Nem értik egyes szakértők, miért érzik magukat rosszabbul az idős emberek a nyugdíjemelésektől, mint ahogy azt a számok indokolnák, pedig egyszerű a magyarázat: ma nincs korrekt elszámolás – vetette fel a Népszavának Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke.

Az Orbánék hallani sem akarnak róla, míg máshol automatikusan a havi inflációhoz emelik a nyugdíjakat
Fotó: Pixabay

Szerinte nem jó üzenet, hogy az éves várható infláció alapján döntik el a januári emelés mértékét, tehát

egy jóslásra alapozza a kormány az idősek ellátását, de amikor a következő év elején elkészül a zárszámadás, amiből kiderül, mekkora volt a tényleges áremelkedés, akkor nem számolnak el a nyugdíjasokkal, hogy vajon megkapták-e a teljes nekik járó összeget.

A már megszokottá vált novemberi nyugdíjkiegészítés ugyanis, amit elvben ennek a kérdésnek a megoldására találtak ki, csak augusztus végéig veszi figyelembe a drágulást, azt már nem számolja bele, ami az év négy utolsó hónapjában történik.

A kérdés azért különösen aktuális, mert a jegybank minden eddiginél sokkolóbb inflációs előrejelzést hozott nyilvánosságra.

Már szó sincs a tavasszal hangoztatott forgatókönyvről, hogy júliusban tetőzik a drágulás és utána lassú javulás indul, a legújabb forgatókönyv az év egészére 11-12,6 százalékos általános, ezen belül 20 százalékos élelmiszer áremelkedéssel számol

- írja a Népszava.

A nyugdíjasoknak ugyanakkor a júliusi pénzükkel együtt kifizetendő évközi emelés csak 3,9 százalékos növekedést jelent, ami az eredetileg csak 3 százalékosra tervezett, végül 5 százalékra növelt januári emeléssel együtt is nagyon messze van a fenti számoktól.

Némethné Jankovics Györgyi tud olyan országokról,

ahol ilyen esetben automatikusan a havi inflációhoz emelik az idősek ellátását, nem kell ehhez a hatalom kegyére, döntésére várni, de nálunk ilyen megoldásról a kormány hallani sem akar.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Népszava

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
A nyugdijasok (tisztelet a kivetelnek) tavasszal eldonthettek, hogy svajci indexalast szeretnenek, ami lekoveti az inflaciot, vagy az alamizsnat. Az elsot az ellenzek kinalta, a masodikat a fideSS. A nyugdijasok elsopro aranyban a fideSSre szavaztak.
Penztartol valo tavozas utan reklamacionak helye nincs.
Majd 4 ev mulva ujra megprobaljuk, ha lesz mit.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
megérdemlik, egyiket sem sajnálom...tavasszal eladták magukat szaros 200 euróért, osszák be egész évre...
jesz
@Pálinkás Pál: te csekélyértelmű! Olya sötét vagy, hogy az őrkutya éjjel mellédharap...
Nem adott el senki semmit, csak anyád...az időseket ne gyalázd te seggfej...
Pálinkás Pál
@jesz: kussolj te mocskos paraszt...,gyengeelméjű faszfej, nem lógnál ki a krumplisok közül sem...nyakunkra szavazták a cigányt újabb 4 évre, a határon túli parazitákkal karöltve...éppen ezért egyetlen nyugger sirám nem hat meg..
Yoda69
@Eladott Ország: Nagyon jó montázs
Yoda69
A nyugdijasok (tisztelet a kivetelnek) tavasszal eldonthettek, hogy svajci indexalast szeretnenek, ami lekoveti az inflaciot, vagy az alamizsnat. Az elsot az ellenzek kinalta, a masodikat a fideSS. A nyugdijasok elsopro aranyban a fideSSre szavaztak.
Penztartol valo tavozas utan reklamacionak helye nincs.
Majd 4 ev mulva ujra megprobaljuk, ha lesz mit.
tothjani
A Fasiszta Állatoknak is fontosak a nyugdíjasok, hiszen 2026 jelszava az lesz, "az ellenzék el akarja törölni a 13. havi nyugdíjat".
Persze ha Orbán közben csatlakozik az Orosz Föderációhoz akkor ez nem lesz érdekes hiszen megszűnik a nyugdíj.
Nessy
@Yoda69: Akkor majd lesz pénzosztás, és sokan meghatódnak. Igaz, hogy ezzel magyarázza később a kormány az adósság növekedést, a hitelfelvételt, az aktívak meg egyre jobban utálják az öregeket!
amortizáltok
lesz helyette más nem vagyunk hozzánőve
amortizáltok
tán tán stafirungnak szánja valamilyik lányának,olyan mint z gyetem fura ura Szegeden
Yoda69
@Nessy: Nem lesz pénz osztás, ha csak nem hitelből. De szerintem hitelt se fog kapni orban mert, nem tudja visszafizetni, ha allamcsodbe juttatja az orszagot.
Most néztem az Euro 409, az USD 397
Valami nagyon eltort
szaboria1
Vannak falvak ls kis városok ahol igen jól működnek a fidesz pm.-ek által működtetett nyugdíjas klubok.
Szomszédom tagja és ö mesélte a szavazás elött egy héttel nyugdíjas nap volt és ott volt a térség fideszes ogy. képviselője nagy ráhatással beszélt mit töröl el az ellenzék ha rá szavaznak. Sajnos bevallotta el is hitte csak most már késő bánat, hogy nem hitt nekem.
Néro2
Nagy Orr Bántól érthető hisz ő se havi infláció alapján kap fizetést. Nem bíbelődik ilyennel. Rögtön megduplázza oszt' jónapot.
Németh István
Na Némethné, hiába a névrokonom mégiscsak nagyon nem jól látja a dolgot! Lehet, hogy bigott kommunista csökevény, ami nagyon valószínű, de hogy a nyugdíj rendezés dolgát ha van emlékező tehetsége, pont az 1996-98 években szabták el amikor is az szdsz-mszp paktum mindenkivel kitolt és lenyúlták a nyugdíjpénztárakat, amelyeket létrehoztak!!! Az új kormány megkésve de belépett, de az állam én,te,ők mindenki rosszul járt! A nyugdíjreformra szükség van! De ez nem megy máról holnapra! Ez egy folyamat, mert a csökkent munka képességűektől kezdve a született beteg egyedekig mindenkivel foglalkozni kell >> miközben az ellenzéknek nevezett tetvek csak betartani és akadályozni akarnak, stb.
Többi hozzászólót nem minősítem mert nem az Orbán Viktorról van szó és nem a kormány tetszik-nem tetszik munkájáról, hanem egy sajátos szakterület ami igencsak húsba vágó tisztességes rendbe tételéről - figyelembe véve az első nyugdíjtörvényünk alapgondolatiságát, majd az időközi korszerűsítéseket is! Mert nem hülye gyerekek alkották meg akkor sem!
ómió
Ahány ház, annyi szokás. A Fidesz évi 2-3x-os korrekciót alkalmaz, szemben pl. az efftársakkal, akik anno folyamatos népzsebivel "éltek"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.