A kultúráért is felelős Csák János tárcavezetőnek balatoni nyaralói és értékes motorjai vannak.

Nyilvánossá vált az új Orbán-kormány három új miniszterének (Csák János kulturális, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter) vagyonnyilatkozata, írta meg az rtl.hu, a Telex és a hvg.hu is. 

Egymilliárdos megtakarítása van Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, ötmilliót keres Nagy Márton miniszter

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a véderő-, katonai és légügyi attasék éves értekezletén a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) központjában Budapesten 2022. június 27-én.

Fotó, címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

A vagyonnyilatkozatokból kiderült, mindhárom új miniszter eléggé vagyonosnak számít, hármuk közül a honvédelmi tárcavezető magaslik ki a megtakarításaival, érdekeltségeivel. 

A legvagyonosabb honvédelmi miniszter

Szalay-Bobrovniczkynek nyolc ingatlana (három 12. kerületi ingatlan, a többi vidéken található), egy Lexusa, és jelentős, egymilliárd forintos megtakarítása van a következő eloszlásban:

50 millió 164 ezer 697 forint befektetési alapban, 28 ezer forintnyi OTP-részvény, 2 millió 570 ezer 730 forint kockázati életbiztosítás, 1 milliárd 67 millió 854 forint hitelintézeti számlakövetelés, és ugyanez a kategória devizában (itt 86 millió 576 ezer 525 forint van megadva, nyilván ez átszámított érték). A honvédelmi miniszter közel 59 millió forinttal tartozik egy hitelintézetnek. 

Emellett négy cégben is van érdekeltsége a miniszternek: a London Capital Kft. 100 százalékban az övé, és a Telex cikke szerint ezzel "a céggel vásárolta be magát abba a Garancsi Istvánnal közös vállalkozásba, amellyel öt budapesti kaszinó üzemeltetését vették át a 2019-ben elhunyt Andy Vajna cégétől." A másik három cég – V4NA Ltd, londoni székhely; VBPS Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Zrt., Budapest; Új Clinic Zrt., Budapest – közül az elsőben csak 3 százalékos részesedése van, az utóbbi kettő viszont 100 százalékban az övé.

Két balatoni nyaraló, két értékes motor

Csák János kulturális és innovációs miniszter két nyaralóval (Badacsonytomaj, Szigliget) rendelkezik, Óbudán pedig egy 400 és egy 193 négyzetméteres ingatlannak felerészbeni tulajdonosa. Két nagyértékű motorkerékpárja van (Triumph Bonneville T 120 és Yamaha Tracer), mindkettőt vásárolta.

Egymilliárdos megtakarítása van Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, ötmilliót keres Nagy Márton miniszter

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter előadást tart a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett beszélgetésen Budapesten, a Scrutonban 2022. június 21-én.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

71 millió forintos megtakarítása van állampapírokban, más értékpaprokban 90 millió forintot tart. 8 millió forint és 25,5 ezer euró van a takarékbetétben. Tartozása nincs, könyvírásért kapott 372 ezer forint (plusz áfa) jövedelmet, a Mobilnet Kft-ben jelenleg 58 százalékos tulajdonos (a cég keletkezésekor még 80 százalék volt), de 93 százalékos részesedése van ott.  

Budai lakások, többezer eurós felügyelőbizottsági kereset

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek Budán a második és a 12. kerületben van két ingatlana (egy 89 négyzetméteres lakás 12 négyzetméteres terasszal; egy 49 négyzetméteres lakás), utóbbit csak 3/10 arányban birtokolja. A miniszternek nagy értékű ingósága nincs a vagyonnyilatkozata szerint, magyar állampapírban 90 milliót, készpénzben 3 milliót, hitelintézeti számlakövetelésként 8 milliót, devizában pedig tízezer eurót tart. 

Egymilliárdos megtakarítása van Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, ötmilliót keres Nagy Márton miniszter

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án. A kkv-szektor a háborús környezet ellenére is olcsó, elérhető hitelforráshoz jut a Széchenyi kártya program folytatásával – hangsúlyozta Nagy Márton a sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI/Soós Lajos

A kormánytagok közül egyedüliként Nagy Márton feltüntette, hogy mennyi a fizetése (június közepén változott meg ennek a szabályozása, azóta Orbán Viktor miniszterelnök egyszemélyben dönt a kormánytagok fizetéséről): havi ötmillió forintot írt be. A Mol Nyrt. felügyelőbizottsági tagjaként 4000 eurót keres havonta.

Ha átmegy a Fidesz javaslata, jövőre már ennyit sem lehet tudni a kormánytagok és képviselők  vagyonáról

Az rtl.hu jegyezte meg a cikkében, hogy amennyiben átmegy a parlamenten a Fidesz javaslata, akkor jövőre már ennyit sem lehet a vagyonnyilatkozatokból megtudni a kormánytagok és országgyűlési képviselők vagyonáról. A kormánypárt ugyanis az Európai Parlament képviselőire vonatkozó vagyonnyilatkozati rendszert akarja bevezetni, amelyben az ingó és ingatlanvagyont és a pontos bevételeket sem kell bevallani. 

Forrás: telex.hu, rtl.hu, hvg.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yeromos
Úgy látszik csak szegény orbán viktornak nincs semmilyen vagyona.úgy sajnálom azt a hatvanpusztai dácsát is alig tudta összasporolni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Márpedig, ugye, ilyesmik csak "efftársi esetekben tolerálhatók"!?
kereső
A magyar "nemzethy arisztokrácia" -gazdasági hatalom már megvan, most már jöhet a politika, belesimulva a maffiába.
CsipkeRózsa
Szalay Bobrovniczky Kristófnak adott állami kezességvállalás az 53 milliárd Ft-os hiteléhez, hol látható?
kereső
@CsipkeRózsa: Az most már Hernádié...
CsipkeRózsa
@kereső: 16:57

Csak nem olyan lesz ez, mint a forró krumpli, egymásnak dobálját?
kereső
@CsipkeRózsa: Családban marad igy is-úgy is, akárhogyan hivják a "gyereket".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.