A kormány február óta az árstop jogszabállyal védeni is akarja a vevőket az infláció ellen, a csirkemell árát is befagyasztotta a tavaly októberi szinten, az áruházaknak pedig előírta, hogy a tavalyi készletszintet minimum tartaniuk kell.

Fordítva sült el az Orbán-kormány csodafegyvere: külföldről hozzák az árstoppos csirkemellet

A kormány azt is kitalálta, hogy az áruházak húspultjaiban kis zászlókkal kell jelezni a hús származási országát, feltűnőbb lett, amikor a jellemzően magyar színek mellett egy-egy külföldi zászló is megjelenik. 

Ám most a két fenti intézkedés egymás ellen hat. Ami olcsó, az nem magyar.

A Tescóban jelenleg az árstoppolt csirkemell pultos része szlovák eredetű, és csak a vágóhíd magyar, ahol feldolgozták, azaz a sajátos árstoppal a kormány részben a szlovák csirke felé terelte a forgalmat.

A boltlánc határozottan magyar csirkemellet szeretne venni, de az nem mindig van. És ennek részben pont az az oka, hogy az árstop miatt nagyon megnőtt iránta kereslet, másrészt a G7 értesülései szerint a madárinfluenza és a szektorban lévő óriási munkaerőhiány okozza a problémát.

A lap csak a Tesconál látta, ám kommentben már jelezték, hogy az Auchanban is találkoztak ilyennel illetve arról hogy a jelenség mennyire általános, arról nem lehet pontos képünk, már csak azért sem, mert a tálcás kiszerelésekre nem kell zászlót rakni, és sok olyan üzlet van, ahol nincs is húspult.

A boltok egyébként ebben a helyzetben több szempontból sem tehetik meg, hogy ragaszkodnak a magyar csirkéhez, jogszabály kötelezi őket arra, hogy a tavalyi készletnek megfelelő mennyiséget tartsák, illetve az árstoppos termékek iránt az olcsóságuk miatt megnőtt a kereslet, és a boltok még akkor is el akarják kerülni, hogy a vevő üres polcokat lásson.

Az árstop veszteségét szándékosan a kiskereskedelemmel viteti el a kormány, azért, hogy a boltok ne az ellátási láncra hárítsák azt át – hanem inkább más termékek áremelésével terítsék szét a fogyasztók között. Becslések szerint azonban az év első három hónapjában még így is 25-30 milliárd forint bevétel kiesett a szektorból, és ez a szám azóta jóval nagyobb lehet, erről és a külföldi alapélelmiszerek és a magyar gazdaság kapcsolatáról a G7 cikkében lehet bővebben olvasni.

Forrás: G7

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Nincs farhát nincs benzin nincs víz. A qurmány még mindig minek van ? Mindent szétbaxtak elherdáltak 12 év alatt most meg arról hablatyolnak , hogy 30 százalékos infláció mellett nincs itt az ideje a bérendezésnek. Mármint a sajátjukon kívül.. Anyátok pichája.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro2
Nincs farhát nincs benzin nincs víz. A qurmány még mindig minek van ? Mindent szétbaxtak elherdáltak 12 év alatt most meg arról hablatyolnak , hogy 30 százalékos infláció mellett nincs itt az ideje a bérendezésnek. Mármint a sajátjukon kívül.. Anyátok pichája.
jesz
ehhez a külföldi csirkemellhez mit szólnak a tenyésztők? nem olvassák a híreket, vagy beleszarnak, nincs mit tenniük? igaz, hogy az unió egyben gazdasági közösség, de azért a mi tenyésztőinket kellene előre engedni a sorban..

