A globális minimumadó bevezetése olyan nehézségekbe ütközik, amelyeken "nem tudunk átlépni", "mi az adócsökkentések kormánya vagyunk" – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Madridban a közmédiának nyilatkozva.

Szijjártó: mi az adócsökkentések kormánya vagyunk

A tárcavezető Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszéléséről beszámolva kiemelte:

minél alacsonyabbak a munkát, a vállalkozásokat terhelő adók, az annál inkább segíti a versenyképességet. Ez Magyarország példáján keresztül be is bizonyosodott, hiszen amióta Európa legalacsonyabb társasági adóját kell fizetni Magyarországon, azóta minden évben megdől a beruházási rekord

- magyarázta.

Hangsúlyozta: "mi az adócsökkentések kormánya vagyunk" és egy ilyen rendkívül nehéz helyzetben, amelyben a világgazdaság, azon belül az európai gazdaság is van, az adóemelés tragikus következményekkel járna gazdasági szempontból és munkahelyek ezreit, tízezreit veszélyeztetné Magyarországon.

Arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban is komoly vitát generált a globális minimumadó ügye, hiszen a demokrata kormányzatnak az az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai prioritása, hogy a bevezetéséről minél előbb döntés szülessen a világ lehető legnagyobb részén. Ugyanakkor a republikánusok hevesen ellenzik ezt a jogszabályt – mondta.

Közölte: kedden kaptak levelet két republikánus képviselőtől, akik a nagyrabecsülésüket fejezték ki amiatt, hogy

"mi nem támogatjuk a globális minimumadó bevezetését" és azért, hogy "növekedésorientált adópolitikát folytatunk". Folyamatos szakmai konzultáció van a republikánusokkal

- tette hozzá.

A miniszter szerint ha a globális minimumadót be kellene vezetni Magyarországon, "a versenyelőnyünket teljes mértékben elveszítenénk". Tizenkét éve egy világos stratégia mentén alakítják az adópolitikát, a munkára, a vállalkozásokra rakodó adóterheket folyamatosan csökkentették és az adópolitika fókusza az a fogyasztáson van – mondta. Hozzátette: ezt nem lehet rövid alatt megváltoztatni, ráadásul van egy parlamenti döntés is, amely úgy szól, hogy a kormány ne hagyja jóvá a globális minimumadó bevezetését.

Kifejtette: a csúcstalálkozón nagyon fontos döntések voltak szerdán az asztalon, hiszen 2010 óta nem fogadott el új stratégiai koncepciót a NATO. Tizenkét év alatt a geopolitikai helyzet jelentős mértékben megváltozott, a biztonsági viszonyok is teljesen különböznek a 2010-es állapotoktól, ezért itt volt az ideje annak, hogy reflektáljon a NATO az új valóságra – mutatott rá. Hozzátette: az új stratégiai koncepciót el is fogadták.

Úgy vélte, ez az új alapvetés megerősíti, hogy a NATO egy védelmi szövetség, ez a védelmi szövetség nukleáris kapacitásokat is használ. Mindenki hitet tett amellett, hogy fenn kell tartani azt az állapotot, hogy ez a világ legsikeresebb védelmi szövetsége. Emellett pedig fontos, hogy elfogadtak egy átfogó támogatási segítségnyújtási csomagot Ukrajnának, amelynek keretében képzési, oktatási, háború utáni újjáépítési pontokról született döntés – magyarázta.

Elmondta: ezt is támogatták, mert a legfontosabb az, hogy olyan döntések szülessenek, amelyek nem növelik a szomszédban zajló háború eszkalációjának az esélyét.

"A mi érdekünk mint szomszédos országnak az, hogy a szomszédunkban zajló háború ne terjedjen túl Ukrajna határain"

- jelentette ki.

Szijjártó Péter úgy látja, ehhez előfeltétel az, hogy ne jöhessen létre egy közvetlen fegyveres konfliktus a NATO mint szövetség és Oroszország között. Mivel az Ukrajnának szánt támogatási csomag nem megy túl azokon a segítségnyújtási mintákon, amelyeket eddig alkalmaztak, nem jár azzal a veszéllyel, hogy direkt konfrontációba kerül a NATO és Oroszország – fűzte hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a csúcstalálkozón az látszódott: mindenki egyre erőteljesebbnek érzi azt a kockázatot, hogy ez egy hosszan tartó háború lesz.

Most már több mint 120 napja zajlik a háború Ukrajnában

- emlékeztetett.

