A Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi nyilvántartásából kiszámolta, áprilisban több mint 3 százalékkal, ezer köbméterenként körülbelül 934 euróra nőtt Magyarország orosz gázára.

Az Orbán-kormány százmilliárdokból tartja fent a "rezsicsökkentés" látszatátFotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. július 1-jén. MTI/Fischer Zoltán

Az orosz tarifa így már 16 százalékkal haladta meg a kiindulópontnak tekintett tőzsdei árat.

Ezek az arányok a legkevésbé sem mutatnak összhangot a hosszú távú magyar-orosz gázszerződés tavaly októbertől érvényes megújítása kapcsán hangoztatott kormányérvekkel, miszerint

a megállapodás történelmi, az előzőnél nagyságrendekkel jobb, illetve a rezsicsökkentés biztosítéka lenne.

A tényszámok közlése elől az árak és a képlet titkosságára hivatkozva rendre kitértek. A lap február óta közli a KSH külkereskedelmi nyilvántartása alapján Magyarország nagy pontossággal becsülhető orosz gáztarifáját, az adatokban e nagyívű kijelentések bizonyságát nem lelték. 

A Népszava az elmúlt fél év során arra jutott, hogy az oroszok két hónap késéssel, illetve „ellapítva”, de egyértelműen az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett, holland gáztőzsde havi átlagárát veszik alapul.

Magyarország orosz gázárának rajzolata ugyanis szinte pontosan a tőzsde két hónappal korábbi ívéhez illeszkedik. 

A két hónapos elcsúsztatás révén Magyarország orosz gázára négy hónapra előre nagyjából becsülhető.

Eszerint májusban orosz gázunk hatalmas mértékben, 60 százalékkal is drágulhatott. 

Májusi gáztarifánk valószínűsíthető, brutális kilövése leginkább a hazai gáztárolók feltöltését érinthette kellemetlenül. A Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont minap közzétett tanulmánya szerint, míg az EU legtöbb állama ütemesen halad a nemrég közös célként kitűzött, 80 százalékos töltöttség felé, Magyarország ezt az arányt csak a betárolási ütem fokozásával érheti el a tél előtt.

Bár a vélhető árképlet alapján kevésbé érdekes, a nem túl bonyolult politikusi nyilatkozatok tükrében érdemes az orosz árat egyazon hónap tőzsdéjével is összevetni.

Eszerint áprilisban az akkori piaci árnál 6 százalékkal olcsóbban kaptuk az orosz gázt.

Bár márciusban az arány 30 százalékot is mutatott a javunkra, azt megelőzően éppenséggel az oroszok kértek egyazon időszak piaci árainál 31, illetve 6 százalékkal többet.

A Kreml e számítás alapján 2017 decembere óta átlag 5 százalékkal kért többet tőlünk a gázért a piaci szintnél.

A lap szerint mindezek semmilyen módon nem támasztják alá Vlagyimir Putyin érthetetlen februári szavait, miszerint Magyarország a tőzsdei szint ötödéért kapná tőlük a gázt.

A tények éppígy, teljes mértékben cáfolják Orbán Viktor, Szijjártó Péter, vagy épp Gulyás Gergely tavalyi kijelentéseit, miszerint az új orosz gázszerződés sokkal jobb lenne az 1996 óta érvényes előzőnél, illetve biztosítaná a rezsicsökkentés fenntartását

- írja a Népszava.

A számok Orbánék ama kijelentéseit is élesen cáfolják, miszerint orosz tarifánk bármilyen mértékben is hozzájárulna a rezsicsökkentés fenntartásához.

Az adatok alapján ugyanis 351 forintra becsülhető a hazai gáznagykereskedelmet végző, állami MVM által az oroszoknak áprilisban a gáz köbmétere után fizetett átlagár. Ez pedig szinte pontosan hétszerese annak az 50 forintnak, amit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) – a hatóság friss éves beszámolója szerint – a bruttó 101 forintos gáztarifán belül a gáz „molekuladíjaként” nyilvántart. 

