Hosszabb távon a nemzeti vétó megszüntetését és a minősített többségi szavazásra való áttérést javasolja adózási ügyekben a határozati javaslat – írja a Népszava.

Véget ér a vétó korszak az EU-ban: a magyar vétó ellen ötpárti határozat készült az Európai Parlamentben
Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a fővárosi és a megyei kormánymegbízottak kinevezési okiratának ünnepélyes átadásán a Karmelita kolostorban 2022. június 20-án. Az okiratok átvétele után a kormánymegbízottak letették hivatali esküjüket. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

El kell gondolkodni azon, hogy az Európai Unió végső lépésként Magyarország kihagyásával csatlakozzon a társaságiadó-minimumról szóló nemzetközi megállapodáshoz.

Ezt is tartalmazza az Európai Parlament (EP) ötpárti állásfoglalás-tervezete “a globális adómegállapodásokat aláásó nemzeti vétókról”, amelyről szerdán szavaznak a képviselők.

A határozati javaslat hosszabb távon a nemzeti vétó megszüntetését és a minősített többségi szavazásra való áttérést javasolja adózási ügyekben, hangsúlyozva, hogy az EU Szerződések erre most is lehetőséget adnak bizonyos esetekben.

Az OECD keretében létrejött egyezséget, amely 15 százalékban határozza meg a globális társaságiadó-minimumot, 137 ország támogatja. Az EU egységesen csatlakozna a megállapodáshoz, amihez minden tagállam egyetértése szükséges.

Korábban Magyarország is a beleegyezését adta, júniusban azonban váratlanul vétót emelt az adómérték bevezetése ellen.

A kormány gazdasági okokra hivatkozik, de nem sikerült meggyőznie az EP politikai csoportjait, amelyek az állásfoglalás-tervezetben felszólítják az érintett uniós intézményeket, hogy ne kezdjenek politikai alkudozásba a nemzeti vétójogukkal visszaélő tagállamokkal.

Az előterjesztés szerint a 15 százalékos adókulcs kivetésével egyedül az EU évente 64 milliárd euróval növelné társaságiadó-bevételeit.

A vétók viszont azzal fenyegetnek, hogy állandósulnak a káros adózási gyakorlatok és társadalmi igazságtalanságok, olvasható a kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok, a Zöldek és a szélsőbaloldaliak által jegyzett szövegben.

Az Európai Parlament véleménye nem kötelezi az EU27-eket, mivel a képviselő-testületnek nincs döntési jogosítványa adózási ügyekben.

Forrás: Népszava

77 hozzászólásarrow_drop_down_circle

amortizáltok
na viktort ledarálták a vétoi miatt ideje volt, erre kellett 5-8 évig várni?EU malmok is lassuak .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
Különben!! és nem véletlenül kiabálom, nem csupán mondom a vétójog megszűnésével az ellentétes vélemények és álláspontok valójában eltűnnek, az igen nem, a semleges (tartózkodó) szavazatok kezelése viccműsorként lép előre! DE A HATÁROZATOK bizony a legszélsőségesebb formátumokat is kihozhatják!! Ezekközül az egyik a tagsági hozzájárulás megemelése. Az Eu. támogatás adott országgal szembeni eltörlése, a katonai ráhatással (megszállással) való hatalmi kikényszerítés érvényesítése!
TESSETEK MÁR GONDOLKOZNI!!! mert nem beszélnek ezekről a lehetőségekről, amelyek automatikusan megnyílnak, azért ezek keményen benne vannak az intézkedésbe>>a vétójog megszüntetésében! Térjünk már észre, ésne egymást basztassuk alázásokkal hanem gondolkozzunk, ha már a balliberális ellenzéki ellenség, képtelen a nemzet érdekében egy szikrányit is megnyilvánulni!!!
durbincs
@VASTAGBŐR: @Qqberci: csak mert maguk 50IQ-val ennek a @csak húgy...: nevű vizeletét isszák ?+ezek is@Jozefina: @Peller Anikó: @Eladott Ország: @balos: @Pálinkás Pál: @Havanagi: @Nessy: @tudode: @Béla333: @Emmersson71: @CsipkeRózsa: @Ludmilla: @fideszes gyökér: @namihami:@amortizáltok: @grincss: @lusta: @Emmersson71:@percsi: ?
vacsi
Egy ilyenbe belemenni életveszélyes! A magyarokra nézve...
Németh István
Aztán !!! Még egy lényeges dolgot tessenek figyelembe venni! Az ADÓZÁS terén való vétójog megszüntetése az Eu.-nak valójában egy kisebb fajta atombomba a magyar gazdaságra nézve! Mind az mellett, hogy a moslék, szar, tetves Eu. vezetés és minden az Eu.-ban ücsörgő képviselő tudja - ha nem akkor kérjen felvilágosítást - hogy Magyarország a 45 éves diktatúrában, milyen jövedelmi és mindenféle morális adottságok mellett élt, miközben a nyugat teljesen másként fejlődött! Ezt a kiszolgáltatott helyzetű múltat nem lehet eltörölni, különösen nem egy trianon árnyékában! Az Eu.-ba való belépésünk során a nyugat valójában szárnyalt a megnyílt piaci adottságok és a szabad rablások terén! A magyar viszonylatban a bérek az eltel 32 év alatt és különösen 2010-ig alig növekedtek az elvonások az adók eldorádóját élte az ország, mind az mellet hogy a vagyonát kiárusították a nyugatnak - saját zsebre a kormányok és sleppjei részére! Egy ilyen adózási elvonás, amely ráadásul nem az ország javára fordítandó- an térül, hanem valójában elvész az éterben > a magyar polgárok jövedelmét, de a vállalkozásokat is tönkre vágnák! A polgári jövedelmek további szűkítése nem lehetséges! Az eu. vagy inkább a nyugati szintre való emelése sem megy máról holnapra! Tehát a trianoni országrablás után a 45 éves diktatúra nyomait eltüntetni nem lehet Magyarországon! ÍGY az országunkkal szembeni kötelezés tragikus lenne! Ezért van szükség a vétójog megtartására esetünkben különösen - gondolva más új tagállamok helyzetére is - mert az általános elvonási követelményrendszert nem lehet egyenlő arányban érvényesíteni >> Azon országok akik nem hőbörögnek nyilván abban a potenciális - összeharácsolt anyagi helyzetben vannak - hogy nem gond a bevétel növelése!
Ez a folyamat is bizonyítja az árfolyamok szándékos emelgetése mellett az országunk ellehetetlenítési folyamatát, valójában a felszámolásunkra való törekvést!! Nem véletlen a migrációs küzdelmünkben a támogatások elmaradása, nem véletlen az aljas ukrán...
durbincs
@Néro2: akkor maguk is buknak bányás köcsögök ? Aha ?
durbincs
@csak húgy...: maga vizeli szájba ezt a @jesz: nevű Dk-s kiskancsót +@Nyírfa: @Néro2: @namihami: -it ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.