Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított – közölte az Agrárminisztérium (AM) vezetője a tárca szombati közleménye szerint.

Komoly veszélyre figyelmeztet az agrárminiszter Fotó: Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Mosoni-Duna torkolati vízszint szabályzó létesítmény átadóünnepségén egy hajón, Gönyű térségében 2022. június 23-án. MTI/Krizsán Csaba

Nagy István a közösségi oldalára feltöltött videóban arra hívta fel a figyelmet, hogy

az őszi árpa aratásával június közepén kezdődtek meg a betakarítási munkálatok a földeken, és a legtöbb helyen a hónap végére már végeztek is a begyűjtéssel.

A miniszter szerint félő, hogy a több hónapja tartó csapadékhiány miatt az elmúlt éveknél alacsonyabb terméshozam várható a kalászos gabonából.

Az aszály legsúlyosabban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti. A Dunántúlon a kritikus fázisokban a növények több esőt kaptak, ezért ezeken a területeken kedvezőbb a helyzet.

A kárbejelentéssel érintett területek nagysága június végére elérte a 230 ezer hektárt. A kialakult helyzetben az agrárkárenyhítési rendszer fontos segítséget jelent az ágazat szereplői számára. Az eddigi aszálybejelentések 80 százaléka az őszi vetésű kalászosokra vonatkozik. Az agrártárca útmutatója segíti az eligazodást a kárenyhítő juttatás igénylésében

- hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Nagy István a közlemény szerint arról is beszélt, hogy

az őszi búza betakarítását is elkezdték már a gazdálkodók, igaz országosan még csak 5 százalékos a készültség. Békés megyében haladtak eddig a legjobban a termelők a munkálatokkal. Emellett a szalma betakarítása is megkezdődött, a megnövekedett kereslet miatt. A búza mellett a repce aratása is zajlik, egyelőre azonban országosan mindössze hektáronként 1,5 tonnás termésátlaggal.

A miniszter hangsúlyozta, továbbra is óriási szükség van a csapadékra, mert ha két héten belül nem jön meg az eső, akkor kukorica- és napraforgótermés komoly veszélybe kerülhet.

Nagy István köszönetét fejezte ki a gazdáknak, akik munkája révén friss és egészséges élelmiszer kerülhet mindennap a magyar családok asztalaira.

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar több mint 20 millió ember ellátására képes

- emlékeztetett Nagy István a közlemény szerint.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Évi 17 milliárd forinttal, 2020-tól 2030-ig összesen 170 milliárd forinttal tervezi a kormány támogatni az öntözés fejlesztését – jelentette be az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Hajdúböszörményben, a VIII. Hajdúsági Expo, Európai Traktorhúzó Verseny és Fieszta megnyitója után tartott agrárfórumon. (MTI)
Jól hangzik, nem? Évi 17 milliárd öntözésfejlesztésre. Most, amikor már nehéz tagadni, hogy a klímaváltozás megmásíthatatlan, és villámsebesen át kellene gondolni a mezőgazdaság szerkezetét és működését. Csak halkan szólok, hogy csak a Bethlen Gábor Alapon keresztül nagyjából 90 milliárd forint megy külhoniak támogatására, valamint Románia, Szlovákia, Ukrajna gazdaságfejlesztésére. Nem tíz év alatt 90 milliárd, hanem évente.Bizonyára én vagyok a hülye libsi, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy szeretett ártunk és ormányunk tudatosan tartja szegénységben ezt az országot, miközben a mi adóinkból fizetik a külhoni szavazatokat. Nyilván nem ez történik, csak a rosszindulat beszél belőlem. Már megint."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
@Baker: de vazelint vigyél magaddal, mert bármikor szükséged lehet rá
Baker
@KisTehen: neked, a kecskékhez :P
Nessy
Csak tudnám, mi köze a coitusnak a búza terméshez, és a kenyér árához?
szaboria1
Sajnos a házi kiskertek is megsínylik az idei szárazságot. Fele annyi termésem sem lesz mint tavaly pedig az sem volt egy jó év.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Meghalt Bodó Andrea olimpiai bajnok tornász
Sport - 2022. September 29., 15:41
Meghalt Bodó Andrea olimpiai bajnok tornász
Meghalt Coolio
Szórakozás - 2022. September 29., 08:34
Meghalt Coolio
Gyilkosokat fogtak a Lurdy Házban
Itthon - 2022. September 28., 21:55
Gyilkosokat fogtak a Lurdy Házban