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Népszava

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Havanagi
Nagy ára van a putyini barátságnak,amit mi fizetünk meg.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Havanagi
Nagy ára van a putyini barátságnak,amit mi fizetünk meg.
ómió
Közpénzből támogatja a "közt"!? Hát, ez igazán nem efftársi! Ők az ilyet népzsebivel "váltják ki"!
Néro2
Mert különben hazugságaiért agyonverik a hívei. Én mondjuk nem verném agyhelyen mint hívei a fene se szarozzná össze a kezét egy ilyennel. Meg engem egyébként se vágott át csak megpróbálta. Csak szónék ártány ha 12 éve folyamatosan nem lopjátok szét az országot nem szórtok szét ezer milliárdokat címeres haszontalan baromságaitokra még a közmunkás is vigyorogva tankolna 800-ért. Utolsók vagytok mint csutilandotok Európai összehasonlításban. Rohadt tolvaj szemét mindenhez IS hülye népség vagytok. Az is ugyanolyan alja erkölcs és ész nélküli lény mint ti aki bármiben is támogat benneteket.
rokker33
Gondolom Gyurcsány idején jó volt az évi 2x gáz emelés! Most mennyibe kerülne 1m3 gáz?600=800=1000 ft???
jesz
...a félelmetes az, hogy még nem verte ki a biztosítékot a titokban myomtatott billiónyi értékű papírpénz...mert ekkora hiányt nem tudunk ilyen elmaradott iparral előállított új értékkel fedezni...

Aki emléxik, az tudja, hogy öt-hat éve még az folyt a csapból is, hogy milyen óriási az exportból keletkezett többletünk...na, az elmúlt, már csak az emlék aradt...