Olvastam az okokat, de az vagy igaz, vagy nem...
balos
Meddig úszik a szar a felszínen?Amíg nem lesz tele ólommal!
csak úgy....
árstoppos csirke csöcs? remélem,hogy csak magyar forgalmi rendszámmal kapható...
Toller Béla
@KisTehen: Hja, de az árakat el bírják olvasni ! Te meg még azt sem ! Inkább meghallgatod a fideszrádióban !
fergeteg
Mert a ballib bolsiknak büdös a munka.
Nem dolgoznak csak lopnak. Lenyúlják a gazdaságot.
Egyébként eddig is import volt a csirke,de csak azért mert a bolsik nem termelnek.
Toller Béla
Ez kell, hajrá Tesco, meg mindenk más is ! Ez a kapitalizmus egyetlen egy szépsége, a verseny ! Ha a magyar elbiciklizik, ott a többi, aki boldogan szállít olcsóbban. És nem is biztos, hogy rosszabat ! A törvény meg...alkalmazkodjon, vagy elhal ...
fergeteg
Sok idióta fasszopó bolsi !!!
Ennyit érnek,a zsidógeci ujságírók.
fergeteg
Addig pattognak,hogy kardélre hányjuk a faszkalapokat.
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 19:57 ☻ A maffiaállam más farkával veri a csalánt! Szijjártó megigértre, hogy küld egy mentő jachtot. A fidesz stabilizálni fog minket. A csirke farhát árát is rögzítették . Zichy Mihály "Mentőcsónak" című -festménye alapján
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/274536021_486896999723926_762779937040687459_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=XXgWukqEh3UAX_mhnjc&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_MsppzNykkASk5_AarZycO5mfq8ssnXkz0_gPNtbcZNg&oe=62C4B3FB
Utóirat: Zichy Mihály (1827-1906) 1847-ben készült "Mentőcsónak"-ja. A "Mentőcsónak" című képe - mely a Magyar Nemzeti Galériában található - bécsi működésének legkiválóbb darabja. A kép témája és kivitelezése a francia romantikusokra emlékeztet. A csónakban minden ember egy-egy külön jellem, külön egyéniség, mindegyik saját tragédiájának a súlya alatt. Az emberi indulatokat hűen ábrázolja: a jóság és a gonoszság kifejezését már itt is láthatjuk, a 19 éves művész alkotásán!
Előre...
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/271942205_590477065898855_7585568571327652816_n.png?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=AWfm86wA-boAX9jk78x&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_hAAR4fXYdE5YCC9B76VrPrX1ylZ9vssc9g-dMF7B52A&oe=62C5222B
Farhát árstop. Nincs itt semmi látnivaló, ütemesen továbbhalad. Elég lenne az is, ha minden terméket csak annyiért adhatnának itthon, amennyiért exportra leadják.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273691200_605604547719440_2514803199081777552_n.png?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=dBGEXqayfooAX-MtMFt&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9W2vPiSVR-wyR6V9pqtHKBFY4RPLPD7u3nulSa5fj36g&oe=62C50CE2
csak úgy....
@fergeteg: viagrát szedsz,hogy itt keménykedsz? :)
tothjani
Na igen a fagyasztott rántott csirkemell valamikor olcsó volt most 4000 forint kilója és nem is a legjobb minőség.
namihami
Csupán a tőlük elvárható és az évek során már folyamatosan igazolt ""orbáni sikerszéria"" egy újabb állomása..A hír az lesz, ha egyszer egy terv sikeres is lesz végre.
A család gazdagításának terve és főként gyakorlata nem számít. Az mindig sikeres...
human
@Maccska: Nem baromság. Édesanyám egy NER tag húsfeldolgozójában dolgozik. Pár hete már külföli baromfit dolgoznak fel.
Ja és ebben a nagyon nemzeti üzemben a magyaron kívül dolgozik:
Ukrán
Szerb
Indiai
Afrikai
Mexikói
És újabban filipínók is
Istenakinincsen
@fergeteg: Te ne pattogj kis buzi,kardéledre hányhatod a buzi fideSS fajtádat!
@KisTehen: Azt már látom hogy tőled sem fogom megtudni kik a libcsik és mit jelent számodra a szó,de azt elmesélhetnéd,hogy miért lenne jó a libcsiknek egy műbalhé?A valódi balhé nem jó a fideSS-nek azt látjuk.
