Romló háborús helyzet Ukrajnában, háborús infláció és a háborúval járó gazdasági válság volt az elmúlt napok diplomáciai csúcstalálkozóinak napirendjén – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán ismét a fegyverkezési programról beszélt, mikozben Ukrajnában béketárgyalásokat sürget

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. május 6-án. MTI/Fischer Zoltán

A kormányfő elmondta, hogy Ukrajna megkapta a tagjelölti státuszt, ami Magyarországnak azért fontos, mert az uniós csatalakozásnak az is feltétele, hogy Ukrajna garantálja az ott élő kisebbségek, így a magyar kisebbség jogait is.

A miniszterelnök hozzátette, hogy újdonság volt, hogy Zelenszkij személyesen köszönte meg a támogatást, amit Ukrajnának és a Magyarországra menekülő ukránoknak adtunk – írja a hirado.hu.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a csúcson figyelmeztetni kellett a résztvevőket, hogy a gázszállítással kapcsolatos szankciókkal ne is próbálkozzanak, mert Magyarország gázügyben nem hajlandó kompromisszumra.

„Olyan javaslatról, ami az orosz gázhoz való hozzáférésünket nehezítené el, nem tárgyalunk. Nem arról van szó, hogy keresünk kompromisszumot, hanem nincs miről tárgyalnunk”

– tette hozzá Orbán Viktor.

Mindenki az ukránok oldalán áll

A miniszterelnök elmondta, hogy lassan szembe kell nézni a realitásokkal. Kijelentette, hogy mindenki az ukránok oldalán áll, mert akármilyen viták is voltak Ukrajna és Oroszország között, az nem ad elegendő választ és indokot arra, hogy Oroszország nyílt háborút indítson.

Ez nem Magyarország háborúja,

szögezte le a miniszterelnök, és elmondta, hogy a NATO egy védelmi szövetség. Sokan azt gondolták, hogy fegyverek szállításával lehet harcolni az oroszok ellen, de fogytán az ember, és a katonai realitások érvényre jutnak. Elmondta, hogy a helyzet egyre rosszabb, Ukarjana naponta több mint ezer katonát veszít.

Orbán Viktor szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a front még messze van, de ha gyorsan változik a katonai helyzet, akkor egyre gyorsabban fog közeledni Magyarországhoz. Elmondása szerint a NATO csúcsról úgy jött haza, hogy a haderő fejlesztését meg kell erősíteni. Nagyon gyors képességfejlesztési munkát kell végrehajtani. A miniszterelnök szerint meg kell találni a módját, hogy Magyarország védelmi rendszerét minél jobban meg tudják erősíteni.

A csúcstalálkozón arról is hoztak döntést, hogy a NATO keleti határát meg kell erősíteni. Orbán Viktor kijelentette, hogy

ha békét akarunk, akkor most kell megerősíteni a katonai erőnket.

Nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség

Orbán Viktor elmondása szerint bár Magyarország sosem volt híve a szankciós politikának, muszáj úsznia az árral, mert az unió viszont azt hiszi, hogy a szankciókkal, gazdasági szankciókkal célt lehet elérni. A miniszterelnök kifejtette, hogy mivel belső veszélyt nem akar Magyarország, muszáj engedni a többség akaratának, de leszögezte hogy egyes kérdésekben nem hajlandó engedni.

Ha nincs béke, akkor menetelünk a recesszió felé – mondta a kormányfő. Nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség – szögezte le.

Úgy látja, hogy nem mindenki látja át a valós helyzetet. Háborús helyzet van, mi nem támadunk, hanem védekezünk. Ebben a helyzetben az az előrelépés gazdaságilag, ha nem lépünk hátra. Orbán Viktor szerint nem fejlesztésekre van tehát szükség, hanem arra, hogy megvédjük a jelenlegi helyzetünket. Megvédjük azt amink van, és erre tudunk vállalást tenni.

A háborús inflációnak csak a béke vethet véget – mondta Orbán. Minden európai országnak az lenne az érdeke, hogy tűzszünet legyen. A békével mindenki jól járna, de egyelőre rajtunk kívül ezt a hangot senki sem üti meg – mondta a kormányfő.

