A klímaváltozás és a globális felmelegedés veszélyei egyre látványosabbá válnak hazánkban is, a magyar patakokban drasztikusan csökken a víz mennyisége. Erről tanúskodik a Bicsérd központjában elhelyezkedő egykori tó is, ami mostanra szinte teljesen kiszáradt.

Vége, nincs tovább: kiszáradt egy tó az Alföldön

Fotó: pixabay.com

Nem gondoltuk, hogy ilyen hamar elér minket is a probléma

– nyilatkozta a megyei lapnak település polgármestere, Vér József.

A bejegyzett bicsérdi vízfolyás több mint 10 km-es szakasza kiszáradt és a horgásztóba két éve nem folyik víz. A Mecsek lábánál lévő területeken több új horgásztavat is létesítettek, ezekben még van víz, de a vízszint csökkent. A horgásztó a helyi kulturális, sport- és egyéb rendezvények helyszíne volt, horgászbüfét, szökőkútrendszert és egyéb látványosságot működtettek a környékén, így nagy veszteséget jelent a kiszáradása.

A források és patakok eltűnésében a csapadék és a téli hómennyiség hiánya miatt alakult ki ez a számunkra is nagyon nehezen elfogadható, szomorú helyzet. A tó megvalósításához és működtetéséhez 8–10 pályázatot használtunk fel

– közölte a polgármester.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: hellovidek

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Namely
Propelleres "tájékoztatás": "vége, nincs tovább, durva, tönkrement, összeomlás, romlott, nagy a baj", stb.

Éljen a covicc-féle "mindmeghalunk" ijesztegetés.
Néro2
A tó megvalósításához és működtetéséhez 8–10 pályázatot használtunk fel. Hát nem sok sikerrel. Csak csendben kérdem a farhátisztáni bevett pályázati gyakorlat alapján tóra jutott belőle pííííz?
drrotf
Régen , még az átkosban is Magyarország vízgazdálkodását egy OVH nevű országos szervezet irányította, olyan módon, mintha egy katonai szervezet lett volna.A vízőrök rendet tartottak az összes csatornán és vízkormányzással biztosították a a vizet a csatornákban. Azután jött a rendszerváltás, és az egész mezőgazdasági vízhasznosítást taccsra vágták, mert a földeket szét parcellázták, és a vízügyi hatóságnak már alig volt beleszólása az érintett területek vízgazdálkodásába.Ezután rájött a kormány hogy az országban öntözéssel lehet a az aszályos időben segíteni, és újra elkezdték az öntöző csatornák kiépítését.A hasznosításban nem tudom meddig haladtak, de az biztos hogy az idén például nem lehetett hallani a mezőgazdasági vízhasznosításról az öntözésről, pedig tavalyig nem szóltak hírek semmi másról csak arról, hogy például a Tisza mentén mekkora tározókat építettek, hogy majd később enyhítsék az aszályt.Most erről, hogy a tározókban felhalmozott vizet hasznosították semmiféle hír nem jelent meg.Kérdezem , ha most aszály van , és építettek víztározókat, akkor miért nem enyhítették időben az aszály károkat?Nem volt jó a számítás, nagyobb volt az aszály mint amire számítottunk?Mire számítottunk, hiszen már évekkel ez előtt is mondogatták hogy egyre nagyobb lesz az aszály?
nezelodo
Lári-fári! Nemrég itt is a kormány hivatásos vélemény közvetítői "libsi kamuklímáról" írogattak. Aztán kapott a jó gazdánk egy kis EU-s támogatást e célra, és mintha elvágták volna. úgy elmaradt a kamuklíma.
Na ennyit a kormányunk szakértelméről és az igazmondásáról. Az a pénz pedig tuti hogy nem a kijelölt célra lett elköltve, amolyan Rogán féle tanyafejlesztési program része lehetett az útja, vagy még rosszabb helyen landolhatott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.