A hazai kiemelt üdülőkörzetek lakóingatlan- és üdülőpiacain együttesen átlagosan 12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak tavaly az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank kutatásából.

Brutális árak a kiemelt üdülőövezetekben
Fotó: Pixabay

A kiemelt üdülőövezetek közül a legnagyobb, több mint 30 százalék feletti mértékben a Tisza-tónál emelkedtek a négyzetméterárak 2021-ben, ugyanakkor itt még mindig jóval alacsonyabbak, mint a Balatonnál. Számottevő, 20 százalék körüli volt az emelkedés a Mátra-Bükk üdülőövezetben. A legkevésbé Sopron-Kőszeghegyalján és Budapest körzetben nőtt a négyzetméterenkénti ár, 7, illetve 8,6 százalékkal.

A legdrágább kiemelt üdülőövezet továbbra is a budapesti,

itt 700 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Ezt követi a Balaton vidéke, ahol

átlagosan hozzávetőleg 570 ezer forintot kellett fizetni egy üdülő vagy lakóingatlan négyzetméteréért 2021-ben.

A harmadik a Dunakanyar, a negyedik pedig Sopron-Kőszeghegyalja,

mindkét helyszínen négyzetméterenként 420 ezer forint körül volt az átlagár.

A lakások és üdülők négyzetméterenkénti ára továbbra is a Tisza-tónál a legalacsonyabb a kiugró drágulás ellenére is,

140 ezer forintos átlagos négyzetméterárak a jellemzőek.

A különböző üdülőkörzetekbe tartozó települések közül változatlanul a Balaton mellettieken a legmagasabbak a négyzetméterárak. Tavaly Zamárdi volt a legdrágább, csaknem egymillió forintos átlagos négyzetméterárral, de a kevés tranzakció miatt az ingatlanok összetétele erősen befolyásolhatta az árak alakulását, valószínűleg jó minőségű, újszerű, illetve parthoz közeli ingatlanok cserélhettek nagyobb arányban gazdát. A második legdrágább településnek négyzetméterenként 850 ezer forinttal Balatonlelle bizonyult, amelyet Balatonföldvár, Siófok, Fonyód és Balatonfüred követett 802 ezer, 752 ezer, 741 ezer, illetve 675 ezer forintos négyzetméterárral.

Keszthely 389 ezer forintos átlagos négyzetméterárral tavaly a legolcsóbb volt a Balaton melletti települések közül. Már megelőzte a Velencei-tó partján fekvő Gárdony, ahol 480 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. A Tisza-tónál, Tiszafüreden 200 ezer forintot kellett fizetni egy lakóingatlan vagy üdülő négyzetméteréért.

Az éves árváltozások mellett az elemzők tízéves időtávon is vizsgálták az üdülőkért és lakóingatlanokért átlagosan fizetendő árak alakulását a kiemelt üdülőkörzetekben. Eszerint a legnagyobb, 176 százalékos drágulás a budapesti övezetet jellemezte, majd 156 százalékos emelkedéssel Sopron-Kőszeghegyalja, utána pedig a Velencei-tó és a Vértes alkotta övezet következett a sorban 149 százalékkal. Az egyre nagyobb agglomerációs szerepének köszönhetően a Velencei-tó-Vértes kiemelt üdülőkörzet még a Balatonhoz képest is relatíve felértékelődött az elmúlt tíz évben.

A Balatonnál 134 százalékos árnövekedést mértek 2011 és 2021 között az üdülők és a lakóingatlanok fajlagos árában. A legkisebb, 65 százalékos emelkedés a Tisza-tónál volt tapasztalható.

Forrás: MTI

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Torz jellem, beteges hatalomvágy, amely mindenre hajlandó és mindenre képes."
sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_lossy,ret_img,w_2048,h_1536/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2020/07/ov.jpg
"A Balaton elesett. Érdeklődi a tógazdánál Marbellán lehet.A “mindenki” pedig – mint tudjuk – a NER-t jelenti, nem pedig a magyar embereket, hiszen ha ez így lenne, nem árusították volna ki a fél országot egy csapat oligarchának és csalátagnak. A Balaton ma már Tiborcz Istváné és Mészáros Lőrincé, aki pedig valóban nyaralni szeretne menni, jobban teszi, ha elautózik a horvát tengerpartra, bár már ott is elkezdte megvetni a lábát Mészáros. Kezdenek ugyanis elfogyni azok a helyek és szolgáltatások Magyarországon, amik még nem az ő kezében vannak, ezért a határon túli terjeszkedés volt a következő lépés."
sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_lossy,ret_img,w_625,h_386/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/06/Balaton_abra_1806k.jpg
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@csak úgy...: Csak azt mondom, amit mutattok magatokból. Itt van a példa, hogy fantáziálsz, kitalálsz dolgokat. Mondasz valamit, aminek semmi alapja nincs. Mindig mindennel ezt csináljátok. Hiteltelenek vagytok.
csak úgy....
@Málna: veled kapcsolatban én is így vagyok! :) te többnyire egy eröszakos és gátlástalan,buta prosti benyomást keltesz bennem!
Málna
@csak úgy...: A kérdésre még mindig nem válaszoltál...Nem elég, hogy ostoba vagy, még hazudozol is...
csak úgy....
@Málna: észre sem vettem,hogy kérdeztél! ta állítani szoktál.. ;)
Málna
@csak úgy...: Kis hazug...Magadat csapod be.
csak úgy....
@Málna: inkább én magamat,mint te engem! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.