A Népszava számolt be róla, hogy a nagy vihart kavaró, „csináld magad” szociális temetést lehetővé tévő törvénymódosítás hatályba lépése mindjárt az elején megcsúszott.

Hiába ígérte, nem lép az Orbán-kormány: magukra hagyta a gyászolókat a Fidesz

A Fidesz vélhetőleg megijedt attól, hogy a 2014-es választási kampányban saját rokonuk sírját ásó gyászolók fotóival telik meg a média, ezért a szociális temetés bevezetésének határidejét 2014. január elsejéről kitolta 2015. január elsejére.

Utána pedig, ismétlődő gyakorlatként rendre a következő évi költségvetését megalapozó salátatörvény rendelkezései közé illesztették az újabb és újabb halasztást elrendelő passzust.

Újra elhalasztották a szociális temetés bevezetését. Holott a temetkezés költsége az inflációnál is nagyobb mértékben növekedett az elmúlt években, így a kiadások állami átvállalására nagyon is nagy igény lenne. Csak nem úgy, ahogy azt 2013-ban kitalálták, hanem például az alanyi jogon járó állami temetési támogatással, vagy éppen az áfatartalom csökkentésével.

- számol be róla a lap.

A Fidesz által kitalált szociális temetés afféle csináld magad elven működne. Az állam ebben az esetben akkor vállalja magára a költségeket, ha a hozzátartozó a jogszabályban meghatározott módon személyesen közreműködik a temetésben, például maga mosdatja, öltözteti az elhunytat. Azután fogja az ásót, és megássa a sírgödröt. Ezután a rokonok és barátok vállon kiegyensúlyozzák a koporsót a temető kijelölt szociális szektorába, a szegénysorra, és leengedik a börtönökben gyártott ingyen koporsót. Végül a gyászolók együtt temetik be a sírt.

Ha egyetlen részletben eltérnek a jogszabálytól már ugrott is a szociális temetés és helyébe a helyi önkormányzat biztosította köztemetés lép, amit viszont hagyatéki teherként kiszámláznak a rokonnak.

Az újabb Fidesz győzelem után az Orbán-kormány eltökéltnek tűnt, de hamarosan világossá vált, konkrét technikai akadályai vannak a bevezetésnek. A falvakban nem csupán a felkészületlenség és az elvi kifogások sokasága lehetetlenítette el a szociális temetést. Sok helyen a jogszabályi rendelkezés ellenére sem alakítottak ki szegényparcellákat, de akadt olyan település is, amelynek polgármestere előre leszögezte, embertelennek tartja ezt a megoldást, ezért biztosan nem temettet a hozzátartozókkal. 

A temetés is felsorakozott az esküvő, az autó, a konyhabútor és a mosógép mellé a személyi hitelek felhasználási céljai közé. Az OTP Bank számára készült tavaszi felmérés szerint a válaszadóknak csupán a negyede bízik abban, hogy a hirtelen keletkezett nagyobb kiadásaik teljes összegét képesek fedezni saját megtakarításaikból.

A temetések költsége messze az inflációt meghaladó mértékben emelkedett az elmúlt években. A szociális temetésről szóló törvénymódosítás elfogadásának évében, 2013-ban átlagosan nettó 4,2 százalékkal drágultak a kegyeleti közszolgáltatások Budapesten.

Forrás: Népszava

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@Shikari: Téged,,meg putris Gazdádat bevállalnám,,Elásnalak benneteket,,ingyér.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@szegfue: A demokrácia hozta azt a törvényt is, hogy a temetést hivatalosítani kell...ez akkortájt történt amikor a temetőket kivonták az egyház feleügyeletéből.
szegfue
@Csizmás Kond: 12:46 Véleményem szerint a demokrácia nem "hoz törvényt". Az igaz, hogy "demokratikusan" választjuk a képviselőket, de utána már az Országgyülés hozza a törvényeket, amibe már egyáltalán nincs beleszólásunk... bár véleményünk lehet, de attól még törvény marad a törvény.
nejlontacskó
@beric: tehát ti, a törvény nélkül is, sajátkezűleg temetkeztek, a mai napig?
gina
Én saját pénzen vállalnám ennek a zsiros disznó patkánynak a temetését, el sem halasztanám !!
gina
@Clavigo: Bravó végre egy szuper hozzászólás, segitek csupasz kézzel is !!!
Yoda69
orban csak a pedofil es buzi fideSSeket nem hagyja az arokparton, mindenki mast igen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.