human
@Toller Béla: Ez nem a atesco-n múlik. A feldolgozók hozzák be a külföldi baromfit és ők adják el a Tesco-nak.
Rockxy
sose tuttam, hogy a birkák csirkemellet esznek/ennének.
a Balaton partján meg lágoscht.
boldog
@tothjani: Nem vennék belőle, a nyers, hűtött csirkemell olcsó, igaz,
a vizet is nyomják bele, tehát a vizes fényes húsban lévő víz is hús áron árulják.
De, új vállalkozások alakultak ki a kis zászlókra és a "Magyar
termék" matricára, amit itthon ragasztanak rá a külföldi termékre...
boldog
@Néro2: Lehet vicc és már jelkép is a farhát, de, anélkül nem húsleves a húsleves.
Istenakinincsen
@boldog: Megoldás1:Pénz megszűntetése...akinek nincs annak úgy is jó,a tőbbi majd megoldja.
Megoldás2:Élősködő maffia alapon épült diktatúrák kivezetése.Gazdag-szegény szakadék betemetése.Törekvés a természet törvényei által diktált egyensúlyra.
Megoldás3:Az idő.
Pálinkás Pál
@fergeteg: te valami ritka köcsög vagy, román cigány!...
fergeteg
Idióták ! Pályinkások !
Az elmúlt 30 évben nagyobbik részben import csirkemellet ettek még a kádárista komcsik és a neozsidólibsik is Magyarországon. Mert nem termelnek semmit.Mindent akarnak csak dolgozni ne kelljen.
Egy élhetetlen népség. Az pár csirkefarm soha nem látott el benneteket.
fergeteg
5. 47. perc : Van aki már ilyenkor is a seggtörlő lapokat bújja. Én akkor még ki sem töröltem velük.
Németh István
Csak megkérdezem >> a csirkemell fogyasztóknak nem mindegy, hogy az honnan érkezik? olcsóbb, jó, akkor mi a gond!? Az hogy nem valami habzó húgy agyúnak jutott ez eszébe?? Olybá tűnik igen! ez a gond!
ómió
Ha egy árstopos termék akkor is árstopos, ha nem magyar eredetű, az, akkor, efftársilag már "fordítva sült el"!? És lesztek ti még idiótábbak is!?
drrotf
Mert az Orbán kormány mindenkinek segít!A szlovák baromfi termelőknek is, csak a magyarokat "segíti"úgy hogy azok inkább abbahagyják a baromfi tenyésztést, és nem lesz magyar árú, csirke mell a boltokban !Normális dolog ez.Olyan mint amikor az osztrákokat is segítettük az alacsony benzin árral!Besnyő Pista bácsit idézném:"Noormmálliis?"
amortizáltok
csirke kaparót meg farhátat hoztatok orbánnak ja nem ölöget .
boldog
Mindegy miről szól a herdálásuk, csak beszélnek róla, és nem történik semmi. Arról sem, hogy évente a politikusok bérét min. 5-600 ezerrel növelik és ebben érdekes mindenki egyetért. Tehát, az a lényeg, hogy mindenki olyan mondatokat küldjön a médiának amivel hülyét lehet csinálni a népből, de, senki sem reklamál, mindent megetetnek mindenkivel. Ha, reklamál bármilyen hszben, azt mindenki gyorsan feledi. A rezsinek becézett alamizsnáról is sokat lehet beszélni, de, soha nem emeli meg azzal a béreket, mert ahhoz gyáva. Mindegyik politikus magát fényezi és az ország lám egyre lejjebb csúszik...
boldog
@Néro2: De, azért igyekeznek minden fillérből ami kifizettek bérként,
adót csinálni, hiszen sok a rezsijük a villákban lévő medencék és
jakuzziban kell a sok víz, a dőzs sokba kerül...
boldog
@Németh István: Nem olcsó, de az a vicc, hogy a nélkül nincs jó húsleves. Lényeg, hogy minden élelmiszer a 3x-ára nőtt miért is. Mert a politika támogatja azokat a menekülteket is, akik a hazájukban sem szerettek dolgozni. Amit kapunk olcsón, azt elajándékozzák a szomszédnak. Hol van az a kimutatás, mennyi fő romát tart el az ország, stb.?
Emmersson71
Gondolom, ha magyar nincsen, akkor a külföldről behozott az drágább, mint lenne a magyar! Mivel árstop van, ezt a veszteséget a kereskedők nyelik le.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.