A hét első napján 32-38 °C is lehet, ám estétől egy hidefront okozhat a Dunántúl nyugati részén zivatarokat viharos széllel, melyek kissé lehűtik a levegőt. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn általában napos, száraz időre van kilátás kevés gomolyfelhővel, ugyanakkor délután északnyugat felől egyre több fátyolfelhő érkezik, késő délutántól pedig a Dunántúl északnyugati részén már meg is vastagszik a felhőzet. 

Hőség és nyugaton zivatarok, ez várható hétfőn

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az előrejelzés szerint egy közeledő hidegfronthoz kapcsolódóan délutántól a Kisalföldön, Alpokalján nyugat felől néhány zivatar kialakulhat, majd a front érkezésévél a késő esti, éjféli óráktól már aktívabbá válik a légkör és nagyobb számban van esély zivatar előfordulására. A nyugati határvidék területein az északnyugatira forduló szél átmenetileg viharossá fokozódhat, illetve zivatarban 70 km/h feletti lökések is lehetnek.

Ugyanakkor hétfőn napközben még nem enyhül a kánikula, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 38 fok között valószínű. Késő estére általában 21 és 29 fok közé hűl le a levegő.

A meteorológiai szolgálat a zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékre. A hőség miatt az előbb említett megyékre és Komárom-Esztergomra, Somogyra és Nógrádra elsőfokú, Fejér, Tolna, Baranya, Pest (benne Budapesttel), Bács-Kiskun, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre másodfokú, míg Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékre harmadfokú, azaz vörös figyelmeztető előrejelzést adtak ki.

Hétfő éjjel a Dunántúl legnagyobb része, valamint az Északi-középhegység fölé északnyugat felől szakadozott frontális felhőzet érkezik, másutt derült vagy fátyolfelhős lesz az ég. Eleinte az Alpokalján, később az éjszaka második felében már a Dunántúl északnyugati felében másutt is várható zápor, zivatar. Az északnyugati szelet az Észak-Dunántúlon kísérhetik élénk, néhol erős, zivatarok környezetében viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 23 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Kedden egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul át az ország felett. Emellett az ország nagy részén több-kevesebb napsütésre is számítani lehet az előrejelzés szerint. A Dunántúlon többfelé, másutt elszórtan valószínű zápor, zivatar. Estétől nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. Délutánra a Dunántúlon 26, 31, máshol 30 és 38 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.