Kiemelte: "mi a magunk részéről ismét a béke szükségessége mellett foglaltunk állást".

Minden perc, amely háborúval telik Ukrajnában, biztonsági kockázatot jelent Magyarország számára, a béke alapvető érdekünk, ezért 

- mondta. Hozzátette: ha ezt a stratégiai kommunikációs csatornát nem tartják fenn, az azt jelentené, hogy a diplomáciai megoldásba vetett reményt "teljes mértékben magunk mögött hagyjuk" és ezt nem kellene még akkor sem, ha jelenleg valóban nem nagy az esélye a diplomáciai megoldásnak.

Megjegyezte: szerencsére az erős, nagy tagországok is osztják azt az álláspontot, hogy a direkt konfrontációt és a háború terjedését el kell kerülni és fenn kell tartani valamilyen szintű kommunikációt.

Forrás: MTI

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Te hülye Peti, te komoly ugrásokkal haladsz előre az ""elkósásodás"" sztrádáján.
Nem hittem, hogy a Lajcsi komoly ellenfélbe képes akadni, de te már erősen szorongatod.
gina
Tévedsz te meleg kis senki, ti a pedofil, meleg szexhiéna, tolvajok királyai vagytok, azt hiszitek beteg pitiáner prolik hogy ti vagytok a világ urai, peddig csak kis farok nélküli emberi maradványok vagytok a cigány csótány főniddel együtt...
lusta
ADÓCSÖKKENTÉS? SEHOL A VULÁGON NINCS 27%-OS ÁFA.
gina
@lusta: Ezt akartam én is irni, ez egy beteg állat a sok barom meg el is hiszi ezt a sok maszlagot 1 Bites magyrok
lusta
@gina: Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a szegények gyakorlatilag a jövedelmük 100%-t fogyasztásra fordítják, míg a gazdagoknál ez jóval kisebb hányad. A jövedelmük nagy része máshol landol és fial nekik, de ezt még véletlenül sem lehet bántani. Sőt! Ezeket a hasznokat jutalmazza föld-trafik ártunk és qurmányunk különböző adókedvezményekkel, hogy a sokból még több legyen.
karma1
persze, egy adonemet egy picit csokkentenek - persze nem mindenkinek, csak egy talalomra kivalasztott retegnek - viszont 3 ujat bevezetnek, es azt mondjak ra, hogy ez egy jarulek a rezsicsokkentes megorzesehez, meg katonai hozzajarulas
Nem szarunk a kutba, csak a kavajara, es csak aztan lokjuk bele a kutba. Aki ezt meg beszopja, az meg is erdemli.
verőce21
Nem gyanús, hogy megint Európa akarja ezt először bevezetni a globális minimumadót?

Ha a többi kontinensen is ennyire egyetértenek vele, miért nem egyszerre vezetik be? Utána többiek majd jól kihátrálnak belőle és jót röhögnek, hogy kiherélte magát az eu. :)
VASTAGBŐR
Én meg pókember vagyok az aladdinból.

"mi az adócsökkentések kormánya vagyunk" Persze. Nem is volt kérdéses.
Le is csökkentettétek, de csak magatoknak ... nincs is más baj vele ... lol
VASTAGBŐR
legalábbis kvázi .. az összhatás úgy tűnik ..
verőce21
Gondolom itt bevezettetik az USÁ-kok a vállalati minimumadót, aztán ők meg majd egymás hátát fogják csapkodni miközben könnyesre röhögik magukat, mert szépen elszivárog innen az összes cég..., akár hozzájuk is, mert ők nyilván nem fogják bevezetni.
Ezzel egy csapásra gyarmatosítva lesz egész Európa...!
Gazella
K@@a anyádat kakadu!
Magyarország a legtöbbet beszedő adó ország!!
Mit hazudozol folyamat??
EU ugyis be fogja vezetni M.O nélkül a minimum adó fajtát.. de úgy, hogy ez a nyamvadt országtól is beszedi. Mivel hamarosan elveszik a vétó jogaitokat.
Még mindig magas nekem, hogy az a sok reke alatti agyatlan hülye vakhithű nyomoronc, hogy a picsbe tudja bevenni ezt a sok hazug agyament fideszes dumát.?
De megérdemli a magyar nép, hogy végleg eltünjön a föld felszínéről.
Béla333
"Szijjártó: mi az adócsökkentések kormánya vagyunk"

