Az, hogy a nagy nyári zenei fesztiválok idején megnő az adott területre eső kábítószer-használat mértéke, talán nem okoz különösebb meglepetést.

A Balaton Sound alatt annyi drog került a vízbe, hogy megmérgezheti a tó élővilágát

Fiatalok a Balaton Sound fesztiválon a Somogy megyei Zamárdiban 2022. június 29-én. Két év szünet után tért vissza Európa egyik legnagyobb presztízsű vízparti elektronikus zenei fesztiválja. MTI/Lakatos Péter

Az összesen nyolc magyar szerző, Maász Gábor, Molnár Éva, Mayer Mátyás, Kuzma Mónika, Takács Péter, Zrinyi Zita, Pirger Zsolt és Kiss Tibor részvételével készült tudományos munka 2021 januárjában jelent meg az Environmental Toxicology and Chemistry című szaklapban, angol nyelven – írja a Qubit.

A magyar kutatók 2017 és 2019 között vizsgálták a Balaton vizét Zamárdinál, a Balaton Sound területén, a tóparthoz viszonylag közel (35 méterre) elhelyezett három mérési ponton, illetve két távolabbi (6–8 kilométerre elhelyezett) kontrollponton.

Összesen 10 tiltott kábítószer nyomát mutatták ki a vízmintákban, és szinte mindegyik kizárólag a fesztivál utáni napokon volt jelen a vízben, tehát valószínűsíthető az összefüggés a rendezvény és a droghasználat között. Legmagasabb koncentrációban a kokaint, a ketamint, illetve az ecstasy fő hatóanyagát, a 3,4-metiléndioxi-N-metamfetamint (MDMA) mutatták ki. Mint megállapították, a szerek többsége a vízben is

„megőrizte farmakológiai hatását, ami potenciálisan káros hatással lehet az élővilágra”.

Címlapkép:  MTI/Lakatos Péter

Forrás: Qubit

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisGenyo2
"valószínűsíthető az összefüggés a rendezvény és a droghasználat között."
Kéremszépen ez TÉVES következtetés!
A rendezvény ugyanis tutira nem drogozik, a közönségből vannak akik ezek szerint igen (mondjuk ezek valószínűleg otthon is, tehát a lakhelyük környékén meg csökkent a vízbe jutó drogmennyiség)!
A rendezvény max. arról "tehet", hogy sok ember van egy helyen (jelen esetben a Balaton-parton) és szennyeznek. Gondolom a fogamzásgátló hormonok, a napolaj, vagy a C vitamin is emelkedett értékeket mutatna, ha vizsgálnák...
Peller Anikó
@KisGenyo2: Tyíha, és akkor mi van a dévitaminnal?

Tudod, á bé cé dé, rajtam kezdé.
Toller Béla
Nem is beszélve arról, hogy ezek a szerek - hogy úgy mondjam - másodlagosan kerültek a vízbe bele ! Ekkora töménységben !
Clavigo
@ómió: Szajjjer haverod jól van , tölcsérseggű ?
ómió
@Clavigo: Ezt, ugye, Gréczy efftársadat szopva makogod?!
Aki Én
@ómió: ,,Látszott, hogy egy drogtivornya!"
Ott voltál, öreg munkásőr?

Gréczy is meleg?
Te mindent tudsz.
ómió
@Aki Én: Már a munkásőr-kollégáid felismerésére is képtelen vagy ott az elmeosztályon, bolsiék szarkupaca!? Némi gondolkodás-elvárással, akkor, nem is terhelnélek. Gréczy efftársadat meg - mint "druszádat" - interjúvold meg direktben: neked, "hittársának", biztos elárulja, hogy csak "verőlegény-e", vagy némi aberráció is van-e már a "tarsolyában"!
Aki Én
@ómió: ...kicsit sokat foglalkozol a Gréczy ,,verésével" te elmebeteg kotorék buzi.
balos
@Aki Én: Ezért javítóm a szódó-mióra a bejelentkezését!Az ilyen s.a. tetvek tartják a hatalomban a geci patkányékat!
ómió
@Aki Én: Elmebeteg kotorék buzit láttál a tükörben, bolsiék "szakértő" elmebetege, ott az elmeosztályon!? És magadat felismerni képtelen lévén azt ugyanúgy rám hazudnád, mint, ahogy a tetves bolsiságodat szoktad akarni!? Megint romlott a "mentálod", bolsiék gyagyása!? Vagy ez már a szomszédágyi @balos: efftársad "bölcs efftársi tanácsa"?
Yoda69
Es akkor csodalkoznak hogy valaki kiugrik az oriaskerekbol.
balos
@szódó-mió: Reméltem,hogy nem bírod ki,ha a fejedre szarok,de javaslom ilyenkor inkább a szádat tátsd,mert nem megy veszendőbe!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.