Idén már 25 háziorvos hagyta ott a praxisát. 

Már 670 háziorvos hiányzik MagyarországonMTI/Kovács Attila

Idén január óta 25 háziorvosi praxist hagytak ott – így már 670 betöltetetlen háziorvosi hely van az országban. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb, 2022. június 1-jei adatai szerint az üres praxisok mintegy 80 százaléka, 537 egy évnél hosszabb ideje áll betöltetlenül – írja a telex.hu.

A KSH legfrissebb adatai 2020-ból vannak arra vonatkozóan, hogy egy háziorvos hány esetet lát el, az akkor praktizáló csaknem 5900 háziorvos több mint 63 millió esetet kezelt abban az évben. Ez azt jelenti, hogy egy háziorvosra 43 eset jutott naponta, ami 4,7 százalékkal több mint 2010-ben. Egy-egy betegre így átlagosan 12 perc jutott.

Csütörtöki hír, hogy az állam átvenné az önkormányzatoktól a háziorvosi praxisjog kezelését és a szakrendelők fenntartását, legalábbis erre utalt Takács Péter észségügyért felelős államtitkár egy egészség-gazdaságtani konferencián. A rendszer átalakítását néhány héttel ezelőtt már Pintér Sándor belügyminiszter is belebegtette, amikor arról beszélt, az alapellátási praxisok számának észszerűsítésére készülnek. A változások részeként megerősítik az egészségfejlesztési irodákat, emellett a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok a jövőben írhatnak majd beutalót közfinanszírozás terhére, kiállíthatnak receptet, kérhetnek labor vizsgálatokat.

Forrás: telex.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kisfalud
A háziorvosi praxisok újra osztása, nem feltétlen a háziorvosi szakvizsgával rendelkezőknek lesz kiosztva, hanem a Nemzeti Dohányboltok mintájára a NER vállalkozásoknak lesznek jutalomként ajándékozva, a szakvizsgát illetően jelentős engedményekkel helyettesítve, akár felcseri engedéllyel is működtethetők lesznek. . A recept bevált, a nyáj simán beszopja annyi mindennel együtt. Aztán majd elkezdenek sírni a lakosság lélekszámának és átlag életkorának csökkenése miatt öt tíz év múlva, és újra meghirdetik, hogy húsz év múlva megelőzzük Ausztriát.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kisfalud
A háziorvosi praxisok újra osztása, nem feltétlen a háziorvosi szakvizsgával rendelkezőknek lesz kiosztva, hanem a Nemzeti Dohányboltok mintájára a NER vállalkozásoknak lesznek jutalomként ajándékozva, a szakvizsgát illetően jelentős engedményekkel helyettesítve, akár felcseri engedéllyel is működtethetők lesznek. . A recept bevált, a nyáj simán beszopja annyi mindennel együtt. Aztán majd elkezdenek sírni a lakosság lélekszámának és átlag életkorának csökkenése miatt öt tíz év múlva, és újra meghirdetik, hogy húsz év múlva megelőzzük Ausztriát.
Nessy
Van egy bizonyos létszám, ami fölött már nem hatékony az alapellátás! Ez nem olyan, hogy holnaptól átrajzolják a körzet határokat, mint a választási körzetek esetében! Lehet államosítani, koncesszióba adni, egészségfejlesztési irodákat megerősíteni, attól még nem lesz több szakvizsgával rendelkező háziorvos! Most mindent átalakítanak,állami kezelésbe vesznek, lesznek hozzá megfelelő szakorvosok, szak asszisztensek? Vagy csak lesz egy vízfej aki mindenben dönt, intézkedik, csak éppen mikor, minek az ismeretében? Csak mire minden ötletüket megvalósítják, lehetőleg minél kevesebb pébzből, nem lesz kivel megoldani! Az egyészségügyi rendszerből egyetlen zavaró tényezőz kell kiiktani, és minden zökkenőmentesen fog működni! Ez a zavaró tényező a BETEG!
Pálinkás Pál
szarok rá...főleg mivel ezek a körzetek jórészt a 3 millió marha lakókörnyezetében vannak..ez kellett nekik, hát szenvedjenek...
Pálinkás Pál
@Horizont: nos...gondolkodj...ezen praxisok vidéken,főleg az ország keleti felén vannak..
Jozefina
Orbánnak talán az a jó, ha minél betegebb és minél butább a magyar??!!!
emerencia
Amiről ritkábban szokás beszélni: nincs mindegyik háziorvos a helyzet magaslatán. Pl. Akkor is pillantok alatt lerázza a pácienst, ha szó sincs járványról és extra leterhelésről és csak csak egy-két beteg van a váróban. Az üzemorvos kénytelen üzenni neki, hogy mérje már meg a hatvan feletti, veszélyes munkát végző betege vérnyomását. Nincs velük szemben általános minőségi követelmény, hiszen magánvállalkozók. Pl. Akár 5-6 évig is lehet a betegnek háromhavonta kiírni a gyógyszerét mindenféle kontroll nélkül és mikor nagy tisztelettel meg meri említeni a páciens ezt a tényt, akkor azt a választ kapja gúnyosan a telefonba, hogy maga egészséges de jöjjön be, adok egy beutalót vérvételre, ha annyira akarjaaa...(Az fel sem merül, hogy töltse fel az eeszt-re.) Sokan kínlódnak a háziorvosukkal, tudnának mesélni. Ezek ugyan apróságok de ettől komolyabb történeteket is hallani ami sajnos az egyik, nem elhanyagolható oka a magyarok kiemelkedően rossz egészségügyi állapotának. Vissza kellene állítani a közalkalmazotti jogviszonyukat és rendszeresen ellenőrizni a munkájukat. A kiemelkedő fizetésükért elvárható lenne olyan színvonalú munkavégzés ami más, társadalmilag lenézett foglalkozású alkalmazottak többségénél természetes.
www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/26916/haziorvosvaltas
Pálinkás Pál
@Horizont: kénytelen vagyok...majd ha a " demokraták " is támogatnák a névvel szavazást, nem kéne általánosítani...mellesleg a fidesz szavazók, meg akik nem mentek el, megérdemlik..és sajna ők vannak döntő többségben...
vacsi
"az állam átvenné az önkormányzatoktól a háziorvosi praxisjog kezelését és a szakrendelők fenntartását,"
És? Ettől több háziorvos lesz? Több orvos lesz? És az orvosok szaktudása, hozzáállása a gyógyításhoz jobb lesz? Az emberanyag ugyanaz - ezért nem megoldás a magánrendelők megkeresése sem...
Emmersson71
Majd Orbán hozat Kipcsakisztánból vajákosasszonyokat és sámánokat.
ómió
Mondtam én, hogy a praxistámogatásaik csak elriasztják őket!
kisfalud
Lehet, hogy kormányunk kedvenc filmsorozata "A mi kis falunk", és etalon lesz a háziorvoslásban, és ezután a váróban találkozhat az állatorvosra várva a Málna a Maccska, a Kistehén, a Shikari, a durbincs, a csizmás kandúr, a Pegero, meg a Gyuri kakas , és az ómió. Ez utóbbival vigyázzatok, mindig vakaródzik, és állandóan a lakótársait a tetveket emlegeti mindenkinek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.