A jégkármérséklő rendszer több generátorkezelője halálos fenyegetést kapott, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az érintett körzetekben leállítja a szolgáltatást – közölte a NAK pénteken.

Halálos fenyegetések miatt egyes területeken leáll a jégkármérséklő rendszer – Feljelentést tesz a NAKFotó: Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszédet mond a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén a Hungexpo Kongresszusi Központban 2022. július 7-én. MTI/Máthé Zoltán

A közlemény szerint egyre szélesebb körben terjed az a tévhit, amely szerint az országos jégkármérséklő rendszer tehető felelőssé a Kelet-Magyarországon kialakult súlyos aszályért.

A NAK jelezte, hogy feljelentést tesz a fenyegetőzők ellen.

Hangsúlyozták: 

tudományosan bizonyított, hogy a jégkármérséklő rendszernek semmilyen hatása sincs a csapadékmennyiségre, az kizárólag a kialakuló jégszemcsék méretét képes befolyásolni.

Megjegyezték, hogy az idén januárban és februárban is rendkívül kevés csapadék hullott, holott a jégkármérséklő rendszer csak április 15-től működik.

A jelenlegi extrém aszály globális időjárási viszonyokra vezethető vissza; a rendkívüli csapadékhiány nemcsak hazánkban, hanem Európa számos más országában – ott is, ahol nem működik jégkármérséklés – okoz problémát

- hívta fel a figyelmet a NAK.

A jégkármérséklő rendszerrel a NAK számításai szerint évi több tízmilliárd forint kár előzhető meg. Az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű rendszer, azaz 2017-ben, 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. Ezzel szemben 2021-ben 39 ezer hektár érintettségéről számoltak be

- ismertette a kamara közleményében.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kisfalud
Ugyan már, miért csodálkoznak a szakemberek, hogy a vidéki ember elhiszi ezt az elhárító rendszer okozta csapadékhiányt?!
Ettől sokkal nagyobb baromságokkal maga a kormány tömte az újraválasztása érdekében a vidéki tömegek fejét, sikerrel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
Nahát!! Kisokos mivel a jég is esőből vagyis vízből van... nos a mezőgazdai berkekben igazság hömpőlyög... kurázsi majomminiszter
kisfalud
@Németh István: Elég nagy sötétségben élhetsz. Ha valaki biztosítást köt, és határidőre fizeti a díjakat, aztán ha káresemény bekövetkezik, ami megfelel a szerződési feltételeknek, miért ne kaphatna kártérítést.?
Az csak Orbániában képzelhető el, hogy még a bírósági ítéletet sem hajtják végre, legyen az iskolai kártérítés, vagy uniós pénzeket elsikkasztó, aki nem vonul be a bíróság által kiszabott börtönbüntetését letölteni, vagy vásárolt érettségivel önkormányzatnál közhivatalt tölthet be havi kétmillióért mert a polgi élettársa.
Az pedig, állítani, hogy a gazdák balliberális szemetek, igen nagy tájékozatlanságra és a gyűlölködő személyiségedre utal. Nyugodt lehetsz a gazdák kivétel nélkül fidesz szavazók, és meghatározói a falvak életének. Egy-egy falu termőföldjei pedig néhány gazda kezében összpontosulnak, ahogy az agrárkamara vezetője is az egykori grófokat megszégyenítő nagyságú termőföldet birtokol. Ezek által termelt krumpli sok esetben meghatározó eszköze a választási győzelmeknek.
ómió
Még, hogy eredménytelen a zombiképzés...!
Németh István
@kisfalud: ha rájátszik a kár bekövetkezésére már nehogy kapjon egy fillér kártérítést is akár mennyire biztosított! A sötétségben te élsz; hallottál olyat hogy szándékosságért felelősségre vonás meg még bünti is jár!? Ha nem akkor tudd! A jog és a jogosultság két külön téma az utóbbi a jogosultság feltétel rendszerhez kötött! TE EGY MEGVESZEKEDETT ÁLLAT VAGY! ez csak az egyik, a másik >> a gazdák hiszem, hogy mindegyike tisztességes termelő, Ha a művelés alatti területeket egyazon vetés forgóban érdemes művelni, akkor bizony össze kell állniuk, amelyik meg nem akar közvetlenül dolgozni a művelést átadja másnak, vagy megegyeznek ! Mi a gondod!? és aztán nyerészkedő mocskos szar ganaj kommunista ellenségek is vannak a gazdák közt azok ügyeskednek azok a ti fajtátok SZARD ÖSSZE MAGAD! HÜLYE!
Németh István
@jesz: @Gazella: tényleg megveszekedett hülyék vagytok, mert fingotok sincs hogy mit olvastatok és olvastok, mi, miről szól csak irkáltok baromságot >> mert nem bírjátok elviselni, hogy nektek is azért van több, jut több, mert a gazdaság működik nem a hülyék a balliberális kommunista gyökerek, hanem hozzáértők vezetik ezt a területet is! SEGGFEJEK!
kisfalud
@Németh István: Mit iszol, vagy szedsz, amitől ilyen leszel? Meséld el, hogyan csinálja az a nyerészkedő gazda pl a jégverést a termésében? Ha meg tudná tenni, a biztosító sem hülye, hogy nem veszi észre, hogy a szomszéd meg nem károsodott?!
Aztán miért kellene összeállnia másokkal a művelésben? Már nem nadrágszíj parcellákat művelnek ezek a gazdák, hanem minimum 50, 100 hektárt.
Amúgy hogy ki a "megveszekedett állat", azt magad bizonyítod. Én nem kívánom, hogy "szard össze magad", még idézve sem szívesen írom le. Egy biztos, már kora délelőtt agyvérzés közeli állapotban vagy. Ne igyál ilyen masszívan, hamar elvisz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.