Felkészül: a recesszió.

Nagy Márton szerint nem az inflációtól kell félni – Nagyobb veszély is leselkedik ránkMTI/Soós Lajos

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Matthias Corvinus Collegium hallgatóinak tartott előadásban nem festett biztató képek a gazdaság jövőjéről.

Az infláció, az ezt tetéző szankciók olyan helyzetet állítottak elő, hogy a világ fejlett államai mesterséges recesszióba tolják magukat, és ettől a magyar gazdaság sem tudja teljesen függetleníteni magát

– mondta Nagy a napi.hu szemléje szerint. Hozzátette:

A recessziótól, és nem az inflációtól kell félni

– vélekedett a rövidtávú kilátásokról.

Mivel már eleve volt egy inflációs tényező, amit most tetéz a háború az energetikai és gabonaárakon keresztül, és a szankciók is huzamosabb ideig gondot okoznak, Nagy teljesen biztos abban, hogy 2023-ra recesszióba kerül a fejlett világ gazdasága.

De már látszanak a politikai kockázatok is, lévén Magyarország elutasítja az infláció kezelésnek azt a módját, hogy a kereslet megnyirbálásával fogja vissza a kötést, az importált inflációval szemben viszont kevés mozgástere van.

Recesszió és recesszió között is van különbség

– mondta Nagy. 

Szerinte az EU-ban a háború és a szankciók állandó sokkokat okoznak. Az Európai Központi Bank közben érdekes politikát követ, hűteni igyekszik az inflációs várakozásokat, miközben nem, vagy alig emel kamatot, próbálva egyensúlyozni az eurozónán belüli gazdasági eltérések között.

Nagy úgy vélekedett, hogy az lenne a legolcsóbb megfejtés, „tök jó lenne” ha holnap véget érne a háború. A drága módja a a válságkezelésnek épp a mesterséges recesszió, és „sajnos ebbe az irányba haladunk”.

A legfontosabb a munkahelyek megőrzése, ez lesz a legfontosabb feladat a következő egy másfél évben

– tette hozzá. És bár mi még nem tartunk ott, hogy növekedjen a munkanélküliség, de ez is el fog jönni.

Arról is beszélt, a kormány milyen lépéseket tesz a recesszió elkerülésére.

Egyrészt fenntartja az árstopokat őszig, amit a miniszter ismét egy szükségszerű rossznak minősített, viszont akkora társadalmi kára lenne az árak elengedésének, hogy érdemes a hatósági szabályozást fenntartani.

Nagy kiemelte, hogy a kormány továbbra is, a válságos idők ellenére fenn akarja tartani a felzárkózási pályát, amin az uniós átlagot 2-3 százalékkal meghaladó gazdasági növekedést lehet elérni, javarészt a beáramló működőtőke beruházásokkal, és nem utolsósorban a járó uniós forrássokkal, amikről Nagy szerint legkésőbb az év végére megállapodás születik.

A felzárkózás relatív szám, Ausztriával szemben negatív növekedés mellett is fel tudunk zárkózni. Japán például azért nem nő, mert már akkora fejlettségi fokon van, ehhez képest a magyar növekedési és felzárkózási célok sokkal könnyebben megvalósíthatók. Mi most az uniós életszínvonal 76 százalékát tudjuk, 2030-ra lenne cél a 100 százalék – mondta.

Forrás: napi.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Az ilyen seggfejek miatt kell aggódnunk, mint te meg a gazdád!...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Az ilyen seggfejek miatt kell aggódnunk, mint te meg a gazdád!...
drrotf
Nagy Márton ha 2030-ban felébred, kénytelen lesz rájönni hogy biliben van a keze?Szerinte most az uniós életszínvonal 70 valahány százalékát tudjuk.Megjegyzem hogy ezzel az uniós országok között az utolsó helyén állunk szegénységben, csak Bulgária van mögöttünk.A nagy jövendölő Márton szerint 2030-ra elérhetjük az uniós átlag 100%-át.Volt már olyan aki ugyanerre az időpontra azt mondta hogy utolérjük Ausztriát.Szerintem minden jövendölő fel fog ébredni, és a csalódások miatt szakmát vált, de az is lehet hogy eltiltják őket a jövendöléstől!
Sámannus
Hú de okos ez a marci gyerek. mi volt ez eddig? Te mézezted a madzagot ugye? Nem jön a lóvácska az uniótól, és putyinka is dzseszdobos lábbal kezd Bidenhez hasonlítani. Kérhetnétek nem váltó műtétet a töketlenségetekre
csak úgy....
orbán sosem a megoldó emberek után kutatott kormányalakításhoz, ö inkább a nagyokat mondókat szereti..
Nessy
Ge sokszor hallottam az évtizedek alatt, hogy ekkor érjük utol a fejlett nyugatot, akkor Ausztriát, aztán mindegyik szép elképzelés maradt! A jelenlegi szakoktatás helyzetét treintve pár év múlva egy fejlett,modern üzemben betanított munkához is kevés lesz az alap tudás.
VASTAGBŐR
De szép vagy Te srác ... belem kifordul .. xD
kishonda
Ennél nagyobb marhát nehéz lett volna kinevezni.
nezelodo
Marci gyerek a te fizetéseddel én sem az inflációtól félnék, hanem attól, hogy egy szép karácsonykor véget ér ez a politikai ripacskodás, és jön az elszámolás, mint egykor a szomszédban.
justhpeter
Ha valamitől félni kellene az a komplett dilettantó fideSS-kormány.
dr. prédikátor
HOL A PÍCSÁBA TENYÉSZTETTÉK KI EZT A MARHÁT!!!???
lampa laz
Álmodik a nyomor + marci. Valami hasonló *rémálmai* voltak nagy elődödnek matolcsynak is gazdasági miniszterként. Aztán csak nem jött be se Ausztria se tündérország a 12 év alatt. Kizárólag NER szinten, ott viszont tobzódnak az analfabéta milliárdosok. Veled is még 1 hülyével lettünk többen.
ómió
Recesszió!? Csak nem "túl vagyunk (leszünk) termelve"!? Vagy "termelőéknek" az inflációs csúcs-ár után "nem fog ízleni" a normál?
Yoda69
12 eve azt halljuk hogy duborog a magyar gazdasag, hogy beerjuk Ausztriat, meg hogy szemben a rohado nyugattal nalunk van a jovo. Most meg belengetik a recessziot, a 20%-os inflaciot, az 500 forintos Eurot, az elszallo kamatokat (CSOK 40%!!!) stb.stb.
Akkor most mi van?
nagymarton elmondta a fideSS oszodi beszedet selyempapirba csomagolva. 12 eve hazudnak nekunk, es most a magyar emberekkel fogjak megfizettetni ennek az arat. Azokkal akiktol elloptak meg a nyugdij megtakaritasukat is. Es ezt mind tetlenul nezik, sot egyesek meg tapsikolnak is hozza. DÖBBENET

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.