Pedig már most is egészen fojtogató a helyzet.
MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
„A nyári hónapokban az élelmiszerek inflációjának további gyorsulására számítunk”
– mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója, miután az MNB csütörtökön ismertette a legfrissebb Inflációs jelentést. Az RTL Híradó arról kérdezte az igazgatót, hogy az akár 16 százalékos infláció hogyan hat majd az élelmiszerárakra. Erre azt mondta, hogy 20 százalék fölé gyorsulhat az élelmiszerek drágulása – írja a telex.hu.
Arról is kérdezték az MNB elemzőit, miért nőnek Magyarországon jobban az élelmiszerárak, mint a legtöbb uniós tagállamban.
Baksay azt mondta, hogy ha szétbontjuk az élelmiszerek árát feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerekre, akkor a feldolgozott élelmiszerek körében van még gyorsabb áremelkedés, mint a régió más országaiban.
Szerinte ezen az segítene, ha a termelékenység magasabb lenne, akár a mezőgazdaságban és az élelmiszer-feldolgozóiparban is. „A magasabb termelékenység alacsonyabb áremelkedéshez vezethetne” – mondta. Az RTL hozzáteszi, hogy az alacsonyabb termelékenység azt jelenti, hogy ugyanannyi üzemben, ugyanannyi idő alatt kevesebb terméket képesek előállítani Magyarországon, mint máshol a régióban.
25 hozzászólásarrow_drop_down_circle
MEGAFASZOM!
Ez 66%-os, hogy jobban értsd 2/3-os emelkedés.
... de az élelmiszer pálya vége...
Ha a KSH csak az élelmiszer árak inflációjáról közölne adatokat katasztrofális képet kapnank, amit persze mindenki tud, aki vásárolni jár. Csak az nem mutatna jól a komédiás hírekben.
A piacgazdasag alapszabalya, hogy nincsen ingyen ebed.
Új hozzászólás