És erre a bejelentésre az összes hülyemagyar maffiahívő lelkes ovációba tör ki és hevesen bólogatni kezd...
magyar1
Ezt így mind röhögés nélkül el tudta mondani?
magyar1
Ezt így mind röhögés nélkül el tudta mondani?
Néro2
Figyelj lavor kííín tüntetettje. Csak a15 % szja és a 27 % áfa 42 %. NEGYVENKETTŐ ! Aztán jövedéki adó gépjármű adó ...Majd a nem adónak hívott járulékok... Mond te istenbarma hazug tolvaj sertéshívő , hogy van a pofádon bőr adócsökkentés kormányról hablatyolni. Hogy ennek az idiótának miért nem nyomja az orra alá a par-lementjében valaki a NAV befizetési számlaszámait .Több mint száz van belőle. B+ menjél már a kurva anyádba. Peti pumpáid 350 MILLIÁRDJÁT meg a kín-ai vak chináid tiz MILLIÁRDJAIT mikor teszed vissza a kasszába ? Hogy csak ezt a kettőt emlegessem.
Dr. Proktor
@Néro2: A multik adóját csökkentő kormány, az így spórolt pénz viszont, tekintve hogy zárt a rendszer, az idióták és mi fizetjük meg, kamatostúl...
"Amit nyersz a vámon, elveszted a réven!"
Néro2
@Dr. Proktor: Itt csutalandban a vámon is csak vesztesz. ))
Peller Anikó
@Néro2: 5:58, Senki nem emlegeti a bankadót például. Ha a pénzedhez akarsz jutni hatalmas adót fizetsz. Valahogy ezt is sikerült lenyomni a torkunkon. És kit szidsz? A bankot.

Aztán maga az infláció. Ez az egyik legnagyobb adónem. Vagyis de.

Mindenki fizeti, csak a szegényebbeket kivérezteti, a gazdagabbak meg legfeljebb eggyel kevesebb kaviárt zabálnak.
balos
@Peller Anikó: Huszoneggyel többet,mert a ner nem hagyja útszélén a kitartóit!Hacsak nem szükséges olykor példát mutatni az ökreinek!Is!
simmering73
Nyugszik a beteg. Tényleg ti vagytok a helikopter.
csak úgy....
fideszék a szemrebbenés nélkül hazudozók pártja.
Jozefina
Egy hazugságot minél többször mondanak a sok idióta előbb-utóbb be is veszi!!!?? Menyibe is kerül a kenyér okoskám??!!
szép új világ
Én a Szargyártó pofáján lévő bőrből szeretnék cipőt. Jó tartós lenne...
Peller Anikó
@KisTehén: 00:14, A tehenek meg most marhák.
jesz
mi az adócsökkentések kormánya vagyunk...
...tovább nem is olvastam, mert valami nem stimmel...azt tanultam még a
szocializmusban, hogy az állam három bevételi forrásból létezik: vám, adó, illeték...

Nos ha kicske az adó, akkor kicsike, amiből gazdálkodni, szépíteni lehet hazánkat...

Valami sántít a beszédben...
ómió
A jelenlegi 9% társasági adó, bizony, majd' a fele a tervezett "minimumnak"!
Néro2
@Peller Anikó: Meg a repcsi adót meg a meg a pláza adót meg a csipsz adót... A fene se tudja mindet felsorolni egyszuszra.
Ha az a 42 nem elég a többit már minek.
Yeromos
A teljesség igénye nélkül az utóbbi idők adó csökkentései. A nem magánszamélyek által fizetett GK adó 100% emelkedett.
Az alkalmi munkások után fizetendő adó 100%-al emelkedett. Extraprofit adó. A csipsz adó kiterjesztése egy csomó termékre. Az AFA magyarországon a legmegassabb 27%.
Lassan már a legidiótább fidesz fan sem hiszi el.
Yoda69
"Szijjártó: mi az adócsökkentések kormánya vagyunk"

A Jókai utcában pedig leszakadt a mennyezet.
Sámannus
A te bohócsipkád pedig az inflácó sipka a bolondot járatjátok az országgal ahelyett hogy érdemileg valami hasznosat cselekednétek.
Nessy
Ma külügyérünk mond mesét, fidesz híveknek.
Néro2
Még valamit te kretén hazug kis tetű az adócsökkentéses qurmányodról :
MNB: A kormány ezermilliárdos adóemelései jelentősen megtolják az inflációt.
Ezt a TE közpénztolvaj al-lapítványokba kiszervező saját MNB mondja.
Hogy fulladnál meg mikor levegőt veszel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.