Két migrációs nyomás is érinti az országot

A kormányfő szerint Magyarország nehezebb helyzetben van, mint bármelyik másik Európai ország, mert az ukrajnai háború elől menekülőket is el kell látni, ugyanakkor a déli határokat az illegális migránsok is támadják. Nemcsak magyar érdek, hogy megerősítsük a határokat, hanem az uniós is, hiszen mi tartjuk fel az illegális migránsokat. Éppen ezért nekünk is szükségünk lenni az uniós pénzbeli támogatásra. Orbán Viktor elmondta, hogy idén már 750 ezer illegális migránst fogtak el a déli határon a határőrök, míg tavaly ez a szám csak 400 ezer volt, és ahogy a háború hatásai Afrikában érződni kezd, még több ember fog elindulni Európa fele.

Eljött a pillanat, amikor meg kell szervezni egy új egységet, a határvadász egységet. A katonákat le kell vezényelni a határról, hogy részt vegyenek a hadsereg erősítésében. Eljött a pillanat, hogy határvadász egységeket szervezzünk a Belügyminisztérium keretében – mondta a kormányfő.

Címlapkép: MTI/Fischer Zoltán

Forrás: hirado.hu

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Az utcai harcos békepárti páva táncos fegyverkezik, hogy háborúba vigye a magyarokat, akik a stratégia nyugalom miatt szavaztak rá.
O1G minden szavával ellent mond önmagának, es ezt az agyhalott fideSS-barmok nem veszik észre.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyar1
Egy dologban azért biztosak lehetünk, hogy a nyugat, Amerika és Putyin érdeke, hogy a fegyverek "elkeljenek" és az energia árak magasak legyenek, a globálgazdagoknak ez hozza a nagy lóvét.
Nem számolnak a következményekkel csak hedonista módon döntenek életről-halálról.
simmering73
Háborús infláció. Ez olyan kommunista retorika. A kádári időkben sem volt infláció, hanem árszínvonal emelkedés.
Horizont
orbán összevissza beszél, itthon. Kéne a pénz az eu-tól de a híveknek is kell lökni valamit. Csalódott voltam, semmi Sorosozás, Fletózás? Háborús infláció most ez a mantra meg a fegyverkezés. Akárhová benéztem a fidesz médiába most mindenhol ezt nyomatják. Szar dolog lehet csicskának lenni. na meg a 800 ezer ukrán menekült. Alig maradtak itt őket se a kormány látta el.
A NATO tagoknak 2% -ot kell a GDP-ből költeni de itt volt olyan év amikor csak 0,75 % volt. Amikor dübörögtünk. Mit akar most? Hipphopp? A covid alatt a lélegeztetőgép volt nekik a biznisz!!!
Most mi lesz? A tankok vagy rakéták? Kakadu felkészült? Katonát hogyan csinálnak?
Ja és miből hiszi ez a hordóhasú, hogy csak ő akar tűzszünetet és békét? Mennyire szánalmas.
ómió
@Gazella: Az, hogy mindig magadból indulsz ki, rendben! De miért hazudod azt folyton másra? Úgy az "efftársi"!?
Horizont
kolozsvaros.com/2022/07/01/meg-mindig-nem-faj-elegge-majd-fog/

"Orbán most azt hazudja, ez háborús infláció. A lónak a faszát. Ez már tavaly ősszel is pontosan látszott, amikor még nem volt háború, és azóta is csak tarol. Ennek ellenére – hogy már tavaly ősszel is látszott a baj – Orbánék olyan költekezésbe és szavazatvásárlásba kezdtek, amire korábban nem volt példa. Az év első felében akkora hiányt hoztak össze, ami szinte az egész évre előirányzott összeget kitette úgy, hogy a háború elvileg meglepetésként ért mindenkit. "
"Az meg végképp gyászos, amit Orbán előadott arról, hogy ha a háborúnak vége lesz, akkor az inflációnak is vége lesz. "
"Rohadt nagy infláció és nyomorúság előtt állunk, aminek egy jelentős részéről nem az Európai Unió, nem a háború, nem az USA, de még csak nem is Soros tehet. Itt egy ember az, aki ezért felelős. Az pedig nem más, mint az Orbán nevű. És ilyenkor mi a válasz a jogos kérdésekre, miszerint akkor ki ezért a felelős? Aki 13. éve kétharmados többséggel és totális felhatalmazással kormányozgatja az országot, az mit mond ilyenkor? Na mit? Pontosan! Háromra mondjuk együtt! 1… 2… 3… GY-U-R-CS-Á-NY!"
csak úgy....
@verőce21: 12:40 te nyalókabácsi! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.