitelt helyeztek ki a bankok, az elmúlt tizenkét hónapban viszont már csak 508 milliárdot.

Ennek egyik oka az lehet, hogy az elején rengeteg, már úton lévő babát váró pár igénybe vette, később azonban csak a friss gyermekvállalók érkeztek, csakhogy gyermekvállalás az utóbbi hónapokban visszaesett. Az utóbbi egy évben már sokakat visszariaszthat a fent említett változás is: jelentős összeget kell visszafizetni az 5. év végén, ha mégsem sikerül a gyermekvállalás, így elsősorban azoknak érdemes felvenniük a hitelt, akiknél már úton van a baba. Ez esetben a futamidő végéig tartó kamatmentesség a terhesség 12. hetének elérése esetén garantált, a hitelt felvenni azonban minden esetben a szülés előtt kell.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: portfolio.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fideszes gyökér
Mennyi sok kis buta poronty lesz itt oktatás nélkül!
ómió
Pedig az efftársak kihaláspártiak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.