...meg a pénznyomda..
Yoda69
Hasit a naszádunk... az államcsőd fele.
Gazella
Folyamat hazudnak zsirhájèk.. Csak valamivel etetni kell a birkáit, kik igen csak nagyokat bólogatnak zsirhájnak.
colibri
@rokker33: Nem veszed észre, hogy Gyurcsány már 12 éve letünt a porondról és nem hiszem, hogy valaha is visszakapaszkodna a hatalomba. Ő nektek csak azért kell, hogy még 30 év után is tudjatok rá hivatkozni, fekete bárányként nyilvántartani. A nagy gyurcsány-ellenességetekben azt sem veszitek észre, hogy orbán az igazi fekete birka, mert ti is birkák vagytok. Túl kellene már lépni azon, hogy Gyurcsány idején ez, volt, meg az volt, meg úgy volt, az idő régen elszállt felette. Azt hiszem, ha a háború kiterjed, elindul Afrika népe ebben a gyönyörű megváltozott klímában, pár év múlva lesz nektek elég bajotok, el fogjátok felejteni Gyurcsányt mindenestől!!
Yoda69
@colibri: Ezek az idiota barmok meg 100 ev mulva is gyurcsanyozni fognak.
O1G meg mindig masra keni a sajat szarat. Itt van a 405-os Euro, meg a 390-es Dollar. Es mit mondanak ezek a tetvek? Hogy Sorosek shortoljak a forintot. A sok majom meg ezt megeszi. Fel sem merul bennuk, hogy az ev elejen eldurrogtatott 2000 milliard, az evi 600 milliardba kerulo rizsacsokkentes, meg az ellopott 50 ezer milliard vezetett ide.
drrotf
Az tetszik, hogy a költségvetés pótolja ki azt amit a fogyasztó nem fizet meg.Erre az oktondi, azt gondolja,hogy ő nem fizeti ki a gázárát.A költségvetés az az adóforintokból áll össze, és ezért ha költségvetésből fizetik ki a gáz és egyéb szolgáltatások árkülönbözetét, akkor mindenki fizet a szolgáltatás árának egy részét, és nem csak az ki a szolgáltatást igénybe vesz! Azt szereted, ha akkor is fizetsz, ha nem veszed igénybe a szolgáltatást?Ennek örülsz olyan nagyon?Nem gondolod, hogy az lenne az indokolt, ha mindenki azt fizetné ki amit igénybe vesz?Ha igen, akkor miért tapsolsz a rezsicsökkentésnek hazudott hókusz-pókusznak?
rokker33
@colibri: Észre vettük, azért olcsó a gáz víz villany, mert ez a hazug patkány már nincs hatalmon! Orbán is egy fasz nem tagadom rengeteg hibát követett már el,de azért 70 ezerről 200 ra emelte a min bért és rég volt már ár emelés q rezsinél! Nekünk jobb úgy sem lesz ezt a faszt meg Ti választottátok meg nem Én!Nem is élek Magyarországon a cigány miatt mégis Fideszes vagyok :D Nagyon gáz...
Yoda69
@drrotf: Talan azert van ez a felfogas, mert sokan nem fizetnek adot, igy kozvetlenul nem szembesulnek vele.
Eladott Ország
Igen, eddig még nyereség is volt a rezsicsökkentett gázáron 2014-2021 között. De most már vastagon veszteséges! És a gerinctelen fidesznyikek maradnak a hatósági és rezsicsökkentett árak bűvkörében Utánuk a vízözön! Gerinctelen fidesznyikek. Magyarország orosz gázára és európai dőzsdei ár 2018-2022
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fnepszava.hu%2Fi%2F12%2F6%2F0%2F1345100.jpg&key=Jmsk57s1_QvOK4-hH1jDAQ&w=800&h=797
A FIDESZ NYOMORBAN TART, HOGY PÓRÁZON TARTHASSON!
Pági
@drrotf: azért tapsikolnak, mert ezt a logikai okfejtést senki el nem magyarázza a bugyuta népségnek ,a megértése pedig meghaladja szellemi képességeiket.
colibri
@Yoda69: Bangóné, volt képviselő asszony sokszor eszembe jut, a parlementben tett patkányozós hasonlatával. Ő már nincs ott, de 2022 áprilisától is tele van a parlament fideszes patkányokkal, akik orbánék óriási szekértolói. Együtt bármit megtesznek a nagy arányú felhatalmazás okán. Ha égbe megy az euró és az infláció, ők akkor sem érzik, mert az ő jövedelmük is az egekben van. A népet magasról lesz@rják és közben rezsicsökkentésről és megmentésről beszélnek. patkányok!
colibri
@rokker33: Felemelte a minimálbért? Ahhoz is nagy érdeke fűzőfött, mert a minimálbér már nem adómentes, havonta szépen befolyik a költségvetésbe a 15 % adó. Ráadásul arányaiban elég sok ember keres minimál bért. Hogy nézett volna már ki a 70 ezer az ő millióik mellett?? Kb úgy, mint a 28500 ft minimum nyugdíj.
Amit magadról írtál... tényleg nagyon gáz /vagy!
lampa laz
@rokker33: (12:08) és a rezsicsökkentés különbözetet ki a faszomat fizeti meg? Azt is mi b+, még az is aki nem is használja.
colibri
@KisTehen: Ha úgy van, az is a kormány hibája! Nem tartatja be a saját törvényeit, nem alkalmaz controllt. Ha megbüntetné a vállalkozókat, nem fizetnének zsebbe!
Aki Én
@rokker33: Na, mennyibe kerülne?
Megsúgom, orbán 2010-től évekig bőven az inflációt meghaladó mértékben emelte a gáz árát, amit később ,,rezsicsökkentett", míg a világpiaci ára a felére esett.
Mindegy, ezek csak tények.
Aki Én
Az élelmiszer árstopnak is az lett az eredménye, hogy minden egyéb drágább lett, amin meg visszahozzák.
Szóval egy fillért sem spórolunk, ha bármi mást is veszünk.
Márpedig veszünk.
colibri
@KisTehen: Ne röhögtess már, ilyen kormány mellett? Az emberek kiszolgáltatottak és ők sem ellenségük a pénzüknek! Különösen ilyen drágaság mellett! Naponta emelkedik bizonyos napi termékeknek az ára!
CsipkeRózsa
@sgl: 12:00

