Kedden a keleti országrészben heves zivatarok is lehetnek, a délkeleti országrészben azonban még a hőség fog uralkodni. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden egy hidegfront hatására átmenetileg megnövekszik felettünk a felhőzet, amely a front mögött a legtöbb helyen gyorsan csökkenni kezd.

Záporokkal és zivatarokkal érkezik a hidegfront

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A Dunántúlon délelőtt az eső, zápor melletti zivatarokból néhol 20-30 mm csapadék hullhat rövid idő alatt, majd már csak kevesebb helyen (főként az Észak-Dunántúlon) alakulhatnak ki újabb zivatarok. A déli, kora délutáni órákban a Duna-Tisza közén, majd késő délután, este már a Tiszántúlon, északkeleten járó hidegfrontot sok helyen kísérheti 60-70, zivatar környezetében 70-90 km/h-s szélroham. Legjobb eséllyel a keleti országrészben akár heves zivatarok is kialakulhatnak 80-90 km/h feletti szélrohammal, felhőszakadással (rövid idő alatt 20-30 mm csapadékkal), nagyobb méretű jéggel.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 24 és 37 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket az ország nyugati felén, a magasabbakat délkeleten mérhetik. Késő estére 17 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

Keddre a meteorológiai szolgálat a zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki, valamint a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú riasztás van érvényben Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Veszprém, Győr-Moson-Sopron megyékben. Zivatar miatt elsőfokú riasztás is érvényben van szinte a teljes Dunántúlon, valamint az Északi-középhegység nyugati részén, Pest és Nógrád nagy részén, Bács-Kiskun megye északnyugati részén. Az ország nyugati határától a komáromi és nagyatádi járások közötti képzeletbeli vonalig van érvényben riasztás felhőszakadás miatt.

Hőség miatt Bács-Kiskun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre elsőfokú, míg Békés, Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyékre másodfokú figyelmeztető előrejelzés van kiadva.

Kedd este nyugat felől csökken a felhőzet, a Tiszától nyugatra derült idő várható, a keleti, északkeleti megyékben viszont lehetnek még erősen felhős területek a reggeli órákig. Elsősorban az északkeleti megyékben fordulhat elő zápor, zivatar, másutt csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk, a Bakonyban erős lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul.

Szerdán a Dunántúlon derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, kicsi a csapadék esélye. A Dunától keletre eleinte közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, majd ott is csökken a felhőzet és a szórványosan előforduló záporeső, zivatar az esti órákban mindenütt megszűnik. Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül, időnként megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. Délután 25, 31 fokot mérhetnek.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.