Egy új illeték bevezetésével egyenlően, az összes fogyasztóra szétterítve kellene elosztani az orosz földgázszállítások csökkenése és esetleges teljes kiesése miatt keletkező költségeket Németországban – javasolja a szövetségi kormány hétvégi sajtójelentések szerint.

Robert Habeck gazdasági miniszter, alkancellár egy szombat esti hamburgi pódiumbeszélgetésen közvetve megerősítette a Reuters hírügynökség értesülését, miszerint az energiaellátás biztonságáról szóló törvény napokon belül várható módosításával a földgázellátási válsághelyzet riasztási vagy vészhelyzeti szintjének kihirdetése esetén lehetővé válik egy új illeték beépítése a földgáz fogyasztói árába.

A német kormány egyenlően osztaná el az orosz gázszállítások kiesése miatt keletkező költségeket

Fotó: ADAM BERRY / AFP

A miniszter az ország legnagyobb földgázimportőre, a fizetési nehézségekkel küszködő Uniper példájára utalva kiemelte, hogy súlyos gondjai támadhatnak azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az orosz gázszállítások visszafogása miatt kénytelenek jóval magasabb áron pótolni a hiányzó mennyiséget, de a váratlanul és jelentősen megemelkedő költséget a hosszú távú szerződéseik miatt nem tudják rögtön áthárítani a vásárlóikra, például a települési, városi közműszolgáltatókra.

Az ilyen helyzetek kezelésére szolgál az úgynevezett árkiigazítási mechanizmus, amelynek révén az érintett cégek a még érvényes tarifát felülírva azonnal érvényesíthetik a költségnövekedést az áraikban. Ez azonban "nagyon éles kard", ezért nem is használják – mondta a miniszter.

Kifejtette: az árkiigazítási mechanizmus beindítása azzal járna, hogy a földgázt az orosz import visszafogása miatt máshol, drágábban beszerző vállalatoktól vásárló közműszolgáltatóknak hirtelen a megszokottnál jóval magasabb árat kellene fizetniük, és ezt a költségnövekedést érvényesíteniük kellene fogyasztóiknál, a háztartásoknál és egyéb ügyfeleknél, cégeknél, közintézményeknél.

Ez Robert Habeck szavai szerint azonnali "árrobbanást" okozna. Ráadásul a mechanizmus szélsőségesen eltérő módon érintené a fogyasztókat, hiszen nem minden importőr üzletel orosz gázzal, így nem minden közműszolgáltatónál emelkednének az árak robbanásszerűen.

A tervezett új megoldás, az illeték a kormány szándéka szerint átlátható és igazságos módon osztaná el a költségeket minden fogyasztó között – jelentette a Reuters. Ezzel kapcsolatban Robert Habeck a Die Zeit című hetilap hamburgi rendezvényén – videókapcsolaton bejelentkezve – elmondta, hogy az Ukrajna elleni orosz háború energiapiaci hatásainak kezelése egy "tanulási folyamat", ezért ismét hozzá kell nyúlni az energiabiztonsági törvényhez. Hozzátette, hogy a tervezett módosításról még tárgyalnak a szövetségi parlamenti (Bundestag) frakciókkal.

A Zöldek politikusa aláhúzta, hogy a bajok Vlagyimir Putyin miatt keletkeztek. Az orosz államfő az Ukrajna elleni háborúval egyszerre "kvázi gazdasági háborút" indított a Nyugat, és benne Németország ellen. Putyin arra számít, hogy az energia árának felsrófolásával megosztottságot idéz elő, "szétrombolja az ország egységét és szolidaritását" – mondta a német alkancellár, megismételve azt a számos alkalommal kifejtette véleményét, miszerint előfordulhat, hogy Moszkva az energiaválság elmélyítésének céljával teljesen leállítja a gézszállítást az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken a július 11-én kezdődő, tíznapos karbantartás után.

A vezetéket üzemeltető Gazprom orosz állami energetikai óriáscég június közepén nagyjából 50 százalékkal csökkentette a Németországba szállított földgázmennyiséget. A közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) adatai szerint az Északi Áramlat-1 vezetéken így alig 700 gigawattórának (GWh) megfelelő mennyiség érkezik napi szintre számítva. Ez a mennyiség a Gazprom korlátozása előtt még 1400 GWh felett volt.

Szintén jelentősen csökkent az Ukrajna-Szlovákia-Csehország útvonalon érkező orosz gáz mennyisége, a német-cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson regisztrált adatok szerint 600 GWh-ról 200 GWh-ra.

A hatóság legutóbbi, pénteki napi jelentés szerint az ellátási helyzet "feszített, és nem zárható ki, hogy tovább romlik majd", de a piaci szereplők más forrásból tudják pótolni a kieső mennyiséget, bár "jelentősen drágábban". A tározók feltöltése egyelőre zavartalanul folytatódik, a töltöttségi szint 61,03 százalékos. A zavartalan téli ellátáshoz októberre 80 százalékos, novemberre 90 százalékos töltöttségi szintet kell elérni.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Németh István
Ehhez lenne esze a kretén állatoknak a rátarti beképzelt moslékoknak! Ha némettel kezdesz elve vedd elő a bugylibicskádat, hogy azonnal kibelezd! Rasszista nyilas moslék liberális ócskaságok!
Gyurka80
Németek jól tökön lőtt a kormányotok, meddig tűrtök még mikor zavarjátok el a p..csába!
Clavigo
@Gyurka80: @Németh István: @KisTehen: Nagy gondolkodók,mikor találkoznak...Vazzze,,így együtt,, " képviseltek " vagy 52 IQ- hányadost..
Gyurka80
@Clavigo: Majd fizesd a német számlát!
Clavigo
@Gyurka80: Ne fossál már ennyire...:):):)
Csizmás Kond
..ha nekik nem kellett fűtsenek rőzsével...kelekótya gótok.
csak úgy....
látom a sok hülye már megint a németeket sajnálja! :)
Clavigo
@KisTehen: Kipróbálhatnád... Csak két dolgot kell hozzá megtanulni...Dolgozni,,meg nem árt egy kis nyelvtudás sem. Nem arra a nyelvtudásra gondolok,amit Orbán dagadt valagánál " adsz elő ..
Clavigo
@KisTehen: Kicsit zavartnak tűnsz .. Én nem a tölcsérseggű Szajjjer haverodról beszéltem. Végül is ,,ha neked ez tetszik..(!!) Elvégre fitymaszos vagy..:)
Clavigo
@KisTehen: Látom,,nem bírsz elkanyarodni a témától...:) Meg kéne kérdezned erről Szajjer bácsikádat...( én passzolok..:):). )
ómió
Szóval, mi (is) fizessük az ő elb..ott "gázembargós" bohóckodásuk árát? Osonj, ahova gondolom, Pubi!
VASTAGBŐR
@durbincs: te szerencsétlen magadat lájkoló blankolt halfarok ... mi van veled ? Szétütött a nap ? Begyógyszereztél megint ?
szerintem a mamád járt volna jól ha téged megiszik inkább a latiból .. és leöblíti avval amit te írtál nekünk .. te elmeroggyant
ómió
@Clavigo: Üdvözöllek, Pöcsömöccse efftárs! Én ómió vagyok! Mondanál is valamit, vagy csak az elmebajoddal villogsz!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.