Igen, és Orbán emelte 27%-ra az Áfát a közmű-díjakra is.
Németh István
A látszat barom álltok!! > az a tény, az egyszerű tény!!! ! miről beszéltek! Nem kell a rezsicsökkentés? nem kellenek az árstopok? Akkor menjetek ki a sógorékhoz tankolni, vagy a németekhez, de mehettek a Horvátországi területekre autókázni, meg rezsit fizetni! ÉS DÖGÖLJETEK ÉHEN! esetleg ha ráértek fagyjatok is meg! szemét barmok! Tudjátok mik is vagytok ti valójában??? >> @colibri: @CsipkeRózsa: @Aki Én: @KisTehen: @Havanagi:
a tehénnek a seggéből kifolyt fos! aljas szemetek!
Eladott Ország
A dagadt kolostordisznó, pedig elhitette a jónéppel, hogy mi olcsóbban kapjuk a gázt, pedig dehogy. Igen, csak közben már több tagország is pedzegeti, hogy akkor viszont Magyarországnak egy fillér sem jár az energetikai modernizáció most összeálló pár száz milliárd eurós alapjából Orbán mindig rövidtávra tervez, a hívei meg csak az orrukig, ameddig ellátnak. Valahogy az az érzésem, hogy Orbán külön utas politikája, folyamatos pávatánca, Putyin imádata, nem is sokára nekünk nagyon sokba fog kerülni. S ahogy Inotai András mondja, ha itt beüt a krach, nem lesz olyan ember aki felvállalja az ország rendbetételét, mert nem is lehet. Káoszt egy újabb káosz fog követni, készüljünk a legrosszabbra
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fc.tenor.com%2Ftc1L3cdopa0AAAAC%2Fjolvanezigy-mit-kene.gif&key=C5FdWfJxBovMglLqW7B5cg&w=800&h=280
Megint "báncsák" a magyart! Akkora szopatás lesz ebből, hogy Holdról is látszani fog. Na erre mondja az öreg apacs, hogy ez nem szivacs, hanem szopacs'. Amúgy a fideSS kezdi megtapasztalni, milyen is a Néppárton kivüli élet. Ott meg örülnek, hogy megszabadultak végre a kolostormalacéktól!
Aki Én
@rokker33: @colibri: Megemelte a minimálbért.
Hát ez qrva nagy. Mondjuk inkább a járulékokat. Közben 405 az euro.
Az a 80.000,- akkor többet ért.
simmering73
@sgl: Így igaz. Szociális hozzájárulás havi 10-15 ezer ft. A rászorultaknak gyógyszertámogatás (közgyógy igazolvány), nyugdíjas bérlet. Ez a briganti banda a hatalombitorlás kezdete után két évre mindent megszüntetett.
Istenakinincsen
Az Orbán-kormánynak honnan van pénze?Azon "dolgoznak" hogy hogy lehet a legtöbbet(törvényesen) kivenni a nagy közös kondérból úgy,hogy lehetőleg senki ne lássa?!
Istenakinincsen
@Németh István: Moderáld magad Pista!Megint ömlik a fos a szádból!
rokker33
@colibri: basszus 300 400 ezerre nem emelheti fel,mert aki kisvállalkozást vezet egy faluban mondjuk ABC t az még a 200 at sem tudja kifizetni!Azért reális keretek között kell megszabni az összeget és a minimálbérnél magasabb fizetést adhat a tulaj, szóval nem kötelező a bruttó 200e, de ennél kevesebbet nem adhat! Szerintem aki annyit keres az annyit is ér! ...Az összes ismerősöm nettó 300 400 at ketes minimum...Én is kereshetnék annyit Magyarországon!
rokker33
@Aki Én: az összes ismerősöm nettó 3 400 ezret keresni! Aki nem tud ennyit megkeresni az annyit is ér egy nagy semmit!
Aki Én
Ennyiből ma már nem jutsz egyről a kettőre. Ebből fejlődni képtelenség.
És tedd mellé az elmúlt évek áremeléseit.
Yoda69
@rokker33: Latom bejon neked luzerjano allaspontja
vitriol
Most is megy az őrült pénzszórás, orbán így akarja eltitkolni, hogy hazugság a rezsirizsa és az olcsó orosz gáz!
rokker33
@Aki Én: barátom pesten lakik naponta 25 000 ret keres hegesztőként !.180.000 az albérlet rezsivel a többi tiszta pénz! Aki ennyiből nem tud megélni meg félre rakni annak inkább no comment! @Yoda69: ezt még 20 évvel ezelőtt mondta nekem nagymamám, mert ő arra törekedett mindig, hogy meglegyen mindenünk.Ez a Jancsi gyerek egy bohóc, csak beszélni tud!
Németh István
Barmok állatkertjei amit a rezsicsökkentésbe , az árstopba adócsökkentésbe beleinvesztál a kormány azt nem gyurcsány -bajnai -veres módra magukra költik (aranybánya stb) hanem a polgárok millióira! A lényeg ti még a hülyénél is hülyébbek vagytok - amolyan tehénfos maradvány a tehen hátsó lábán!
Istenakinincsen
@Németh István: Pista maga nagyonokos.Honnan invesztál a kormány te szerencsétlen?A saját zsebükből???
Te nem látod hogy ezek a saját zsebüket tömik és a rezsicsökkentésbe , az árstopba adócsökkentésbe beleinvesztálják a közvagyont.(ami szintén a néptől van).Honnan van pénze a kormánynak???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.